Osiągi osiągami ale tak jak większość pisze octavia wygrywa funkcjonalnością i przede wszystkim wyglądem. O silniku nic nie wspomnę bo same pochwały chyba zbiera
Usterka polega na tym, że podczas podnoszenia szyby (od strony kierowcy) a silnik jest włączony często się zdarza, że szyba podnosi się prawie do końca a potem nagle się opuszcza. (Zawsze na tę samą wysokość). Problem nie pojawia się gdy silnik jest wyłączony. Wymieniłem już panel z przyciskami a problem pozostał. Gdzie mogę szukać przyczyny usterki ?
Wygląda na to, że podczas podnoszenia szyby sterownik napotyka opór i cofa szybę, żeby nie przyciąć czegoś pomiędzy szybą a drzwiami. Ta funkcja bezpieczeństwa może nie działać gdy wyłączony jest zapłon i dlatego wtedy zamyka się do końca pomimo napotykanego w którymś momencie oporu. Ja bym zaczął od sprawdzenia całego mechanizmu wraz z prowadnicami oraz przesmarowania elementów podnośnika.
U mnie jest to samo, jak occia była na gwarancji to wymienili w serwisie cały silniczek i przez jakieś pół roku był spokój, a potem znowu. Z tym że u mnie takie coś dzieje sie raz moze dwa na 100 przypadków
ja mialem takie same awarie(tylko 2 razy :twisted: )
najpierw poszczepila mi sie linka i cos tam chaczyla po jej wymianie bylo wszystko fajnie przez okolo pol roku potem problem wrocil wiec nauczony doswiadczeniem sprawdzilem linke ale ona byla w idealnym stanie
okazalo sie ze plasikowa prowadnica byla lekko polamana i czasami zle wchodzila w szyne( teraz mam od jakiegos roku spokoj) dam ci rade nigdy nie trzaskaj drzwiami jak szyba nie jest podniesiona do konca bo skracasz zycie wlasnie tym plastikom(a tanie nie sa :? )
Ja bym zaczął od sprawdzenia całego mechanizmu wraz z prowadnicami oraz przesmarowania elementów podnośnika.
Przed wygłuszeniem drzwi wstępnie sprawdzałem czy wszystko jest ok i żadnych usterek nie zauważyłem, prowadnice były w dobrym stanie, dodatkowo jeszcze je przesmarowałem. Chociaż jeszcze przed oklejaniem matami czasami zdarzało się że szyba "uciekała", więc raczej wykluczam, że mata blokuje szybę.
@luki8, chester121 napisaliście, że u Was ta usterka również wystąpiła, czy na wyłączonym silniku podnośnik normalnie działał ? :roll:
u mnie to sie zdarzalo przy wlaczonym i wylaczonym silniku(ale tylko podczas postoju)
a poweidz mi czy wyciagales szybe????
bo jak ja nawet delikatnie przekrzywisz to tez bedzie sie opuszczala(za duzo opory)
przy zamykaniu
wiedz jesli masz wszystko OK to sprawdz polozenie szyby(w szczekach)
niestetyt nie napisze ci jak sie poprawnie ja zaklada ja to robilem kilka razy na wyczucie moze inni ci pomoga
u mnie to sie zdarzalo przy wlaczonym i wylaczonym silniku(ale tylko podczas postoju)
a poweidz mi czy wyciagales szybe????
bo jak ja nawet delikatnie przekrzywisz to tez bedzie sie opuszczala(za duzo opory)
przy zamykaniu
wiedz jesli masz wszystko OK to sprawdz polozenie szyby(w szczekach)
niestetyt nie napisze ci jak sie poprawnie ja zaklada ja to robilem kilka razy na wyczucie moze inni ci pomoga
No właśnie :wink: jak silnik jest wyłączony to wszysko śmiga jak należy, a jak włączony to szyba "głupieje". Przy wygłuszeniu drzwi nie demontowałem szyby.
skoro nie szyba i mechanizm to juz nie mam pomyslow
moze modul komfortu ci sie chrzani bo to on jest odpowiedzialny za domykanie i antyprzycinanie :lol: szyb spruboj go ponownie zaprogramowac w tym celu zamknij okno i potrzymaj pare sec. wcisniety przycisk zamykania tego okna(gdzies na forum wyczytalem taki sposob ), powiedz mi jeszcze czy on nie byl bity w drzwi????
aha jeszcze mi sie przypomnialo
poluzuj wszystkie srubki(kotre trzymaja szyny) i zamknij szybe wtedy dokrec je na maxa
to moj ostatni pomysl :roll: jesli to nie zadziala to wymien drzwi :diabelski_usmiech
Komentarz