[O1] akumulator --> prostownik -->

Zwiń
X
Zwiń
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krawaciarz1
    Classic
    • 2010
    • 34

Beda Ci wmawiac ze wyparowuje az do konca gwarancji, wtedy stwierdza jednak ze glowica do wymiany. widzialem taki przypadek naocznie w jednym z ASO, myslalem ze koles wyjdzie z siebie i stanie obok.
  • koddi
    Rider
    • 2008
    • 405
    • Octavia I combi (1U5)
    • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

pozdrowienia szkodowniki

temat byc moze blach ale jednak....

mianowicie moj aku padl.... i kupilem centre future 72Ah 720A posiadam o1 1.9 tdi koncowka roku 2003 przy kupnie aku napiecie wskazywalo 11,5 volt sprzedawca powiedzial ze to normalne bo to swieza dostawa wiec producent tak je dostarcza ....
    pytanie czy to mina? czy pop musze podladowac aku ?

jezeli to kwestja podladowania aku wiec jak to najlepiej bedzie dla tego typu aku zrobic?

podziekowal i pozdrawia
    Była Octavia I 1.9 TDi 2004 kombi 137 Km 315 Nm
    Była Octavia II 2.0 Rs Tdi 2008 kombi 170/?? 350/??
    ...
    A jest Octavia II FL 1.6 TDI 4x4 2010r. "Stara miłość nie rdzewieje" ... i jak to mówią "śpiesz się powoli"

Komentarz

• bubuDE
      Elegance
      S_OCP Member
      • 2007
      • 763
      • Octavia III (5E3)
      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Wystarczy ze pojedziesz w godzinna trase poza miasto i akumulator osiagnie swoje normalne napiecie. Tuz po wylaczeniu silnika bedzie mial ponad 13V a po nocy nie moze byc nizsze od 12V. Zdrowe ladowanie akumulatora z prostownika nie powinno przekraczac jego dziesiatej cz. pojemnosci tj. u Ciebie wystarczy 5A. http://www.jak-to-zrobic.pl/index.ph...c/18/d/0/id/51
      PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• Sebastian_M26
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 1823
        • Superb II (3T4)

Wg. mnie aku to trup i uległ zasiarczeniu.
        Minimalne napięcie (wskazujące na stan głębokiego rozładowania) - 11,8 V
        Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• bubuDE
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2007
          • 763
          • Octavia III (5E3)
          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Sebastian_M26, z postu wynika ze kupiony zostal nowy, po pierwszym dluzszym ladowaniu uformuje sie i bedzie cacy.

Komentarz

• Sebastian_M26
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 1823
            • Superb II (3T4)

futura fabrycznie wyjeżdza z 12,7V. Poniżej 11,8V następuje zasiarczenie. Ten aku stał co najmniej rok aby tak się rozładować. Nigdy już nie będzie miał swoich parametrów.
            Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• bubuDE
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2007
              • 763
              • Octavia III (5E3)
              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Masz racje Sebek, w takim razie koddi kupil zlom a sprzedawca powinien pojsc do pierdla. Na obudowie powinna znajdowac sie data kiedy zostal napelniony po raz pierwszy. Spotkalem cos takiego.

Komentarz

• koddi
                Rider
                • 2008
                • 405
                • Octavia I combi (1U5)
                • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

hoohla hoola chlopaki jak ja goscia dorwe to mu gnaty powyginam .... a numerek jest 9JC18A1 .... opisze bardziej dokladnie zaistnala syt .

mianowicie po kupieniu aku zainstaloiwalem do mojej czeszki "nowy" po ok 3 km akuto zostawilem pod domem stalo do rana a w nocy bylo troche na "-" czeszka 100% zimna i zasniezona.... krecilem ja dwa razy i odpalila...wina aku czy tez mogla sie parafina wytracic? <jestem troszke zielony wiec prosze o wyrozumialosc>

wczoraj mianowicie rano bylo lepiej nie musialem jej tak krecic....hm

czy jak dzisiaj rano spr na mierniku napiecie i bedzie ponizej 12V znaczy trup ?
                ...
                A jest Octavia II FL 1.6 TDI 4x4 2010r. "Stara miłość nie rdzewieje" ... i jak to mówią "śpiesz się powoli"

Komentarz

• mysterx
                  Classic
                  • 2008
                  • 10

Jeśli to „nowy” aku – to przysłowiowa kicha! Miły sprzedawca Cię wydymał! Aku na luzie (bez obciążenia) nie spada poniżej 12V (no chyba, że masz jakieś zwarcie z rodzaju – alternator, ale tego nie bierzemy pod uwagę) !
                  A czy Twój sprzedawca miał przyrząd do testowania pojemności aku (czy inaczej testu prądu rozruchowego)?! Porządni go mają – bo mają szacunek do klienta, a paprochy mają to gdzieś i zaciskają co im przywiozą!

