Zgodnie z poradami na forum wykonałem dzisiaj wymianę filtra kabinowego i odkaziłem klimę. Wg. umieszczonych na forum zdjęć i porad oraz instrukcji Filtronu dodanej do nowego filtra nie było kłopotów z podszybiem. Zeszło ładnie, bez problemu - 10 min roboty. Przy okazji pierwszy raz zobaczyłem, jak ASO wymienia filtr kabinowy (jak wkłada go dokładnie w ramkę). Po obu stronach wystawało z ramki po jednym listku filtra, a cały filtr był w jednym miejscu mocno zgnieciony! I za to biorą kasę partacze.
Mam tylko jedno pytanie, żeby się upewnić. Założyłem filtr zgodnie z oznaczeniem:
- strzałka z napisem air flow skierowana w dół (w głąb kanałów). Czyli powietrze przepływa z góry (z zewnątrz) w dół (do środka kanału). Chyba dobrze??? Pytam, bo na filtrze było tak dziwnie, że jak strzałka skierowana w dół, to na zamontowanym filtrze napis Filtron i napis air flow był do góry nogami (był to filtr Filtronu z węglem akt.).
No dokładnie tak - powietrze płynie z otoczenia do środka samochodu. Więc strzałka "Air Flow" ma być w dół.
A co do ramki - czy na pewno ASO założyło filtr źle ? Zwróć uwagę, że ramka MA wchodzić pomiędzy te zewnętrzne cienkie listki, tzn. mają one być na zewnątrz ścianek ramki. Ja wymieniałem filtr zamontowany jeszcze fabrycznie i tak właśnie było. Inaczej powietrze będzie się przeciskało pomiędzy filtrem a ściankami ramki i ta jego część nie przejdzie w ogóle przez filtr.
Tomek
P.S. Załączam fotkę - masz pokazany kierunek Air Flow oraz wyraźnie widać zewnętrzny listek filtra biały nie zabrudzony - on MUSI wystawać poza ramkę.
A propos filtr fabryczny po 6 mies. i przejechaniu 18 tys. km jest zawalony, więc jak ktoś twierdzi że wystarczy wymieniać raz na rok ...
Tak wyglada kabinowy, a czym ma oddychac silnik jak filtr powietrza wyglada podobnie.
Te dwa zewnetrzne listki maja wlasnie zachodzic za ramke, wcisniecie tego filtra bez tego zaczepienia jest mozliwe, ale to wlasnie tedy on sie lekko zdeformuje.
P.S. Załączam fotkę - masz pokazany kierunek Air Flow oraz wyraźnie widać zewnętrzny listek filtra biały nie zabrudzony - on MUSI wystawać poza ramkę.
Zamieszczone przez Maicroft
Te dwa zewnetrzne listki maja wlasnie zachodzic za ramke, wcisniecie tego filtra bez tego zaczepienia jest mozliwe, ale to wlasnie tedy on sie lekko zdeformuje.
Zamieszczone przez robekcool
tak, mają wystawać. jak napisał Maicroft filtr zdeformuje się, gdy zechcesz założyć go "listkami" do środka
Dzięki, dzięki, dzięki. Człowiek całe życie się uczy i.... Nieraz podstawowe rzeczy są najtrudniejsze, hi, hi. Dzisiaj z samego rana poprawiłem tak jak radzicie.
Komentarz