olej opałowy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gregorypeq
    Classic
    • 2010
    • 15

olej opałowy

Witam serdecznie wszystkich skodziarzy :lol:
    jestem szczesliwym nabywca skody i wszystko jest ok ale cos mam wrazenie ze biegi jakos tak twardo wchodza czy wymiana oleju w s krzyni cos pomoze?sprzegło działa ok.
    jaki tam w ogóle olej wlac mobil75W90 bedzie ok?
    ile tam oleju wchodzi?
    pozdrawiam wszystkich.
  • Bialy
    Rider
    • 2009
    • 306

olej opałowy

Co może się stać w silniku, układzie paliwowym gdy zaleję Dieselka olejem opałowym?
    Dziś tata mówi: "Oj synku widzę, że Ci się rezerwa pali ja Ci zaraz z ciągnika spuszczę trochę ropki bo mi zostało..."

Okazało się, że ta "ropka" była czerwona.

Czy np. ten barwnik z opałówy może zabarwić ropę nawet po kilku dotankowaniach? Tata tankował ciągnik 3x po 50l ropą i czy może barwnik zabarwić na czerwono po tylu dolewkach?

Wlane zostało 10l na niemal pustym baku. Wyjeździć to i zatankować czy od razu jechać po ropkę na stację?

Komentarz

• Dig Dug
      L&K
      S_OCP Member
      • 2005
      • 1306
      • Seat

Zabarwić się może, bo barwnik jest dość trwały. Napewno nie spełnia normy na jego zawartość zgodnie z wymaganiami. Jeszcze 2-3 tankowania i śladu nie będzie, a próby drogowej nie wykarze.

Możesz jeżdzić spokojnie, bo jak twoj tata zalał juz 3 razy czystym dieslem, to spadła Ci zawartość siarki wiec katalizatorowi nic nie będzie, a dodatkowo dla silnika lepiej, ze jest wiecej niz normalnie
      Była O1 jest F2.

Komentarz

• Bialy
        Rider
        • 2009
        • 306

Wlał jak mówiłem 3xpo 50l ale kurcze kuzyn pożyczył ciągnik i włał 30l i niby ropa ale nie patrzył co leje.
        Ale jeżeli mówicie że barwnik jest trwały, to dla pewności jeszcze pojadę na Orlen i wleję 30l ropki

Oczywiście "pomógł" leci

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8160
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Bialy, tyle osób śmigało i śmiga na opale....wiec jezeli nie był z niczym mieszanym do dla Twojego spokoju dolej sobie czystej robki i bedziesz dalej śmigał. Zdziwiłbys sie jak bys wiedział jakie autka jezdza na opale.

[ Dodano: Pią 13 Lis, 09 11:31 ]
          A tak jeszcze na marginesie ilu z nas jeździło na odbarwionym opale - nieświadomie.
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• tryton
            Elegance
            • 2008
            • 935

nic ci się nie stanie
            A tak jeszcze na marginesie ilu z nas jeździło na odbarwionym opale - nieświadomie.
            a ilu świadomie i też im się nic nie działo

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8160
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

tryton, Ci co świadomie to sie nie stresowali No chyba, że im "ktoś" pod maske luknał i zobaczył przewody w innym odcieniu.
              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• rekin
                Rider
                • 2008
                • 398

Re: olej opałowy

Zamieszczone przez Bialy
                Co może się stać w silniku, układzie paliwowym gdy zaleję Dieselka olejem opałowym?
                Dziś tata mówi: "Oj synku widzę, że Ci się rezerwa pali ja Ci zaraz z ciągnika spuszczę trochę ropki bo mi zostało..."

Okazało się, że ta "ropka" była czerwona.

Czy np. ten barwnik z opałówy może zabarwić ropę nawet po kilku dotankowaniach? Tata tankował ciągnik 3x po 50l ropą i czy może barwnik zabarwić na czerwono po tylu dolewkach?

Wlane zostało 10l na niemal pustym baku. Wyjeździć to i zatankować czy od razu jechać po ropkę na stację?
                u mnie kiedyś pracownik wlał przez pomyłkę 10 l opału do samochodu ciężarowego to jeszcze po 4 miesiącach tankowani ON był zabarwiony. Dopiero całkowite spuszczenie ze zbiornika paliwa pomogło się pozbyć koloru.
                W moich żyłach płynie etylina a sercem jest Turbina

Komentarz

• Bialy
                  Rider
                  • 2009
                  • 306

Dzięki wszystkim za pomoc.
                  Prezenty od św. mikołaja poszły

Komentarz

Pracuję...