Gdyby benzyna miała dostawać się do oleju, to czy przypadkiem nie przybywałoby go? Nikt z użytkowników nie sugerował, że na bagnecie obserwuje wyższy poziom.
Rezerwa gazu, wskaźnik napełnienia butli - regulacja
Zwiń
X
-
Rezerwa gazu, wskaźnik napełnienia butli - regulacja
Witam
Pogoda może nie zachęca do eksperymentów ale wszystkich których denerwuje za wcześnie lub za późno spadający poziom gazu w butli zachęcam do małej regulacji.
U mnie jest tak, że wchodzi max 40 litrów gazu a przy ustawieniu 2-B na załączonym schemacie diody gasną co 50km czyli po 200km gasną wszystkie zielone i zaświeca mi się czerwona dioda sygnalizująca rezerwę. Jako, że spalanie w okolicach 10 więc drugie tyle robiłem jeżdżąc cały czas na rezerwie co mnie lekko wkurzało. Po doświadczeniu w regulowaniu wcześniejszych aut na gaz postanowiłem się do tego zabrać sam bo serwis stwierdził, że bardzo ciężko to będzie dobrze ustawić.
Jak się do tego zabrać.
1. Otwieramy bagażnik, podnosimy wykładzinę i odkręcamy ręką dwie plastikowe nakrętki żeby dostać się do wielozaworu.
2. Odkręcamy dwie śrubki zaznaczone na czerwono na załączonym zdjęciu małym śrubokrętem krzyżakowym (ten na wyposażeniu auta jest za duży). Odkręcając należy zerknąć w jakim położeniu są wkręcone śrubki. W mojej Octavi od nowości było to położenie 2-B zgodnie ze schematem.
3. Obracamy lekko w lewo lub prawo i wkręcamy dwie śrubki wg zasady 1-C najpóźniej się włącza rezerwa (u mnie po około 300 km), 3-A najwcześniej (u mnie po około 130-150 km).
I tyle skręcamy wszystko z powrotem i gra.
Ja u siebie zostawiłem położenie 1-C ale nie próbowałem czy da się np ustawić 1-A albo 1-B wydaje mi się że się nie da ale możecie spróbować (jak coś to dajcie znać).
Aha prośba też do tych którym pokazuje dobrze zużycie, żeby zerknęli jak u was jest ustawione czy też 1-C czy może inaczej.
Pozdrawiam i powodzeniaSkoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS
-
-
Hmm ostatnio ( po wymianie pompy paliwa) samo mi się przestawiło... Wcześniej zapalała się czerwona lampka po przejechaniu ok. 330 - 350 km i od razu po zapaleniu kończył się gaz. Teraz zapala się po przejechaniu 250 - 270 km i na rezerwie mogę przejechać jeszcze sporo. W sumie zmieniło się na lepsze ale zastanawiałem się właśnie czym się reguluje. Dziękówka za schemat
Komentarz
-
-
Dla Landi Renzo Omegas montowanych seryjnie przez Skodę - decydujące znaczenie ma ustawienie odpowiednich poziomów.
Przykładowe poziomy dla poszczególnych diód:
2 - dla około 0 L
29 - dla około 10 L
44 - dla około 20 L
60 - dla około 30 L
250 - dla około 40 L
Zbiornik Stako 51 L, osprzęt Stako / Tomasetto
Mój wskaźnik poziomu LPG posiada tylko te cztery stany, nie ma stanów pośrednich. Skoda nie ustawiła tego prawidłowo (map zresztą też nie, w moim przypadku wykonali jedynie autokalibrację, nawet nie skorygowali).
w załączeniu screen
Pozdrawiam - TomekZałączone plikiPozdrawiam tom_tom
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tom.tomw moim przypadku wykonali jedynie autokalibrację,
a wyliczali to po swojemu ...sprzedam do OI :
szyby cala lewa strona
nadkole nowe LP
kontakt PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Marxno wlasnie, czy Skoda firmowo montuje w O1 wszedzie takie same zbiorniki o pojemnosci 55l?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez OlaffZamieszczone przez Marxno wlasnie, czy Skoda firmowo montuje w O1 wszedzie takie same zbiorniki o pojemnosci 55l?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez baca10u mnie jak u Olafa tyle ze zbiornik ma 53l a wchodzi 41,8l gazuO2 FL 1,6 Mint "MAŁA CZARNA"LPG - LandiRenzo
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 4kwiatekHi...