Odwagi i wytrwałości :diabelski_usmiech

Komentarz

• koddi
                    Rider
                    • 2008
                    • 405
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

wooow ktos bedzie mial tarapaty
                    co moge teraz zrobic? jakie sa moje szanse na wymiane ? zwrot gotowki? czy to juz lipa???
                    ...

Komentarz

• rss
                      L&K
                      • 2009
                      • 1098

1. powinna byc data produkcji na obudowie - sprzedawca przeciez wypisal (a przynajmniej powinien) gwarancje (i powinien ja uznac)
                      2. KAZDY akumulator jesli nie jest uzywany ulega samorozladowaniu (od naladowanego w 100% do pelanego rozladowania w czasie ok 3 mies.), wystarczy ze koles kupil partie akumulatorow i je po prostu postawil na polce bez doladowywania. reszte zdzialala fizyka.

Jesli jest to 'swiezy' akumulator to po prostu go naladuj JAK NAJMNIEJSZYM pradem (warto miec prostownik z regulacja) - czyli np pradem 3,6 A przez 20 godz.
                      kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• kazik4x4
                        RS
                        • 2008
                        • 2728

Kolego, odepnij klemy z aku i zmierz napięcie. To wyeliminuje jakieś pobory i spadek napięcia przez alarm, lampki, rozruch, alternator itp...
                        Jeśli jest niższe niż 12V to wyjmij i oddaj sprzedawcy i poproś o nowy.
                        Sprawdź też ładowanie w aucie. Napięcie ładowania nie może być mniejsze niż 14V, norma to 14,4V.
                        Jeśli masz "bałagan" w elektryce to aku będzie ciągle rozładowywany lub niedoładowany.

Ładowanie jeśli już, ma pomóc, to natężenie nie powinno przekraczać 10% pojemności aku czyli ok 7A i trwać min. 12h. Nie zaszkodzi sprawdzić gęstość elektrolitu jeśli to aku obsługowy.

A jak nie to zwrot o ile nie wywaliłeś paragonu i karty gw.

Komentarz

• kriss11
                          Drive
                          • 2009
                          • 49

nowy aku, a już rozładowany

Jeśli przy zakupie w sklepie aku miał 11,5V, to nie powinienes go brać. Cud, że wogóle zakręcił.
                          Jeśli natomiast napięcie takie miał po jeździe, to poszukaj przyczyny w samochodzie.
                          Produkcja akumulatora zakodowana jest w numerze, ale nie tak prosto ją odczytać, bo futura jest z Francji lub Hiszpanii.
                          Generalnie, jeśli w/w napięcie było przy zakupie, to oddaj baterię i weź nową.

Komentarz

• oti
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 114

Zamieszczone przez koddi
                            a numerek jest 9JC18A1
                            data produkcji akumulatora jest: październik 2009

don't panic !

kupowalem ostatnio future w sklepie firmowym i też miała lekko niższe napięcie niż zwykle, założyłem, odpala jak złote, jeździ, prąd normalny baja bongo
                            ma 3 lata gwarancji i 2 lata asistance
                            jeżeli jest statry zużyty i zasiarczony to padnie tej zimy

proponuję ewentualnie napisać maila do producenta z pytaniem o dopuszczalne parametry startowe i się nie martwić

Komentarz

• rekin
                              Rider
                              • 2008
                              • 398

Zamieszczone przez Sebastian_M26
                              Wg. mnie aku to trup i uległ zasiarczeniu.
                              Minimalne napięcie (wskazujące na stan głębokiego rozładowania) - 11,8 V
                              nie napięcie jest ważne tylko natężenie jakie posiada akumulator :P
                              W moich żyłach płynie etylina a sercem jest Turbina

Komentarz

• kazik4x4
                                RS
                                • 2008
                                • 2728

Zamieszczone przez rekin
                                To kup sobie sporo tańszy aku 6V od ciągnika rolniczego Ursus, będziesz miał 180A i 1000Ah skoro napięcie nie jest ważne :lol:

Komentarz

• rekin
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 398

Zamieszczone przez kazik4x4
                                  Zamieszczone przez rekin
                                  To kup sobie sporo tańszy aku 6V od ciągnika rolniczego Ursus, będziesz miał 180A i 500Ah skoro napięcie nie jest ważne :lol:
                                  nie sądziłem, że jesteś taki prymityw...

