Obsługa klimatyzacji Climatronic

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • genesis
    Ambiente
    • 2010
    • 232

Dlatego też zaleca się raz na tydzień włączenia AC,

a ciekawe jak włączyć AC w climatroniku-jak tam nie ma takiego przycisku
    Jak włączysz AUTO to sprężarka uruchomi się tylko wtedy, kiedy będzie tego potrzebować do utrzymania temperatury.
    Jeśli chcesz ją koniecznie włączyć i mieć tego pewność, włącz nawiew na przednią szybę.
    DADRL wyłącz światła - włącz myślenie

Komentarz

• Morgoth
      L&K
      • 2010
      • 1116

Zamieszczone przez winni77
      szkoda, Morgoth, zdajsie, że mówicie o innych wentylatorach. Z tego co rozumiem to szkoda mówi o wentylatorze na chłodnicy od AC, a Morgoth nadmuchu do środka auta. Mylę się gdzieś?
      Dokładnie o tym mówiłem, bo tak wynikało z wypowiedzi szkoda.

Do tematu :

Zamieszczone przez genesis
      Cytat:
      Dlatego też zaleca się raz na tydzień włączenia AC,

a ciekawe jak włączyć AC w climatroniku-jak tam nie ma takiego przycisku

Jak włączysz AUTO to sprężarka uruchomi się tylko wtedy, kiedy będzie tego potrzebować do utrzymania temperatury.
      Jeśli chcesz ją koniecznie włączyć i mieć tego pewność, włącz nawiew na przednią szybę.
      A nie można ręcznie ustawić klimy i wymusić jej działania? To chyba zawsze da się zrobić.
      Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
      G.B.Show

Komentarz

• genesis
        Ambiente
        • 2010
        • 232

Zamieszczone przez Morgoth
        A nie można ręcznie ustawić klimy i wymusić jej działania? To chyba zawsze da się zrobić.
        Ale do tego chyba trzeba mieć przycisk AC, a starsze autka z grupy VAG tego nie posiadają.
        DADRL wyłącz światła - włącz myślenie

Komentarz

• Morgoth
          L&K
          • 2010
          • 1116

Zamieszczone przez genesis
          do tego chyba trzeba mieć przycisk AC, a starsze autka z grupy VAG tego nie posiadają.
          Przecież pytanie było o Climatronic. To tam nie było AC?
          Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
          G.B.Show

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Trzeba rozbic nasza dyskusje czy sprawa tyczy sie klimatronika w OI, OII czy OIIFL, bo w kazdym z tych aut jest inny i inaczej dziala, w tym ostatnim jest guzik AC

W OI i OII nie bylo tego i AUTO wlaczalo klime, AUTO a potem ustawienie recznie nawiewow powodowalo dalej dzialanie klimy, ale na wlasnych nastawach, a ECON obojetnie czy krecone czy nie bylo bez klimy, do tego w OII mozna miec automatyczna regulacje nawiewow i temp ale przy wylaczonej klimie, swieci sie ECON i AUTO razem.

W OIIFL AC wlacza klime, a bez tego mozna miec AUTO regulacje nawiewow i temp, tak jak kiedys na AUTO z guzikiem ECON
            Spritmonitor.de

Komentarz

• Morgoth
              L&K
              • 2010
              • 1116

Zamieszczone przez Maicroft
              Trzeba rozbic nasza dyskusje czy sprawa tyczy sie klimatronika w OI, OII czy OIIFL, bo w kazdym z tych aut jest inny i inaczej dziala, w tym ostatnim jest guzik AC
              A no właśnie, teraz jasne. Dzięx.

Sorka, nie spodziewałem się, że VAG i ich "podboje" mogą rozumieć co innego mówiąc o klimatyzacji, niż pełne dwustrefowe auto Jeszcze sporo muszę przyswoić.
              Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• shado
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 5315
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Morgoth, tak się zastanawiam po co ty się pchasz w te "podboje"? Masochista jesteś? Będziesz to tak wiecznie marudził i utyskiwał?
                BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• mamali
                  Classic
                  • 2010
                  • 8

Zamieszczone przez winni77
                  szkoda, Morgoth, zdajsie, że mówicie o innych wentylatorach. Z tego co rozumiem to szkoda mówi o wentylatorze na chłodnicy od AC, a Morgoth nadmuchu do środka auta
                  o to jest kluczowe spostrzeżenie... skoro można sprawdzić czy klima się załączyła po wentylatorze na chłodnicy to teraz jak odróżnić czy chodzi wentylator ten od chłodnicy czy ten od nadmuchu do środka?
                  Taka fajna Ambiente

Komentarz

• Morgoth
                    L&K
                    • 2010
                    • 1116

Zamieszczone przez shado
                    Morgoth, tak się zastanawiam po co ty się pchasz w te "podboje"? Masochista jesteś? Będziesz to tak wiecznie marudził i utyskiwał?
                    No a po co jest forum, jak nie do marudzenia i proszenia o pomoc?

