Rezerwa gazu, wskaźnik napełnienia butli - regulacja

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cardriveros
    Classic
    • 2010
    • 30

Gdyby benzyna miała dostawać się do oleju, to czy przypadkiem nie przybywałoby go? Nikt z użytkowników nie sugerował, że na bagnecie obserwuje wyższy poziom.
  • mlac
    Ambiente
    • 2008
    • 200
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Witam
    Pogoda może nie zachęca do eksperymentów ale wszystkich których denerwuje za wcześnie lub za późno spadający poziom gazu w butli zachęcam do małej regulacji.

U mnie jest tak, że wchodzi max 40 litrów gazu a przy ustawieniu 2-B na załączonym schemacie diody gasną co 50km czyli po 200km gasną wszystkie zielone i zaświeca mi się czerwona dioda sygnalizująca rezerwę. Jako, że spalanie w okolicach 10 więc drugie tyle robiłem jeżdżąc cały czas na rezerwie co mnie lekko wkurzało. Po doświadczeniu w regulowaniu wcześniejszych aut na gaz postanowiłem się do tego zabrać sam bo serwis stwierdził, że bardzo ciężko to będzie dobrze ustawić.

Jak się do tego zabrać.
    1. Otwieramy bagażnik, podnosimy wykładzinę i odkręcamy ręką dwie plastikowe nakrętki żeby dostać się do wielozaworu.
    2. Odkręcamy dwie śrubki zaznaczone na czerwono na załączonym zdjęciu małym śrubokrętem krzyżakowym (ten na wyposażeniu auta jest za duży). Odkręcając należy zerknąć w jakim położeniu są wkręcone śrubki. W mojej Octavi od nowości było to położenie 2-B zgodnie ze schematem.
    3. Obracamy lekko w lewo lub prawo i wkręcamy dwie śrubki wg zasady 1-C najpóźniej się włącza rezerwa (u mnie po około 300 km), 3-A najwcześniej (u mnie po około 130-150 km).

I tyle skręcamy wszystko z powrotem i gra.

Ja u siebie zostawiłem położenie 1-C ale nie próbowałem czy da się np ustawić 1-A albo 1-B wydaje mi się że się nie da ale możecie spróbować (jak coś to dajcie znać).

Aha prośba też do tych którym pokazuje dobrze zużycie, żeby zerknęli jak u was jest ustawione czy też 1-C czy może inaczej.

Pozdrawiam i powodzenia
    Załączone pliki
    Skoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
    Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS

Komentarz

• KolinWawa
      Rider
      • 2009
      • 278
      • Octavia I (1U2)
      • APK 2.0 MPI 115 KM
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Hmm ostatnio ( po wymianie pompy paliwa) samo mi się przestawiło... Wcześniej zapalała się czerwona lampka po przejechaniu ok. 330 - 350 km i od razu po zapaleniu kończył się gaz. Teraz zapala się po przejechaniu 250 - 270 km i na rezerwie mogę przejechać jeszcze sporo. W sumie zmieniło się na lepsze ale zastanawiałem się właśnie czym się reguluje. Dziękówka za schemat

Komentarz

• tom.tom
        Rider
        • 2009
        • 296

Dla Landi Renzo Omegas montowanych seryjnie przez Skodę - decydujące znaczenie ma ustawienie odpowiednich poziomów.

Przykładowe poziomy dla poszczególnych diód:

2 - dla około 0 L
        29 - dla około 10 L
        44 - dla około 20 L
        60 - dla około 30 L
        250 - dla około 40 L

Zbiornik Stako 51 L, osprzęt Stako / Tomasetto

Mój wskaźnik poziomu LPG posiada tylko te cztery stany, nie ma stanów pośrednich. Skoda nie ustawiła tego prawidłowo (map zresztą też nie, w moim przypadku wykonali jedynie autokalibrację, nawet nie skorygowali).

w załączeniu screen

Pozdrawiam - Tomek
        Załączone pliki
        Pozdrawiam tom_tom

Komentarz

• vince123
          Elegance
          • 2009
          • 923

Zamieszczone przez tom.tom
          w moim przypadku wykonali jedynie autokalibrację,
          mi nie wskazywalo na 'monitorku' jaki jest poziom gazu w butli...podjechalem do serwisu,wymienili pływak i teraz wszystko jest ok.musialem zatankowac do pelna,a nastepnie podpieli mnie pod kompa i wykonali autokalibracje..
          a wyliczali to po swojemu ...
          sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
          nadkole nowe LP
          kontakt PW

Komentarz

• mlac
            Ambiente
            • 2008
            • 200
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zbiornik Stako 51 L
            Uuuu wygląda na to że jednak każda instalacja ma różny osprzęt.

