kto mi strzelil fotke w "plecy" :?: :wink:
[O2 FL] Nowe auto a spalanie
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
[O2 FL] Nowe auto a spalanie
No i nareszcie odebrałem wczoraj autko, O2 FL kombi 1.8 TSI. Na razie zrobiłem 150 km więc w zasadzie nic ale na dystansie 100 km średnie spalanie z miasta (50% spore korki i 50% proste odcinki od świateł do świateł bez korków) wyszło 11l wg komputera. Styl jazdy kapeluszowy bo silnik na dotarciu i no i Skoda przecież ;-)
Czy Wam spalanie zmalało po dotarciu silnika? Jeśli tak to po jakim przebiegu?
Jestem trochę zmartwiony, na forum OCP czytałem, że przy normalnej jeździe w mieście O2 z tym silnikiem spala 10-11l a przy mega korkach 12-13l. Ja naprawę jechałem delikatnie więc 11l to dużo więc wyobrażam sobie co będzie gdy będę jeździł normalnie czyli w miarę dynamicznie :-(
-
-
W moim aucie generalnie nic sie nie zmienilo. Pali roznie. Wszystko zalezy od stylu jazdy, warunkow na drodze itd. 10l w miescie mozesz sie spodziewac bez wiekszych problemow. Przy "mega korkach" to raczej bedzie zdecydowanie wiecej niz 12-13. A jak juz chcesz szalec to i 15. Tak jak juz pisalem spalanie zalezy naprawde od wielu, wielu czynnikow.
Ostatnio jezdze Octavia 2FL 1.6MPI (przebieg ok. 600km) i przy naprawde duzym korku tj przejazd 10km przez 50 minut 18l/100km. Srednio z miasta 9-11. W porownaniu do TSI jest o 1l mniej.
Nie ma co sie martwic tylko jezdzic
Komentarz
-
-
No cóż, to ja powiem że OIIFL 1.9TDI pali mi 10l w mieście Warszawa :/
a myslałem że będzie max 8,5l. Jeżdze dynamicznie i nie patrze na spalanie.
Poprzednia moja fura wcinała do 30l więc ja uważam że to i tak mniej, KM muszą palić :P
Turbina powoduje wir w baku. Ja nie zauważyłem mniejszego spalania, a mam już 3k w miesiąc.BLUELIGHT.PL
ledy, zestawy i palniki xenonowe D2S, H1, H4, H7 .... 4k,5k,6k,8k,10k,12k
Komentarz
-
-
Skłodi, Faktycznie jak na 1.9 TDI to dużo, poprzednio jeździłem 2.0 D4D 116 km i w zatłoczonym mieście nie przekraczał 9l.
Swoją drogą czym jeździłeś wcześniej, że spalał Ci 30l więcej?? :shock:
ArturTDI, dobrze powiedziane :-) 2.0 TDI kosztował 10 000 więcej, 1.9 za słaby a na 1.4 TSI kazano czekać 3-5 miesięcy, dlatego jest 1.8 TSI
Komentarz
-
-
Myślę, że z tym spalaniem w 1.8 TSI nie jest tak źle:
średnie po górkach na odcinkach 70-100 km - 7-8 l - styl bardziej emerycki
średnie po trasie z silnym natężeniem ruchu - 8-9 l - styl bardziej rajdowy
polska "autostrada" - 9 l - prędkości 160-180 km/h
niemiecka autostrada - 7 l - prędkości 160-180 km/h
rekord trasa Dźwirzyno - Zakopane w nocy - 6,8 l - pusto na trasie
W dużch korkach trudno mi powiedzieć bo mieszkam prawie na wsi i duże miasta robię przelotem.
Ogólnie jestem zadowolony a nawet bardzo zadowolony, tylko mam takie wrażenie jakby komputer uczył się mojego stylu jazdy tzn. jak jadę emerycko żeby poszedł ogień na tłoki to muszę ze dwa razy mu dać mocno w rurę i tu ma takie troszeczkę opory później to bez problemu "zwija asfalt" ale to tylko takie moje subiektywne odczuciewest OII FL Combi 1.8 Tsi
Komentarz
-
-
Ten silnik lubi czasami dostać w palnik.
