automatyczna zmiana przegladow

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czesio
    Classic
    • 2006
    • 33

Zamieszczone przez zielarz
    pewno byla mocno bita tylko ja wyprostowali
    cena troche niska jak za takie fajne autko(octavia)
    Bita nie była, mam całą dokumentację dotyczącą auta, cały czas była serwisowana w autoryzowanych stacjach obsługi.

rocznik, wersja ? tak czy siak smieszne pieniadze
    rocznik 1999 listopad, wersja GLX

P.S. A najlepsze jest to.....że jeszcze rozłożyli mi na raty ......bez odsetek :-)
    Ja bym na wszelki wypadek sprawdził samochód w dobrym warsztacie diagnostycznym. Zawsze lepiej wiedzieć co się kupiło, a dobrze wypełniona książka serwisowa nie musi być dowodem braku jakiegoś dzwona.

Ale mam nadzieję że trafiłeś po prostu na dobrą okazję - gratuluję...
    Skoda Octavia 2,0 z gazem sekwencyjnym
    rocznik 2001
    POZDRAWIAM!!!
  • chester121
    L&K
    • 2005
    • 1053

czesc
    juz bylo to raz poruszane na forum ale nie znalazlem wszystkich inf
    otoz chodzi mi o to zeby octavia automatycznie zmieniala okresy przegladow w zaleznosciu od trybu jazdy
    teraz mam ustawione co 15kkm i wiem ze mozna ustawic co np 30
    ale to wszystko sa sztywne wskazania a ja bym chcial zeby bylo to automatyczne
    czasami jezdze duzo po autostradach i tam silnik nie meczy sie tak jak w miescie na krotkich dystansach
    takze powiedzcie mi czy mozna i jak poznac ze w mojej octavii jest ten czujnik zamontowany
    aha i czy po wlaczeniu tej funkcji wiaza sie jakies minusy no bo czemu oryginalnie auta nie sa tak nastawione
    pzdr

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Zmienic, mozna jest gdzies napisane, nawet chyba owicz to napisal.
      Co do, sadze ze wymiane oleju co wiecej kilometrow i tyle - czy jest sens, w naszych warunkach raczej nie. A czy autostradowa jazda mniej niszczy silnik, to bym nie powiedzial, szczegolnie jak "sandal czuje opor" :twisted:

A czemu, auta nie sa tak fabrycznie ustawione: odpowiedz jest chyba prosta, bo to co lejesz do baku w Polsce nie zawsze spelnia jakies normy, a nieraz obsluga techniczna u klientow nie jest brana pod uwage. Kolejny aspekt, gdyby przeglad byl co 30 tys, to ASO musialo by kasowac 2x tyle co teraz. Nie kazdy w tym kraju robi, 30 tys w roku, a jest takie jedno prawidlo co powiada, ze olej wymienia sie raz w roku najlepiej przed zima :idea:
      Spritmonitor.de

Komentarz

• chester121
        L&K
        • 2005
        • 1053

czyli nie ma sensu w to sie bawic???
        ja myslalem poprostu ze jesli bedzie automatycznie
        to w miescie bedzie wyskakiwac co np 10kkm bo ogolnie to wole zmieniac olej czesciej niz zadziej

Komentarz

• perfex
          L&K
          • 2005
          • 1117

Re: automatyczna zmiana przegladow

Zamieszczone przez chester121
          czesc
          juz bylo to raz poruszane na forum ale nie znalazlem wszystkich inf
          otoz chodzi mi o to zeby octavia automatycznie zmieniala okresy przegladow w zaleznosciu od trybu jazdy
          teraz mam ustawione co 15kkm i wiem ze mozna ustawic co np 30
          Ja zmienilem najpierw olej po ok. 5kkm a potem przy ok 15kkm pojechalem sobie na przeglad (Octa 1.8T 2005) tam jak juz auto sobie stalo dlugo na podnosnikach i je przegladali ta rozgarniegty pan z ASO (kerownik :szeroki_usmiech ) stwierdzil po dlugich naradach ze nie ma co przegladac bo przeglady mam co 30kkm. Ale ze to glupi pomysl bo przy przegladach co 30 leje jakis inny olej "long life" ktory jest drozszy. Ja i tak chce zmieniac olej jak najczesciej by silnik byl zdrowy wiec zadecydowalimy przejscie na system przegladowy co 15kkm. Ale nie wiem czy to ma jakies podstawy formalne bo te osly z Sinclan-u na moje oko to sie zanadto na swej robocie znaja Anyway- teraz co 15kkm bede robil przeglady, a olej raczej nawet czesciej ale to ze wzgeldu na plany wzmocnienia autka :twisted:
          Pozdrawiam
          perfex

Octavia HTP

Komentarz

Pracuję...