Ja mam auto kupione z salonu jako TWIN POWER z instalacją Landi Renzo omegas i mam butle firmy "Bormech" o pojemności 55l
            Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS

Komentarz

• KolinWawa
              Rider
              • 2009
              • 278
              • Octavia I (1U2)
              • APK 2.0 MPI 115 KM
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A ja mam włoski mix (zavoli i tomasetto) - pojemność butli 48L wchodzi 80% czyli 38,4L

Komentarz

• Marx
                Elegance
                • 2009
                • 865

no wlasnie, czy Skoda firmowo montuje w O1 wszedzie takie same zbiorniki o pojemnosci 55l?

Komentarz

• Olaff
                  Drive
                  • 2007
                  • 93

Zamieszczone przez Marx
                  no wlasnie, czy Skoda firmowo montuje w O1 wszedzie takie same zbiorniki o pojemnosci 55l?
                  Nie. Instalacja jest od Landi Renzo a zbiornik to osobna srawa. Może być montowany dowolny zbiornik który pasuje w miejsce po kole i który ma odpowiednie badania. W moim aucie jest zbiornik toroidalny Stako o poj. 52 l - wchodzi ok. 40,5 l gazu
                  Octavia Tour 1,6 BFQ 102 KM Twinpowr Ice plus + 2007, LPG:
                  Czym jest Skoda Octavia ?

Komentarz

• baca10
                    RS
                    • 2009
                    • 6225

Zamieszczone przez Olaff
                    Zamieszczone przez Marx
                    Nie. Instalacja jest od Landi Renzo a zbiornik to osobna srawa. Może być montowany dowolny zbiornik który pasuje w miejsce po kole i który ma odpowiednie badania. W moim aucie jest zbiornik toroidalny Stako o poj. 52 l - wchodzi ok. 40,5 l gazu
                    u mnie jak u Olafa tyle ze zbiornik ma 53l a wchodzi 41,8l gazu

Komentarz

• robert70
                      Rider
                      • 2008
                      • 499

Zamieszczone przez baca10
                      u mnie jak u Olafa tyle ze zbiornik ma 53l a wchodzi 41,8l gazu
                      mam butle firmy Stako ze Słupska o pojemności 53 litrów a instalacja LandiRenzo. Maksymalnie weszło mi 41,7 litrów gazu. Rezerwa zaczyna świecić po przejechaniu około 250 km.
                      O2 FL 1,6 Mint "MAŁA CZARNA" LPG - LandiRenzo

Komentarz

• 4kwiatek
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 228

Hi...
                        Zbiornik Stako. Wchodzi max 36 litrów. Reklamowalem zawór, ale na razie cisza...

Pozdrawiam.
                        Kwiatek...

Komentarz

• Johnny_B
                          Rider
                          • 2008
                          • 372

ja mam butle Bormech 55L i wchodzi mi 39 litrow gazu - instalka LandiRenzo

Komentarz

• dudek_t
                            L&K
                            • 2008
                            • 1421

Zamieszczone przez 4kwiatek
                            Hi...
                            Zbiornik Stako. Wchodzi max 36 litrów. Reklamowalem zawór, ale na razie cisza...

Pozdrawiam.
                            Wystarczy "podgiąć blaszkę" Ja się zabieram właśnie żeby wykonali mi taką usługę. Podobno da się zrobić tak że do 55 litrowego zbiornika wejdzie ponad 50 litrów. Mi narazie wchodzi 42 litry ale zasięg 400km trochę mnie wkurza.

Komentarz

• Olaff
                              Drive
                              • 2007
                              • 93

Zamieszczone przez dudek_t
                              Podobno da się zrobić tak że do 55 litrowego zbiornika wejdzie ponad 50 litrów. Mi narazie wchodzi 42 litry ale zasięg 400km trochę mnie wkurza.
                              Mądrzy ludzie doszli do tego, że butla może być napełniona w max. 80% swojej pojemności. Nie pomyślałeś, że nie jest to czyjeś widzimisię tylko wynika to z konkretnych przesłanek ?
                              Octavia Tour 1,6 BFQ 102 KM Twinpowr Ice plus + 2007, LPG:
                              Czym jest Skoda Octavia ?

Komentarz

• 4kwiatek
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 228

Hi...

