Witam wszystkich.Planuje zakup Oktavi 2001-2003 TDI 110 KM .Mam pytanie , czy to dobry wybór jeśli tak to na co zwrócić uwagę przy kupnie.Dodam,że będzie to mój pierwszy diesel i pierwsza Skoda.Proszę także o kilka słów na temat tego modelu.Z góry dziękuję.
Witam wszystkich.Planuje zakup Oktavi 2001-2003 TDI 110 KM .Mam pytanie , czy to dobry wybór jeśli tak to na co zwrócić uwagę przy kupnie.Dodam,że będzie to mój pierwszy diesel i pierwsza Skoda.Proszę także o kilka słów na temat tego modelu.Z góry dziękuję.
jak to jest, że w opisie masz już samochód a piszesz co innego?? :P
W moich żyłach płynie etylina a sercem jest Turbina
megry, zwroc uwage na wszystko to na co zwracasz uwage przy zakupie kazdego auta...proste - no chyba tego nie trzeba ci mowic?, a co do opisu modelow,usterek,spalania, jazdy,zagadnien..uzyj opcji "szukaj".
Przede wszystkim: kierownica z lewej strony. Siedzenia z przodu i z tyłu, z tyłu może być jedno ino długie. Pod klapą z przodu takie coś co warczy jak jest nażarte. Z tyłu pod klapą ma nic nie być. Tam nie może warczeć! Cztery gumiane kółka po bokach. W środku nie może być żadnego człowieka, nawet nieruchomego. Kobieta może być, ino młoda.
Co ci jeszcze doradzić... ? :szeroki_usmiech
Przede wszystkim: kierownica z lewej strony. Siedzenia z przodu i z tyłu, z tyłu może być jedno ino długie. Pod klapą z przodu takie coś co warczy jak jest nażarte. Z tyłu pod klapą ma nic nie być. Tam nie może warczeć! Cztery gumiane kółka po bokach. W środku nie może być żadnego człowieka, nawet nieruchomego. Kobieta może być, ino młoda.
:szeroki_usmiech Nic dodać nic ująć.
.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
oj bardzo spadł poziom na OCP :| karpecik, Masz jeszcze coś mądrego do dodania?
megry, jeśli będziesz miał już wypatrzone jakieś konkretne auto to albo poproś o vin auta i w ASO za 50-100zł powiwedzą ci coś o przeezłości auta albo najlepiej udaj się z autem do stacji kontroli pojazdów. ogólnie jeśli użyjesz opcji szukaj to znajdziesz odp. na wszelkie pytanie dot. octavii. linki interesujących cię aut mozesz wrzucić tutaj : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...210&start=4710
oj bardzo spadł poziom na OCP :| karpecik, Masz jeszcze coś mądrego do dodania?
Coś by się jeszcze znalazło.
Gość ma 36 lat, ale nic to, idź go za rękę jeszcze potrzymaj i do komisu zaprowadź.
megry, w dizlach niestety są mocno kręcone przebiegi, da się to sprawdzić przy pomocy VAGA (jednak nie zawsze i ASO tego Ci nie zrobi) jeżeli uda Ci się kupić octavkę przed 150 kkm i w miarę zadbaną to długo będziesz się Cieszył z bezawaryjnej jazdy.
Jednak jak chcesz kupić zadbane auto to trzeba się nastawić na męczące poszukiwania.
Jeżeli się nie znasz na samochodach to najlepiej będzie jak pojedziesz do ASO na przegląd przed zakupowy (120-150 zł). Sprawdzą zawieszenie, wycieki w silniku, sczytają błędy i jak będą mieć czujnik lakieru to sprawdzą czy nie bita
To co sam możesz zobaczyć to zużycie tapicerki, kierownicy, drążka skrzyni biegów, dywaników, sprawdzić stan oleju w silniku (jedna z oglądanych przeze mnie miała przelane z dobre 4 cm ponad max). Popatrzeć czy wszystkie szyby z tego samego rocznika. Jeżeli jest książka serwisowa to trzeba zadzwonić do ASO w którym był serwisowany samochód i popytać jaki przebieg co było wymieniane itp.
Jakbyś robił jazdę próbną to dobrze przeciągnąć auto tak na 3,4 biegu pod 4tyś.obrotów sprawdzisz czy nie łapie notlaufa (oczywiście przed tym trzeba samochód rozgrzać, bo jak porządny właściciel to się wkurzy na Ciebie nie miłosiernie )
Wydaje się, że najlepsze auta kupuje się od osób prywatnych, a nie komisów. Zaglądaj na forum może ktoś będzie sprzedawał.
[ Dodano: Pią 13 Lis, 09 22:59 ]
A i jak szukasz dobrego auta, to niech nicka cena nie będzie Twoim wyznacznikiem
Komentarz