Obsługa klimatyzacji Climatronic

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • klaudiusz
    Classic
    • 2010
    • 15

Zamieszczone przez Mihau
    PAOLO ESCO, czyli nie robisz samochodu w ASO podczas gwarancji i tylko zbierasz faktury/paragony? To nie łamie warunków gwarancji?
    Dobrze rozumiem?
    DOKŁADNIE TAK! BARDZO DOBRZE kombinujesz.....mam daleko gdzieś gwarancję i jej warunki...
    Zamieszczone przez szkoda
    żeby w ASO było OK, ale nie mam pojęcia co mogło by spowodowac taką zmianę in plus
    hehe niby tak....ale w moim pobliżu nie ma nigdzie takiego ASO...więc miałem bardzooooo ułatwione zadanie...powiem więcej kupując te auto a salonie byłem już przygotowany, że nie będę odwiedzał ASO na gwarancji...stąd właśnie Octavka i 1,9 tdi...po długich przemyśleniach wybrałem spradzone auto ze sprawdzonym silnikiem (a miał być ceed ops: lub astra ops: ...na szczęście jak myślę podjąłem trafną decyzję)
    Zamieszczone przez rezon
    przecież nie musisz mieć z ASO, mogą być z innego punktu, gdzie robisz przeglądy. Chyba, że robisz je sam to wystarczy kolekcjonować faktury/paragony z zakupu oleju, filtrów itp.
    dokładnie takie samo mam podejście
    Zamieszczone przez szkoda
    wiekszość ludzi kupujących nowy samochód bardzo chętnie nawet "przepłaci" za usługi w ASO, właśnie za tą otoczkę, kawkę itd. i ja nie widzę w tym nic złego, a wręcz przeciwnie, tyle tylko, że fajnie byłoby gdyby za tym wszystkim stały też usługi na najwyzszym poziomie.
    tylko ze świeczką szukać takiego ASO...tak , by móc zostawić tam spokojnie auto i mieć pewność...., że nic w nim nie zostanie zamienione....przytoczę mój skrajny przypadek-ASO skody... oddaję octavkę na gwarancji zaraz po zakupie bo zobaczyłem małą skazę lakierniczą do usunięcia (mieli usunąć a co :wink: łaski nie robili )...tylko oddając im auto na masce znalazły się przyklejone specjalne hologramy które uniemożliwiły, bez ich zerwania podniesienie maski -sam je nakleiłem ops: ops: ops: ...a dodatkowo pokazałem wlepkę OCP....żeby nie myśleli , że mnie łatwo można w konia zrobić :P no i chyba nadmieniłem, że gdyby co zawsze mogę podzielić się opinią o nich na forum internetowym...trzeba było zobaczyć minę kierownika :lol: ....ale efekt był super....auto stało w osobnym miejscu a kierownik oddając mi kluczyki ...osobiście przyszedł sprawdzić ze mną czy hologramy są całe i czy jestem zadowolony - byłem :szeroki_usmiech
    noooo ale mój przypadek nalezy do skrajnie marginalnych i wymaga leczenia :lol:
  • cycu70
    Classic
    • 2009
    • 27

Witam wszystkich!
    Niedawno zakupiłem Octavie I 1.9TDI i pierwszy raz spotykam się z takim czymś jak klimatronic niestety nie mam żadnej instrukcji obsługi, a nie wiem za bardzo jak obsługiwać tą automatyczną klimatyzację, żeby nie uszkodzić czegoś. Czy ma ktoś może jakieś materiały jak ją obsługiwać szczególnie gdy zima nadchodzi i nie ma konieczności jej używania poza nagrzewaniem i odparowywaniem szyb. Lub też przekazać jakieś wskazówki pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi.

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8162
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Econ - klima wyłączona Auto - klima chodzi automatycznie
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• cycu70
        Classic
        • 2009
        • 27

już co a jeżeli żadne z tych przycisków nie włączony i nic nie pisze na wyświetlaczu to co wtedy pracuje?

Komentarz

• robekcool
          RS
          • 2009
          • 2041
          • Octavia II (1Z3)
          • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Nie ma szczególnych przeciw wskazań co do używania klimatronica w zimie. Chyba poza tym, że sprężarka ci nie wystartuje na mrozie. Na panelu masz wyświetlone gdzie i z jaką intensywnością dmuchawa podaje, temperaturę nastawioną, oraz tryb pracy. Kilka chwil i wszystko opanujesz. No i chyba masz złe oznaczenie silnika w profilu pozdrawiam
          www.k-mot.pl
          Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
          Autoholowanie.
          Robert Kulma

Komentarz

• cycu70
            Classic
            • 2009
            • 27

Ja dalej będe drążył co się dzieje jeżeli żadnego z tych przycisków nie naciśniemy i na wyświetlaczu nie ma żadnego z napisów
            I jeszcze jedno pytanie całkowite wyłączenie wentylatorów OFF kiedy można i czy można je wyłączyć?