Zamieszczone przez Olaff
                                Zamieszczone przez dudek_t
                                Podobno da się zrobić tak że do 55 litrowego zbiornika wejdzie ponad 50 litrów. Mi narazie wchodzi 42 litry ale zasięg 400km trochę mnie wkurza.
                                Mądrzy ludzie doszli do tego, że butla może być napełniona w max. 80% swojej pojemności. Nie pomyślałeś, że nie jest to czyjeś widzimisię tylko wynika to z konkretnych przesłanek ?
                                Wiesz - przy 55 litrowym zbiorniku - 0,8 to 42 litry, a wchodzi 36 - zapewniam Ciebie że 42 w zupełności by mnie satysfakcjonowało. Swoją drogą to widzialem jak do zbiornika 50 litrow weszło raz ponad 50 (a pani na stacji jak jej wlasciciel auta zwrocil uwagę tylko wzruszyła ramionami .

Pozdrawiam...
                                Kwiatek...

Komentarz

• Johnny_B
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 372

4kwiatek, jak moge zwiekszyć napełnienie butli do 42 l( teraz mam 39 ). W ASO powiedzieli mi ze to niemożliwe.

Komentarz

• mlac
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 200
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Co do zwiększenia pojemności to jest to możliwe i widziałem taką operacje osobiście ale było to w moim polonezie w 1998 roku

Wygląda to tak, że odkręca się cały wielozawór i wyciąga razem z pływakiem z butli (upuszczając cały bak paliwa z butli). Następnie wygina się pływak który jest na takim drucie

Problem w tym, że jest to robione na oko. Nie ma możliwości żeby utrafić w konkretną wartość. Może się okazać, że jak komuś wchodziło 39 litrów to po "regulacji" wejdzie mu np 53 litry nie sposób tego utrafić.

Ja sobie odpuściłem wchodzi mi około 40 litrów trochę mało ale rzadko mi się zdarza jechać ciągiem dalej niż 400 km więc za bardzo mi to nie przeszkadza.

PS W Astrze miałem butle 42 i wchodziło mi 40 litrów. Jak jest w miejscu koła to raczej nie ma się co przejmować że przekracza 80% bo nie jest narażona na nasłonecznienie i rozgrzanie.
                                    Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS

Komentarz

• 4kwiatek
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 228

Hi...
                                      Zamieszczone przez Johnny_B
                                      4kwiatek, jak moge zwiekszyć napełnienie butli do 42 l( teraz mam 39 ). W ASO powiedzieli mi ze to niemożliwe.
                                      A mi powiedzieli że to jest kwestia zaworu który pracuje przy nalewaniu - że za szybko odbija. Ale nie palą się do wymiany.

Pozdrawiam...
                                      Kwiatek...

Komentarz

• Johnny_B
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 372

Zamieszczone przez 4kwiatek
                                        Hi...
                                        A mi powiedzieli że to jest kwestia zaworu który pracuje przy nalewaniu - że za szybko odbija. Ale nie palą się do wymiany.

Pozdrawiam...
                                        no mi tez powiedzieli ze to zawór reguluje ilość LPG w zbiorniku i wiecej sie nie da :evil:

Komentarz

• czernobyl
                                          L&K
                                          • 2008
                                          • 1276
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

ja mam zbiornik stako 53L i wchodzi mi ok. 37-38L, zgłosiłem reklamację, że za mało (mi to strasznie przeszkadza, robię b. często 410km jednym ciągiem i strasznie często kończy mi się LPG 10km przed metą). jestem na jutro umówiony na poprawki (obiecana wymiana wielozaworu + podgięcie pływaka) - zdam relację jutro wieczorkiem

no mi tez powiedzieli ze to zawór reguluje ilość LPG w zbiorniku i wiecej sie nie da
                                          to reklamuj, jak się nie da poprawić, to niech wymienią ci na nowe. lenie śmiedzące :evil:

Komentarz

• tom.tom
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 296

w poprzednim aucie, miałem zbiornik bodajże 42 litry i zblokowałem za pomocą druta miedzianego pływak. Tankowałem zbiornik do 100%.

Natomiast jest to niebezpieczne z dwóch powodów:

1. Wypełniony w 100% zbiornik w razie wypadku działa jak np. 60 kg kawał betonu umieszczony pod bagażnikiem, czyli w momencie uderzenia czołowego działa na niego siła rzędu 2 - 3 ton, co zdecydowanie zmienia warunki zderzenia. W razie wypełnienia w 80 %, w momencie uderzenia ciecz LPG stopniowo przemieszcza się w kierunku przodu samochodu i na zbiornik nie działają aż tak wielkie siły.

2. W bardzo gorący dzień może się zdarzyć, że jakieś 10 L gazu zejdzie na ziemię przez zawór bezpieczeństwa, gdy zatankowany gaz o temperaturze np. 18 st. C ogrzeje się do temperatury np. 50 st. C.

Generalnie ja zawsze o tym pamiętałem i tankowałem 100% tylko wówczas, gdy od razu ruszałem na trasę i spaliłem szybko te dodatkowe kilkanaście procent.