Zbiornik Stako. Wchodzi max 36 litrów. Reklamowalem zawór, ale na razie cisza...
Pozdrawiam.Ja się zabieram właśnie żeby wykonali mi taką usługę. Podobno da się zrobić tak że do 55 litrowego zbiornika wejdzie ponad 50 litrów. Mi narazie wchodzi 42 litry ale zasięg 400km trochę mnie wkurza.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dudek_tPodobno da się zrobić tak że do 55 litrowego zbiornika wejdzie ponad 50 litrów. Mi narazie wchodzi 42 litry ale zasięg 400km trochę mnie wkurza.
Komentarz
-
-
Hi...
Zamieszczone przez OlaffZamieszczone przez dudek_tPodobno da się zrobić tak że do 55 litrowego zbiornika wejdzie ponad 50 litrów. Mi narazie wchodzi 42 litry ale zasięg 400km trochę mnie wkurza..
Pozdrawiam...Kwiatek...
Komentarz
-
-
Co do zwiększenia pojemności to jest to możliwe i widziałem taką operacje osobiście ale było to w moim polonezie w 1998 roku
Wygląda to tak, że odkręca się cały wielozawór i wyciąga razem z pływakiem z butli (upuszczając cały bak paliwa z butli). Następnie wygina się pływak który jest na takim drucie
Problem w tym, że jest to robione na oko. Nie ma możliwości żeby utrafić w konkretną wartość. Może się okazać, że jak komuś wchodziło 39 litrów to po "regulacji" wejdzie mu np 53 litry nie sposób tego utrafić.
Ja sobie odpuściłem wchodzi mi około 40 litrów trochę mało ale rzadko mi się zdarza jechać ciągiem dalej niż 400 km więc za bardzo mi to nie przeszkadza.
PS W Astrze miałem butle 42 i wchodziło mi 40 litrów. Jak jest w miejscu koła to raczej nie ma się co przejmować że przekracza 80% bo nie jest narażona na nasłonecznienie i rozgrzanie.Skoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS
Komentarz
-
-
Hi...
Zamieszczone przez Johnny_B4kwiatek, jak moge zwiekszyć napełnienie butli do 42 l( teraz mam 39 ). W ASO powiedzieli mi ze to niemożliwe.
Pozdrawiam...Kwiatek...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 4kwiatekHi...
Zamieszczone przez Johnny_B4kwiatek, jak moge zwiekszyć napełnienie butli do 42 l( teraz mam 39 ). W ASO powiedzieli mi ze to niemożliwe.
Pozdrawiam...
Komentarz
-
-
ja mam zbiornik stako 53L i wchodzi mi ok. 37-38L, zgłosiłem reklamację, że za mało (mi to strasznie przeszkadza, robię b. często 410km jednym ciągiem i strasznie często kończy mi się LPG 10km przed metą). jestem na jutro umówiony na poprawki (obiecana wymiana wielozaworu + podgięcie pływaka) - zdam relację jutro wieczorkiem
Zamieszczone przez Johnny_Bno mi tez powiedzieli ze to zawór reguluje ilość LPG w zbiorniku i wiecej sie nie da
Komentarz
-
-
w poprzednim aucie, miałem zbiornik bodajże 42 litry i zblokowałem za pomocą druta miedzianego pływak. Tankowałem zbiornik do 100%.
Natomiast jest to niebezpieczne z dwóch powodów:
1. Wypełniony w 100% zbiornik w razie wypadku działa jak np. 60 kg kawał betonu umieszczony pod bagażnikiem, czyli w momencie uderzenia czołowego działa na niego siła rzędu 2 - 3 ton, co zdecydowanie zmienia warunki zderzenia. W razie wypełnienia w 80 %, w momencie uderzenia ciecz LPG stopniowo przemieszcza się w kierunku przodu samochodu i na zbiornik nie działają aż tak wielkie siły.
2. W bardzo gorący dzień może się zdarzyć, że jakieś 10 L gazu zejdzie na ziemię przez zawór bezpieczeństwa, gdy zatankowany gaz o temperaturze np. 18 st. C ogrzeje się do temperatury np. 50 st. C.