Komentarz

• Rafał 82
              Ambiente
              S_OCP Member
              • 2007
              • 150
              • Superb II (3T4)

cycu70, generalnie powinieneś mieć zawsze włączoną funkcję AUTO - tak zaleca producent w instrukcji obsługi. W zimie też jeździ się na tej funkcji, bo poniżej temperatury 5 stopni C sprężarka klimatyzacji Ci się nie załączy, a z nawiewów będzie leciało ciepłe powietrze. System będzie zawsze dążył do uzyskania we wnętrzu samochodu zadanej przez ciebie temperatury np. 22 stopnie C.

Zamieszczone przez cycu70
              a jeżeli żadne z tych przycisków nie włączony i nic nie pisze na wyświetlaczu to co wtedy pracuje?
              Jeżeli nie masz na wyświetlaczu widocznej funkcji AUTO lub ECON to wtedy climatronik pracuje w ustawieniach zadanych przez Ciebie. Takich ustawień powinno używać się sporadycznie, np. wtedy gdy zaczną parować Ci szyby lub zmarzły Ci nogi i chcesz żeby to właśnie na nie Ci wiało Instrukcja oczywiście zaleca, aby powrócić do pozycji AUTO jak najszybciej.

Ja generalnie zawsze jeżdżę na AUTO, tylko czasem jak paruje mi szyba to włączam na chwile dmuchawę właśnie na nią.

Książkę obsługi możesz sobie zamówić w ASO, gdybyś chciał dogłębniej postudiować temat

[ Dodano: Sro 11 Lis, 09 19:40 ]
              Zamieszczone przez cycu70
              I jeszcze jedno pytanie całkowite wyłączenie wentylatorów OFF kiedy można i czy można je wyłączyć?
              Jeżeli chcesz je wyłączać to po co Ci climatornik :wink:

Ale da się je wyłączyć i można to zrobić, ale uważałbym to za bezcelowe.

[ Dodano: Sro 11 Lis, 09 19:41 ]
              No robi się to np. przy jakiś naprawach, żeby dmuchawa nie obciążała akumulatora.

Komentarz

• cycu70
                Classic
                • 2009
                • 27

no to mi wystarczy na początek reszte sam zepsuję

Dzięki Rafał 82

Komentarz

• wojtass
                  Rider
                  • 2007
                  • 473

no wlasnie gdzies kiedys bylo na forum ale nie pamietam. Czy jesli jest temp ponizej 5 C i jest zalaczany tryb ECON to wentylatory chlodnicy chodza czy nie? Bo zauwazylem u siebie jesli mam wlasnie ECON to zaden nie chodzi a jesli bede mial AUTO to chodza dwa ( duzy i maly ). Czy tak ma byc?

Komentarz

• Ćwiarteczka
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 605

Zamieszczone przez wojtass
                    Czy tak ma byc?
                    Tak powinno być :szeroki_usmiech
                    Superb 2 FL Combi 2,0 TDI CFBG

PerfectService by DGW

Komentarz

• pstryczek
                      RS
                      • 2009
                      • 10782
                      • Superb III (3V3)

Ja tam w zasadzie nie korzystam z funkcji auto, szczególnie latem gdy jest ciepło to po załączeniu klima dmucha tak mocno, że chce głowę urwać dopuki nie schłodzi do zadanej temperatury. Dlatego wolę sobie ustawić temperaturę powietrza i moc nawiewu tak aby zawsze chłodziło, ale z umiarkowanym nadmuchem. :P
                      Marek

Komentarz

• hermioli1
                        Rider
                        • 2009
                        • 322

I nawet w zimie warto włączać klimę, chociażby celem przesmarowania układu, poza tym jak włączysz klimę zdecydowanie szybciej osuszysz szyby wewnątrz pojazdu.
                        W zalewie Wiślanym pływał dziadek z babką,
                        Babka utonęła do góry kudłatką.
                        Oj nie żal mi babki jak tej jej kudłatki,
                        Bo bym sobie uszył pomponik do czapki!!!