Tomek
                                            Pozdrawiam tom_tom

Komentarz

• czernobyl
                                              L&K
                                              • 2008
                                              • 1276
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

hehe
                                              byłem na wymianie wielozaworu - przy mnie rozpakowano nówkę z kartonu, przy mnie wymieniono, pojechałem zalać i... weszło 39L, czyli w zasadzie zero poprawy. po powrocie do zakładu po teście szczelności wielozaworu wyszło, że zbiornik nie leży równo, a strona z pływakiem jest właśnie niżej. także do końca gwarancji nic nie zwalczę - a podgięcie pływaka oznaczałoby koniec gwary na wielozawór trudno

butla stako 53L, reszta zabawek to brc sq 24 (wielozawór też oczywiście z kitu brc)

przynajmniej duży plus dla firmy, za to, że nie olewają klienta

Komentarz

• zigzag
                                                Classic
                                                • 2011
                                                • 26

Ja byłem w ASO bo musiałem wymienić butlę na nową, bo miałem instalację fabryczną i nie było polskiego certyfikatu na butlę. Bardzo miła i profesjonalna operacja wymiany. Obeszło się bez większych stresów.
                                                No ale… nie ma lekko i problem musi być… miałem butlę 55l a dostałem 50l bo taka została przydzielona po tzw. numerach. Aby było jeszcze smutniej przy tankowaniu weszło 35l gazu. Normalnie załamka… Dzwoniłem do firmy STAKO (producent butli) i zapytałem co jest grane? Powiedzieli że jest to do wyregulowania. Że przy 50l ma wchodzić 80% czyli 40l tak jak powinno i że serwisant powinien wiedzieć jak to zrobić. A robi się to przez nagięcie blaszek pływaka… Dzwoniłem do ASO i widzę że jakoś ciężko będzie im to zrobić. Sam zastanawiam się czy dałbym radę jakoś to odkręcić i ponaginać blaszki pływaka? Czy jest to trudna operacja? Czy nie naruszę przez to gwarancji? Oczywiście mowa o bardzo delikatnej robocie. Co myślicie o tym? Dobrze by było aby ktoś z szanownych podobnie jak to opisał kolega „malc” powiedział coś więcej na ten temat, tzn. ten pływak, blaszki wygina się do góry czy na dół? Itp. :roll:
                                                Do tej pory: Fiat Punto 1.2 Pb, rok 2000; VW Bora 1.6 16V LPG, rok 2003 teraz O II FL 1.6 LPG, rok 2010/2011 :-)

Komentarz

• Northeusz
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 1677
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez zigzag
                                                  Ja byłem w ASO bo musiałem wymienić butlę na nową, bo miałem instalację fabryczną i nie było polskiego certyfikatu na butlę. Bardzo miła i profesjonalna operacja wymiany. Obeszło się bez większych stresów.
                                                  No ale… nie ma lekko i problem musi być… miałem butlę 55l a dostałem 50l bo taka została przydzielona po tzw. numerach. Aby było jeszcze smutniej przy tankowaniu weszło 35l gazu. Normalnie załamka… Dzwoniłem do firmy STAKO (producent butli) i zapytałem co jest grane? Powiedzieli że jest to do wyregulowania. Że przy 50l ma wchodzić 80% czyli 40l tak jak powinno i że serwisant powinien wiedzieć jak to zrobić. A robi się to przez nagięcie blaszek pływaka… Dzwoniłem do ASO i widzę że jakoś ciężko będzie im to zrobić. Sam zastanawiam się czy dałbym radę jakoś to odkręcić i ponaginać blaszki pływaka? Czy jest to trudna operacja? Czy nie naruszę przez to gwarancji? Oczywiście mowa o bardzo delikatnej robocie. Co myślicie o tym? Dobrze by było aby ktoś z szanownych podobnie jak to opisał kolega „malc” powiedział coś więcej na ten temat, tzn. ten pływak, blaszki wygina się do góry czy na dół? Itp. :roll:
                                                  Taką kosmetykę przy butli zrobi Ci każdy monter gazu i nikt się nie zorientuje, że cokolwiek było ruszane - żadnych plomb przecież nie ma . ASO nie potrafi zrobić przy gazie...widzę, że ASO i serwis instalacji LPG jest jak Yeti (nie Skoda ) - wszyscy o nim słyszeli, a nikt go nie widział . Jedź do jakiegkolwiek serwisu LPG jak nie jesteś pewien jak i po sprawie. Tylko z tego co wiem, ale nie jestem pewien, lepiej to robić na pustej butli, więc się upewnij za wczasu.
                                                  Pozdrawiam
                                                  Northeusz

Komentarz

Pracuję...