Pcham się po to, że dość tanio kupię to co chcę mieć, a koreańce ani japsy tego mi nie chcą zaoferować (jeszcze). Po za tym z doświadczenia własnego i innych wolę modele po liftingu, a tego nie ma jeszcze ani Hyundai ix35, ani Kia Sportage (jeszcze nie było premiery w PL), ani Mitsu ASX (jeszcze nie było premiery w PL), ani Toyota z aktualnymi modelami i cenami. Padło na Skodę
                    Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

mamali :!: :!: :!: :szeroki_usmiech
                      wentylator od nawiewu jest w środu :szeroki_usmiech
                      saport techniczny baj DGW
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm
                      no i nie ma :-)

Komentarz

• mamali
                        Classic
                        • 2010
                        • 8

Zamieszczone przez szkoda
                        mamali :!: :!: :!: :szeroki_usmiech
                        wentylator od nawiewu jest w środu :szeroki_usmiech
                        no wiem przecież :wink: że nie na dachu.
                        Taka fajna Ambiente

Komentarz

• winni77
                          RS
                          • 2009
                          • 2183
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez mamali
                          jak odróżnić czy chodzi wentylator ten od chłodnicy czy ten od nadmuchu do środka?
                          Otwórz maskę i zobacz czy chodzi ten mniejszy wentylator przy chłodnicy, bo zdajsie on jest od AC.
                          Mój "Batmobil"

Komentarz

• rafik11
                            Rider
                            • 2009
                            • 448

to ja się przyłączę do tej rozmowy. Przestudiowałem sobie instrukcję i "zgłupiałem" z tym co jest w rzeczywistości.
                            Mam OIIFL z klimatronikiem i jak ustawię sobie tem. powiedzmy 20 stopni i włączam przyscisk AUTO to zapala mi się AUTO razem z AC , ale mogę sobie wyłączyć przycisk AC i dalej mi swieci AUTO. W związku z tym mam pytanie czy jak wyłącze przycisk AC(który w/g instrukcji służy do schładzania wnętrza) i zostawie w tylko w trybie AUTO to czy będzie automatyczna regulacja tem. tzn. czy w lato będzie mi schładzało wnętrze a zime ogrzewało? Z instrukcji tak to wynika ale mogę sie mylić. I jeszcze jedno jak mam wyłączone i AUTO i AC to jak przekece sobie tem. na większą powiedzmy na 24 stopnie to samoczynnie zwiększają mi sie obroty nadmuchu, czy mam rozumieć ze w tym trybie też w jakiś soposób układ chce mi szybciej nagrzać wnętrze?
                            Dodam jeszcze że po włączeniu nawiewu na szybę czyli przycisku odszraniania przedniej szyby zaczyna lecieć ciepłe powietrze mimo iż z normalnych nawiewów (jak przestawie kierunki nawiewow)leci zimne powietrze, świadczyło by to o tym ze posiadam elektryczną grzałkę podpiętą pod nawiew. Zresztą w etce nie ma rozróżnienia czy ta grzałka jest do diesla czy do benzyny.

Komentarz

• mamali
                              Classic
                              • 2010
                              • 8

winni77, wreszcie coś konkretnego- o to mi chodziło, gdzie to sprawdzić "naocznie" :lol:
                              Taka fajna Ambiente

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

winni77, wreszcie coś konkretnego- o to mi chodziło, gdzie to sprawdzić "naocznie" :lol:
                                a ja coś innego proponowałem?!
                                tylko teraz nie rozgrzej za bardzo samochodu bo nie będzie wiadomo czy chodzi o klimę czy chłodzenie
                                w każdym razie przy dzisiejszej pogodzie nie ma się co szczypać, dasz klime na min to ewidentnie będzie czuć schłodzone powietrze, no i wentylator też powinien odpalić -> ten pod maską oczywiście.
                                saport techniczny baj DGW
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm
                                no i nie ma :-)

Komentarz

• Morgoth
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1116

Zamieszczone przez rafik11
                                  Mam OIIFL z klimatronikiem i jak ustawię sobie tem. powiedzmy 20 stopni i włączam przyscisk AUTO to zapala mi się AUTO razem z AC , ale mogę sobie wyłączyć przycisk AC i dalej mi swieci AUTO.
                                  Tak jest także w innych markach.