Najlepsze wyniki osiągam przy jednostajnej prędkości.
Staraj się jechać równo. i często hamować silnikiem.
Najgorsze jest powolne przyspieszanie. lepiej dać ostro gazu i odpuścić .
w korku można jechać na trzecim biegu 20 km/h
zrobiłem 8000km ... żadne tankowanie nie przekroczyło 10l /100km
A i dystans minimalny żeby odpalić silnik to około 12-15 km jeśli robisz mniej do spalania nie zbijesz. rekord po odpaleniu i pierwszym kilometrze to 28 na sto
Aby poprawić szybkość złapania temperatury na początku jeśli warunki pozwalają jade na wyłączonym zupełnie ogrzewaniu ( mam climatronik) silnik dużo szybciej łapie temperaturę.Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.
Komentarz
-
-
No cóż, to ja powiem że OIIFL 1.9TDI pali mi 10l w mieście Warszawa :/
Jezdze tylko po Wawie i nie zdarzylo mi sie jeszcze przekroczyc 8-8.5l/100, jezdze bardzo dynamicznie, zdaza mi sie tez stac w korkach godzinami, czesto uzywam klimatyzacji i zaklinam sie ze tym samochodem na prawde bedzie ciezko uzyskac spalanie ktore podales.
Jestem jak narazie bardzo zadowolony z zakupu, a przede wszystkim wlasnie ze spalania. Srednio 6.5-7l po miescie, przy dynamicznej jezdzie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez _only_No cóż, to ja powiem że OIIFL 1.9TDI pali mi 10l w mieście Warszawa :/
Jezdze tylko po Wawie i nie zdarzylo mi sie jeszcze przekroczyc 8-8.5l/100, jezdze bardzo dynamicznie, zdaza mi sie tez stac w korkach godzinami, czesto uzywam klimatyzacji i zaklinam sie ze tym samochodem na prawde bedzie ciezko uzyskac spalanie ktore podales.
Jestem jak narazie bardzo zadowolony z zakupu, a przede wszystkim wlasnie ze spalania. Srednio 6.5-7l po miescie, przy dynamicznej jezdzie.
kolejna bezsensowna gadka i porównywanie czegoś czego się porównać nie da
ale jak chcecie...saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Ja zaryzykowałem 1.8 TSI w Superbie i jak na razie zrobiłem 300km tylko po miescie. Predkość średnia z kompa to 22 km/h. Spalanie 10.2. Skrzynia DSG, klima w pozycji auto więc włącza się kiedy chce no i mam hak czyli +20kg. Zobaczymy jak będzie dalej...... Na razei zaje..fajnieOd 1997 roku Skoda. 97-99 Felicia 1.3 99-01 Octavia 1.9 TDI 90KM 01-08 Octavia 1.9 TDI 110KM 09-.. Superb 1.8 TSI & Octavia 1.6 Mint
www.gprk.pl
Komentarz
-
-
Tak czytam różne wątki o spalaniu i się zastanawiam, jak to jest, że moje 1.4 TSI DSG pali dobre 1,5 litra więcej niż innych forumowiczów. I to be znaczenia czy miasto czy trasa.
Fakt że nie jeżdżę jak kapelusznik, ale gum też nie palę :twisted:
Spalanie jak w 1.8 tylko moc nie ta :diabelski_usmiech
W trasie nigdy nie miałem średniego spalania mniej niż 7,5l/100km, choć to i tak niższe niż poprzednie kiedy miałem jeszcze letnie kółka 225 (teraz zimowe 205).Pozdro
Komentarz
-
-
Leniwiec, spoko, zupełnie się tym nie przejmuj
konkluzja jest taka, że autor tematu może się spodziewać jakiegoś tam spadku spalania
a wątek zamykam bo ględzenie ile komu coś tam jest bez sensu, wystarczy prześledzić wpisy na trendi ostatnio motostacie, spritmonitorze czy gdzie tam jeszcze.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
Komentarz