Cześć, jakie są różnice między wersją 90KM a 110KM? Czytając specyfikacje techniczną dopatrzyłem się, że wersja 110KM ma wszystkie hamulce tarczowe a wersja 90KM tylko przednie, czy to prawda i czy są jeszcze jakieś różnice, pomijając oczywiście moc silnika?
AGR 90KM odróżnia od AHF/ASV 110KM system podciśnienia oraz turbo bez zmiennej geometrii jak również wtryski. Zmieniając te podzespoły na te od 110KM cieszysz się pełnowartościową 110+.
ALH 90KM odróżnia od AHF/ASV 110KM jedynie system wtrysków. ALH posiada wtryski od wersji SDI, natomiast system podciśnienia i turbo jest ten sam co w 110KM wersji. Tak więc kupując wtryski z AHF/ASV masz 110+.
Różnice w hamulcach zauważyłeś. Więcej chyba nie ma.
Poza tym szukajka się kłania.
W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Przepraszam, nie myślcie, że jestem leń, ale wpisywałem różne kombinacje słów kluczowych i niestety nic na ten temat nie odnalazłem. Próbowałem też oczywiście w google, ale niestety bez sukcesu. Pomijając silnik, jeśli chodzi o "wyposażenie" czyli np. wspomniane hamulce tarczowe, są jakieś różnice?
Czy czujniki klocków hamulcowych są w wersji 110 SLX rok 99. Obecnie mam ponoć klocki bez tych czujników i muszę kupić nowe. Pytanie czy jak kupie z czujnikami to czy ten model mial wbudowana obsługę tych czujników?
Czy czujniki klocków hamulcowych są w wersji 110 SLX rok 99. Obecnie mam ponoć klocki bez tych czujników i muszę kupić nowe. Pytanie czy jak kupie z czujnikami to czy ten model mial wbudowana obsługę tych czujników?
Nie, nie miał
Nie ma znaczenia czy kupisz bez czy z po prostu ucinasz przewodzik i po kłopocie.
Jak kupowałem latem klocki do siebie to koleś miał tańsze z czujnikiem niż bez te same klocki
Inna konfiguracja słów kluczowych pokarze jeszcze więcej. Nie ważne czy to do benzyny czy do diesla, ważne jak się sprawują. Dla ułatwienia, możesz sobie założyć EBC, ATE, ja mam z tyłu Deckermany (podobno to samo co Ferrodo), polecane są również Bosche itd.
Zamieszczone przez Edek89
Pomijając silnik, jeśli chodzi o "wyposażenie" czyli np. wspomniane hamulce tarczowe, są jakieś różnice?
Po za bębnami z tyłu w 90KM wersjach, niczym innym się nie różnią. Cała reszta zależy od wersji wyposażenia: LX, GLX, SLX, Ambient, Elegance, Rider itd.
W Polsce nie ma kryzysu.
podłącze się do tematu, moje pytanie do uzytkowników
Już zdecydowałem że kupuje diesla (skode I) tylko teraz z jakim silnikiem szukac?
110 km na zwykłej pompie, czy może cos młodszego rocznikiem 101km, 105km na pompowtryskach?
moim zdaniem 1.9 AHF mam taką ijestem z niej bardzo zadowolony musisz uważać przy zakupie na turbinkę bo jeśli ktoś się znią obchodził nie tak jak trzeba to może być kosztowna naprawa.
Ogólnie uważam te silniki jako bezawaryjne.
110 km na zwykłej pompie, czy może cos młodszego rocznikiem 101km, 105km na pompowtryskach?
Wszystkie są dobre. Z tym, że 90/110 to VP, a 101 czy 105KM to PD (a więc nowsza konstrukcja). Dół silnika czy to w VP czy w wymienionych PD jest taki sam, tak mi się wydaję. Co do osiągów to są bardzo zbliżone.
Bierz ten, który będzie w lepszym stanie, a będziesz zadowolony.
W Polsce nie ma kryzysu.
+ były wersje bez dwumasy
+ silniki bardzo trwałe
+ turbo potrafi wytrzymać 500.000 km i nic się z nim nie dzieje
+ spalanie ( przy pompie mozna uzyskac bardzo - bardzo ... niskie spalanie :szeroki_usmiech )
- konstrukcja dosyć wiekowa troche klekocze :roll:
- jeżeli lubisz ogromną moc to przy 90 KM szału nie ma
Ja osobiście polecam AGRa, tego motoru nie da się zajeździć :diabelski_usmiech
raczej nie potrzebuje super mocnego silnika, zależy mi bardziej na bez awaryjnosci, choc nie powiem czasm lubie tez przcisną...
Wyczytałem, że te starsze na pompie wtryskowej mogą wiecej palic i są troche głosniejsze.
Na pompowtryskach no to wiadomo, nowsza technologia są cichsze, ale w razie czego w naprawie kosztowniejsze.
Jesli chodzi o dwu masowe koło, to podobno jak ktoś prawidłowo użytkuje to nie ma z tym problemu.
niby teoretycznie nowsza technologia powinna byc lepsza (wtryski od zwykłej pompy) jednak chyba bede szukał wersji z silnikiem 110 km.
A jakie macie doswiadczenia z silnikami 130 km?
[quote="phrix" z mojego doświadczenia wynika że silniki na pompie maja mniejsze spalanie. ( ale moge się mylić)[/quote]
Z mojego też i to o litr na 100 km
niby teoretycznie nowsza technologia powinna byc lepsza (wtryski od zwykłej pompy) jednak chyba bede szukał wersji z silnikiem 110 km.
A jakie macie doswiadczenia z silnikami 130 km?
przejedz sie 110KM VP, 101KM PD i 130KM PD i bedziesz wiedzial jakie sa roznice.
na po czatku balem sie pompowtryskiwaczy, ale skoro innym ludziom potrafia sie sprawowac bezawaryjnie to dlaczego u mnie mialby byc fail ?
szukalem 110KM VP, ale przejechalem sie kilkoma i nie bylem zadowolony.
okazalo sie ze kumpel z roboty ma 101KM PD (przypadkiem, bo z reguly jezdzi motocyklem), przejechalem sie - i kupilem 101KM PD.
101KM ma wiekszy moment obrotowy od 110KM i troche ladniej przyspiesza z niskich obrotow.
a 130KM wyprobuj sam
kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
dzieki Donatorrr, troche mi rozjasniłes temat. Znalezienie dobrej sztuki w miare utrzymanej z małym przebiegiem (czytac nie kreconym) i to jeszcze w kombi zajmuje troche czasu.
Jechałem już 101 konną, ale jeszcze nie mam porównania. Jutro może pojadę na oględziny z 110 km z 2005r.
ja mam agr 90 konnna- po lekkim programie mam na niej 110 koni. polecam osobiscie ten silnik, jest nie do zajechania malo pali tanie czesci. zwykle sprzeglo bez dwumasa mnostwo czesci zamiennych i tanich. silnik malo wrazliwy na zle paliwo- przepali najgorszy syf. zwykle wtryski i malo udziwnien powoduje ze nie mialem ani jednej awari tego samochodu. jedyna wada to hamulce tylnego zawieszenia - jest to wada fabryczna pozdro
a czy silniki TDi lobią paliwo Shell Vpower Diesel? Jak jeździłem mocno pomodzonym TDCi to tuner powiedział mi, że to "ulepszane" paliwo jest suche i wtryski TDCi słabo je tolerują... a jak jest z TDi?
(a może mój tuner tak na wszelki wypadek narzekał żeby jak się coś spieprzy to mieć na co zwalać)
Komentarz