Komentarz

• aro_40
                          RS
                          • 2007
                          • 1529
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Rafał 82

Książkę obsługi możesz sobie zamówić w ASO, gdybyś chciał dogłębniej postudiować temat
                          szkoda zachodu. w książce i tak jest tego niewiele, a tak opisane, że jak nie umiesz tego obsłużyć to po lekturze będziesz miła tylko więcej pytań niż miałeś przed

Polecam użycie własnej inteligencji oraz forum, jako ogromną koplanię wiedzy i doświadczenia
                          If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• Kajtiii
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 291

A ja na klimie jeżdżę praktycznie tylko w lecie i to tez nie za często bo spada moc silnika (przez co już mi się raz o mały włos wyprzedzanie nie skończyło czołówką). A w zimie z kolei nie włączam bo sprężarka i tak się nie odpali dopóki nie postoi autko w ciepłym garażu. (oczywiście dokonuję tych czynności żeby ją przesmarować).
                            A co do wypowiedzi na temat obsługi climatronica to nie rozumiem dlaczego niby producent nie zaleca jazdy z wyłączonym AUTO i ECON? Ja często właśnie jeżdżę w opcji "bez napisu" bo nie dość że sprężarka działa to mogę sobie kierować siłą i kierunkiem nawiewu samodzielnie, mając przy okazji osuszone powietrze. Po to chyba jest ta opcja żeby jej używać, nie? :szeroki_usmiech

Komentarz

• leszekmw
                              RS
                              • 2005
                              • 5356

Zamieszczone przez Kajtiii
                              przez co już mi się raz o mały włos wyprzedzanie nie skończyło czołówką).
                              chyba Cię poniosło..., ewentualnie podjedź gdzieś i sprawdź czy sprężarka się nie zaciera...

laczego niby producent nie zaleca jazdy z wyłączonym AUTO i ECON?
                              chodzi chyba o to żeby kierowca nagle się nie zdziwił że mu szyby zaparowały..rzecz bezpieczeństwa na drodze.

[
                              I nawet w zimie warto włączać klimę
                              szczególnie wydajnie klima chodzi w zimie.. :idea: , a już wogóle poniżej 5st jak jest tio wtedy wspaniale reaguje.. , ale o tym już tyle razy pisano w różnych periodykach... :twisted:
                              O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                              GVI 1.4TSI
                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                              tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Kajtiii
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 291

Ja tam nie mam zamiaru się z Tobą sprzeczać bo piszę to czego doświadczyłem.

Przy włączonej klimie zacząłem wyprzedzać auto a z naprzeciwka waliła ciężarówka. 4 osoby na pokładzie, zabieram się do wyprzedzania i.... dobrze że ciężarówka zwolniła bo bym wjechał pod nią. Nie mówię że sprężarka odbiera połowę mocy ale zabrała wystarczająco żeby doszło do takiej sytuacji. A co do samej sprężarki to jest w dobrym stanie

A co do klimy w zimie, to jesli u Ciebie zimą temperatura nie spada poniżej 5 stopni to szczerze zazdroszczę bo u mnie -15 to norma i klima nic mi nie daje. Szyby odparowują tak samo jakbym użył "zwykłego" nawiewu. Dlatego od czasu do czasu zajeżdżam do ciepłego garażu żeby ogłupić elektronikę i zamieszać czynnik chłodzący i tyle w kwestii mojej pielęgnacji klimy zimą

Komentarz

• westwi78
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2940

4 osoby na pokładzie, zabieram się do wyprzedzania i.... dobrze że ciężarówka zwolniła bo bym wjechał pod nią. Nie mówię że sprężarka odbiera połowę mocy ale zabrała wystarczająco żeby doszło do takiej sytuacji. A co do samej sprężarki to jest w dobrym stanie
                                  e no bez żartów - na tą sytuację to się musiało milion czynników złożyć a klima była milion pierwszym.