W związku z tym mam pytanie czy jak wyłącze przycisk AC(który w/g instrukcji służy do schładzania wnętrza) i zostawie w tylko w trybie AUTO to czy będzie automatyczna regulacja tem. tzn. czy w lato będzie mi schładzało wnętrze a zime ogrzewało?
                                  Zgadza się, tak to działa. Oczywiście schładzanie i ogrzewanie będzie działałao tak jak w autach bez klimy - w miarę możliwości układu wentylacji, temp. silnika.

I jeszcze jedno jak mam wyłączone i AUTO i AC to jak przekece sobie tem. na większą powiedzmy na 24 stopnie to samoczynnie zwiększają mi sie obroty nadmuchu, czy mam rozumieć ze w tym trybie też w jakiś soposób układ chce mi szybciej nagrzać wnętrze?
                                  Tak, automatyka ma doprowadzić jak najszybciej do zadanych przez Ciebie warunków, a potem znów będzie pracować na luziku. Chyba że jest -20*C na zewnątrz, a Ty ustawisz +24*C w środku, to może się zdarzyć, że non stop będzie wentylator chodzić prawie na maksa.
                                  Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• mamali
                                    Classic
                                    • 2010
                                    • 8

Zamieszczone przez szkoda
                                    w każdym razie przy dzisiejszej pogodzie nie ma się co szczypać, dasz klime na min to ewidentnie będzie czuć schłodzone powietrze, no i wentylator też powinien odpalić -> ten pod maską oczywiście.
                                    sprawdzę i napiszę jak było 8) bo mnie zastanawia czy schładza zawsze klimą czy -w zależności od temp. zewnętrznej - samym powietrzem z zewnątrz.
                                    Taka fajna Ambiente

Komentarz

• Morgoth
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1116

mnie zastanawia czy schładza zawsze klimą czy -w zależności od temp. zewnętrznej - samym powietrzem z zewnątrz.
                                      Jak włączasz klimę to powietrze musi lecieć przez parownik, tylko w zależności od tego co masz ustawione, temp w środku i na zewnątrz klima może działać na ćwierć gwizdka i jej zbytnio nie poczujesz ... ale np. zaparowane szyby wyczyści.
                                      Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• mamali
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 8

W piątek było na zewnątrz cieplutko (ok.20 stopni C) więc dobre warunki do sprawdzenia klimy-chłodziła jak trzeba zimniutkie powietrze leciało z nawiewów, a pod maską przy chłodnicy są jakieś dwa wentylatory (jeden mniejszy drugi większy trochę) i oba chodzily. No i po sprawie, bo chciałam wiedzieć czy klima działa :lol: i nie musiałam czekać do lata. No i nic nie śmierdziało pleśnią, ani nie bylo żadnego "dziwnego" zapachu-to chyba też dobrze.
                                        Taka fajna Ambiente

Komentarz

• loyd
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 2342

U mnie w klimatroniku nie ma opcji "Econ". To jakaś zmiana chyba.

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Napisalem juz gdzies.

PO FL KLIMĘ WŁĄCZAMY GUZIKIEM AC JAK NIE JEST PODŚWIETLONY KLIMA NIE DZIAŁA.

Zawsze climatronik może działać na nastawach automatycznych z tym ze bez i z klimą.
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• loyd
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 2342

W instrukcji pisze, że klima może działać w dwóch trybach - słabszym i silniejszym (na guziku AC są dwa światełka - jedno to tryb słabszy a drugie to tryb mocniejszy).

Rozumiem, że wyłączenie AC (brak jakiegokolwiek światełka na guziku AC), powoduje, że klima działa w dotychczasowym trybie Econ ?

Komentarz

• radik79
                                                Ambiente
                                                • 2008
                                                • 222
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

na AC jest jedno światełko, na przycisku AUTO są dwa (bo dwa tryby pracy LOW i HIGH)

A wyłączenie ac przełącza ją w tryb ECON.

Pozdrawiam,
                                                Radek
                                                ... Èerná Magic s perle»ovým efektem, dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací, dal¹í 4 reproduktory vzadu, navigaèní systém "COLUMBUS"...

Komentarz

• loyd
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 2342

No może, ale chodziło mi o te dwa tryby pracy klimatronika.

Komentarz

• Psycho Dad
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 629

Czy instrukcja obsługi jest w opcji wyposażenia ?
                                                    Bo zaczynam się zastanawiać bez obrazy
                                                    Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

Pracuję...