Generalnie ja zawsze o tym pamiętałem i tankowałem 100% tylko wówczas, gdy od razu ruszałem na trasę i spaliłem szybko te dodatkowe kilkanaście procent.
TomekPozdrawiam tom_tom
Komentarz
-
-
hehe
byłem na wymianie wielozaworu - przy mnie rozpakowano nówkę z kartonu, przy mnie wymieniono, pojechałem zalać i... weszło 39L, czyli w zasadzie zero poprawy. po powrocie do zakładu po teście szczelności wielozaworu wyszło, że zbiornik nie leży równo, a strona z pływakiem jest właśnie niżej. także do końca gwarancji nic nie zwalczę - a podgięcie pływaka oznaczałoby koniec gwary na wielozawórtrudno
butla stako 53L, reszta zabawek to brc sq 24 (wielozawór też oczywiście z kitu brc)
przynajmniej duży plus dla firmy, za to, że nie olewają klienta
Komentarz
-
-
Ja byłem w ASO bo musiałem wymienić butlę na nową, bo miałem instalację fabryczną i nie było polskiego certyfikatu na butlę. Bardzo miła i profesjonalna operacja wymiany. Obeszło się bez większych stresów.
No ale… nie ma lekko i problem musi być… miałem butlę 55l a dostałem 50l bo taka została przydzielona po tzw. numerach. Aby było jeszcze smutniej przy tankowaniu weszło 35l gazu. Normalnie załamka… Dzwoniłem do firmy STAKO (producent butli) i zapytałem co jest grane? Powiedzieli że jest to do wyregulowania. Że przy 50l ma wchodzić 80% czyli 40l tak jak powinno i że serwisant powinien wiedzieć jak to zrobić. A robi się to przez nagięcie blaszek pływaka… Dzwoniłem do ASO i widzę że jakoś ciężko będzie im to zrobić. Sam zastanawiam się czy dałbym radę jakoś to odkręcić i ponaginać blaszki pływaka? Czy jest to trudna operacja? Czy nie naruszę przez to gwarancji? Oczywiście mowa o bardzo delikatnej robocie. Co myślicie o tym? Dobrze by było aby ktoś z szanownych podobnie jak to opisał kolega „malc” powiedział coś więcej na ten temat, tzn. ten pływak, blaszki wygina się do góry czy na dół? Itp. :roll:Do tej pory: Fiat Punto 1.2 Pb, rok 2000; VW Bora 1.6 16V LPG, rok 2003 teraz O II FL 1.6 LPG, rok 2010/2011 :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zigzagJa byłem w ASO bo musiałem wymienić butlę na nową, bo miałem instalację fabryczną i nie było polskiego certyfikatu na butlę. Bardzo miła i profesjonalna operacja wymiany. Obeszło się bez większych stresów.
No ale… nie ma lekko i problem musi być… miałem butlę 55l a dostałem 50l bo taka została przydzielona po tzw. numerach. Aby było jeszcze smutniej przy tankowaniu weszło 35l gazu. Normalnie załamka… Dzwoniłem do firmy STAKO (producent butli) i zapytałem co jest grane? Powiedzieli że jest to do wyregulowania. Że przy 50l ma wchodzić 80% czyli 40l tak jak powinno i że serwisant powinien wiedzieć jak to zrobić. A robi się to przez nagięcie blaszek pływaka… Dzwoniłem do ASO i widzę że jakoś ciężko będzie im to zrobić. Sam zastanawiam się czy dałbym radę jakoś to odkręcić i ponaginać blaszki pływaka? Czy jest to trudna operacja? Czy nie naruszę przez to gwarancji? Oczywiście mowa o bardzo delikatnej robocie. Co myślicie o tym? Dobrze by było aby ktoś z szanownych podobnie jak to opisał kolega „malc” powiedział coś więcej na ten temat, tzn. ten pływak, blaszki wygina się do góry czy na dół? Itp. :roll:. ASO nie potrafi zrobić przy gazie...widzę, że ASO i serwis instalacji LPG jest jak Yeti (nie Skoda
) - wszyscy o nim słyszeli, a nikt go nie widział
. Jedź do jakiegkolwiek serwisu LPG jak nie jesteś pewien jak i po sprawie. Tylko z tego co wiem, ale nie jestem pewien, lepiej to robić na pustej butli, więc się upewnij za wczasu.
Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
Komentarz