Kali - wszystkiego naj dla maluszka,mamuśki i oczywiście dla Ciebie :lol:
Metalowa osłona pod silnikiem benzynowym - czy jest sens ?
Zwiń
X
-
Metalowa osłona pod silnikiem benzynowym - czy jest sens ?
Zastanawiam się nad metalową osłoną pod silnik i pojawia się pytanie czy w przypadku silnika benzynowego ma to sens. Skąd ten wniosek: ano stąd że osłona pod silnik jest uniwersalna. Pasuje do diesla i do benzyniaka. Jak zapewne wszyscy wiedzą silnik w dieslu jest większy (masywniejszy) i miskę olejową ma zdecydowanie niżej. Na tyle niżej że widząc z przodu mijane auta na płycie podłogowej Golfa IV od razu wiemy czy mają zamontowany silnik 1,9 SDI/TDI czy silnik benzynowy.
Montując teraz płytę metalową pod silnik benzynowy obniżamy prześwit pod silnikiem do poziomu prześwitu w dieslu minus jeszcze kilka mm na płytę i luz nad płytą. Jaki jest tu sens ? Zyskujemy mechaniczną dodatkową osłonę miski - to fakt ale zwiększamy częstość zahaczania o krawężniki i szorowania spodem po nierównościach.
Mam na myśli osłonę ori z ASO lub taką:
-
-
Co do dodanego powyżej linkaZamieszczone przez Olaffhttp://www.skodaczesci.pl...srod%20oryg.JPG
Wygląda na metalową, ktoś może to potwierdzić ?
Powracając do tematu metalowej płyty, to ja taką posiadam. Płyta sprawuje się zajefajnie. Jest gruba, niestety waży z 10 kilo, ale spełnia swoje zadanie w 100 procentach. Nie raz już zawadzałem o różne rzeczy (może to też zasługa tego, iż auto jest trochę niżej zawieszone, no i po za tym to diesel, więc miska i tak jest już nisko) i wszystko gra.
Oprócz wspomnianej wagi, kolejnym minusem jest montaż. Trzeba wykazać się niezłym sprytem lub posiadać specjalistyczne narzędzia, aby można było ją zamontować.
Co do chłodzenia motorowni to szczerze nic niepokojącego nie zauważyłem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Marxponoc to mniejsze chlodzenie to sciema
Zamieszczone przez czarny_wwaCo do chłodzenia motorowni to szczerze nic niepokojącego nie zauważyłem.
Zamieszczone przez czyzyk64czy ktoś widział taką metalową osłone do diesla do octavi 2 ???O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
ASO Skoda Warszawa Ursynów ul.Gruchacza 39 - najlepsze ceny w Polsce na hasło :Octavia Club Polska
Kontakt mailowy w sprawie wyceny części: [email protected] (p.Adam Wiśniewski, p.Łukasz Poniatowski i p.Kamil Banaszek) , tel.22-549-10-60
Komentarz
-
Komentarz