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

A co do klimy w zimie, to jesli u Ciebie zimą temperatura nie spada poniżej 5 stopni to szczerze zazdroszczę bo u mnie -15 to norma i klima nic mi nie daje. Szyby odparowują tak samo jakbym użył "zwykłego" nawiewu
                                    Kolego jak tak czytam twoje wypowiedzi to zastanawiam sie czy ty masz klimę w samochodzie, a jeżeli faktycznie tak, to czy ona jest sprawna
                                    Zima można wymusić włączenie sprężarki klimy poprzez wcisnięcie przycisku szybkiego osuszania szyby przedniej. To raz. Dwa to to, że powinno się przynajmniej raz w tygodnu na min. 10-15 min włączyc klimę ( w zimie wymusić uruchomienie spreżarki) po to żeby przesmarowac układ (w czynniku chlodzacym krąży również olej który smaruje układ).
                                    Trzy to to, że po włączeniu w zimie funkcji szybkiego osuszania szyby przedniej włacza się poza sprezarką również układ który osusza powietrze w kabinie. Dlatego tak szybko schodzi zaparowanie szyb w samochodzie i nie ma mowy żebys tak samo szybki efekt uzysakł bez właczenia układu klimy
                                    A jesli nie wierzysz że poniżej +5 stopni przy właczeniu funkcji osuszania przedniej szyby włacza sierówniez kompresor klimy to spójrz na obrotomierz
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• Lashlo
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 1455

Przepraszam za OT,ale w sumie czy sa jakies konkretne wytyczne co do nabijania klimy? Przbieg?Lata?Pojawienie sie zlego zapachu?
                                      Tak sie zastanawiam,bo mam 2,5 roku auto,prawie 90 tys,swiezo po przegladzie z wymiana filtra kabinowego a jakos mi paruja szyby.Niby chlodzi,ale moze czas juz nabic?

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

Zamieszczone przez Lashlo
                                        czy sa jakies konkretne wytyczne co do nabijania klimy?
                                        Tak. w przypadku O II sprawdzenie układu i uzupełnienie czynnika powienno odbywac sie raz na 2 lata.
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• Rafał 82
                                          Ambiente
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 150
                                          • Superb II (3T4)

Big, czy jak włączę przycisk osuszania szyby zimą to razem z załączeniem klimatyzacji ruszą mi dwa wiatraki, tak jak to ma miejsce przy funkcji AUTO?

Pytam, bo myślałem, że nie da się zimą wymusić włączenia klimatyzacji automatycznej ops: a to by pozwoliło mi się upewnić, że jednak mogę to zrobić

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

Zamieszczone przez Rafał 82
                                            Big, czy jak włączę przycisk osuszania szyby zimą to razem z załączeniem klimatyzacji ruszą mi dwa wiatraki, tak jak to ma miejsce przy funkcji AUTO?
                                            Tak powinno sie stać.
                                            Tu jest ciekawy art. dotyczacy uzywania klimy w zimie: http://www.motoekspert.mojeauto.pl/a...acja_zima.html
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• Kajtiii
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 291

Zamieszczone przez Big
                                              Zima można wymusić włączenie sprężarki klimy poprzez wcisnięcie przycisku szybkiego osuszania szyby przedniej.
                                              A widzisz, w instrukcji też to przeczytałem a w rzeczywistości wcale to u mnie nie działa więc dlatego napisałem że z klimą czy bez, w czasie mrozów szyby parują mi tak samo.

Co do mojej "wpadki" nie ma innych przyczyn "braku pary" bo autko chodzi jak żyleta.
                                              No chyba że na Orlenie zatankowałem etylinę 76 :szeroki_usmiech
                                              Z resztą Twojego tekstu zgadzam się w 100%

A jeszcze skoro poruszony został temat serwisowania układu klimatyzacji to ja sprawdzam ją co roku na jesieni. Koszt nie taki znów wielki ale przynajmniej mam pewność że układ działa

Komentarz

• leszekmw
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 5356

Zamieszczone przez Big
                                                Zima można wymusić włączenie sprężarki klimy poprzez wcisnięcie przycisku szybkiego osuszania szyby przedniej

hmmm...pierwsze słyszę... :?

Zamieszczone przez Big
                                                włacza się poza sprezarką również układ który osusza powietrze w kabinie
                                                a o tym też nie wiedziałem..., jaki to układ ? jak działa ? do tej pory wydawało mi się że po prostu szedł mocny nadmuch na szybe , ewentualnie z grzałkami które podgrzewają powietrze.., ale żeby coś je osuszało to nie wiedziałem.
                                                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                                GVI 1.4TSI
                                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Big
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 6389

Zamieszczone przez leszekmw
                                                  hmmm...pierwsze słyszę...
                                                  To poczytaj
                                                  Zamieszczone przez leszekmw
                                                  a o tym też nie wiedziałem..., jaki to układ ?
                                                  No skoro nie wiesz jak działa klima i nie znasz takiego jej elementu jak osuszacz powietrza ....
                                                  Czarny Elegance

Komentarz

Pracuję...