Komentarz

• kazik4x4
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2728

Zamieszczone przez rekin
                                    Zamieszczone przez rekin
                                    To kup sobie sporo tańszy aku 6V od ciągnika rolniczego Ursus, będziesz miał 180A i 500Ah skoro napięcie nie jest ważne :lol:
                                    A ja nie sądziłem że jesteś "wiejskim cwaniakiem-fachurką" dopóki nie przeczytałem twojego postu w temacie gdzie chłopak się pytał dlaczego mu silnik głośno chodzi kiedy jest zimny a ty mu zgodnie ze swoim poziomem intelektu i elokwencji odpowiedziałeś "a dla czego jak przemarzniesz to zębami dzwonisz??? " Widać Twoja wiedza w zakresie aku jest tak samo bogata jak w temcie pracy silników, bo obie wypowiedzi zawartością merytoryczną są blisko siebie. I nie zdziwię się jak ktoś na stwierdzenie "samochód mi dużo pali" od Ciebie usłyszy "to po co tyle lejesz, mniej nalejesz mniej spali"

Komentarz

• rekin
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 398

Zamieszczone przez rekin
                                      Zamieszczone przez rekin
                                      A ja nie sądziłem że jesteś "wiejskim cwaniakiem-fachurką" dopóki nie przeczytałem twojego postu w temacie gdzie chłopak się pytał dlaczego mu silnik głośno chodzi kiedy jest zimny a ty mu zgodnie ze swoim poziomem intelektu i elokwencji odpowiedziałeś "a dla czego jak przemarzniesz to zębami dzwonisz??? " Widać Twoja wiedza w zakresie aku jest tak samo bogata jak w temcie pracy silników, bo obie wypowiedzi zawartością merytoryczną są blisko siebie. I nie zdziwię się jak ktoś na stwierdzenie "samochód mi dużo pali" od Ciebie usłyszy "to po co tyle lejesz, mniej nalejesz mniej spali"
                                      Tak będzie jak do Zakopałeru się przeprowadzę... Fujjj.

Komentarz

• oti
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 114

aku 6V
                                        to może x 2 i będzie 12 V

Komentarz

• kazik4x4
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2728

Zamieszczone przez oti
                                          aku 6V
                                          to może x 2 i będzie 12 V
                                          Nie no, przecież rekin powiedział że mu wisi jakie będzie napięcie, dla niego amperaż się liczy. Krótko mówiąc w myśl zasady: "nie ważne co się pije, może być koktail, denaturat, aby po łbie waliło"

Komentarz

• rekin
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 398

Kaziczku jak byś czytał wątek ze zrozumieniem to wiedziałbyś iż mowa jest o 12 V akumulatorze :P

[ Dodano: Pią 06 Lis, 09 16:11 ]
                                            "nie ważne co się pije, może być koktail, denaturat, aby po łbie waliło"
                                            nic tylko ci współczuć....

Komentarz

• kazik4x4
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2728

Zamieszczone przez rekin
                                              Kaziczku jak byś czytał wątek ze zrozumieniem to wiedziałbyś iż mowa jest o 12 V akumulatorze :P
                                              Rekin ja cały czas mówię o aku 12V, ale skoro ty twierdzisz że V nie jest ważne, to zaproponowałem "szóstkę". Daj Boże, niech działa ci jak najlepiej skoro napięcie nie jest ważne)))))

Komentarz

• rekin
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 398

Ja odniosłem się do wypowiedzi w której zostało napisane że akum miernikiem napięcia pokazuje 11.8V
                                                Jak długo stoi bezczynnie akumulator to może spaść do takiego poziomu a i tak ci odpali.
                                                A tu nieudolnie forsujesz tezę z akumulatorem 6V.... Po co???

Akumulator pod dużym obciążeniem napięcie spada jego nawet do 10-9 V dopiero poniżej tego kwalifikuje się do wymiany.

Komentarz

• tryton
                                                  Elegance
                                                  • 2008
                                                  • 935

a może to wam pomorze http://www.mototechnika.republika.pl...umulatory.html

Komentarz

Pracuję...