[O1] Pytanie dot octawvi 1.6 z gazem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jaca-j10
    Classic
    • 2009
    • 5

[quote="FELICJAN"]Ja tylko stolica i generalnie jazda do 3500 obr ....spalanie gazu 11-12,5l.

U mnie podobnie po Warszwie 10,5-12,5l w zależności od natężenia ruchu i stacji na której tankowałem, i nic mniej się nie udaje
    SREBRNY SEDAN OC1 TOUR ICE+ 1,6BFQ+LPG

Komentarz

• krzycho*
      Ambiente
      • 2009
      • 201

No i pierwszy tysiąc (na Pb) nabity na licznik, wyszło równo 7,5/100 : wczoraj zatankowaliśmy 39 litrów gazu i od dzisiaj małżonka nabija :drive: kolejny tysiąc co z tego wyjdzie zobaczymy :?:

Komentarz

• tofos
        Drive
        • 2008
        • 55

przejechałem na zagazowanej octavce 40kkm
        Spalanie?
        Miasto 10 -11 - tak jest i nizerj nie będzie przy normalnych nastawach
        Trasa - hmmm tu wszystko zależy od 8,5 - 11,5 zależy od nogi - prawej nogi
        Tak ogólnie na dzień dzisiejszy zero kłopotu. A może kupisz?
        rok rejestracji 2008

Komentarz

• vwojtas
          Drive
          • 2008
          • 92

Zamieszczone przez tofos
          przejechałem na zagazowanej octavce 40kkm
          Spalanie?
          Miasto 10 -11 - tak jest i nizerj nie będzie przy normalnych nastawach
          Trasa - hmmm tu wszystko zależy od 8,5 - 11,5 zależy od nogi - prawej nogi
          Tak ogólnie na dzień dzisiejszy zero kłopotu. A może kupisz?
          rok rejestracji 2008
          Witam
          Ja na butli (wchodzi ok 40l gazu) robię pow 400 km. Tankuję w 95% na tej samej stacji (BP, mam ja pod domem). Wczoraj tankowałem do pełna , weszło 39,6l gazu przy stanie licznika 440 km co daje zużycie 9l (jazda tylko po wawie z tym, że ok 50 % nie w korkach). Komputer pokładowy pokazuje średnie zużycie 8,9 na dystansie 2000 km. Mi z obliczeń wychodzi 9-9,2l/100 km. Powyżej 10l (11-12) spala mi jak holuję kemping. :-)
          Pozdrawiam wojtas
          O2 ambiente 1.6 MPI + LPG LR

Komentarz

• dudek_t
            L&K
            • 2008
            • 1421

Kurcze, jakoś mało Wam palą tego gazu. Szczególnie jak ktoś napisał że na autostradzie pali około 11 litrów :shock: świetny wynik. U mnie 10.5 -11.5 standardowo łyka na drogach krajowych przy prędkościach 110-140km/h. Na autostradzie brała ponad 13l/100 a sporadycznie przekraczałem 160km/h :?

Komentarz

• tofos
              Drive
              • 2008
              • 55

U mnie rzeczywiście, abym przekroczył 11/100 muszę się bardzo "starać"

Komentarz

• krzycho*
                Ambiente
                • 2009
                • 201

Zamieszczone przez vwojtas
                Tankuję w 95% na tej samej stacji (BP, mam ja pod domem). Wczoraj tankowałem do pełna , weszło 39,6l gazu
                Może tankowaliśmy na tej samej stacji :wink: bo mi weszło wczoraj dokładnie tyle samo 39,6 .

Komentarz

• vwojtas
                  Drive
                  • 2008
                  • 92

Zamieszczone przez krzycho*
                  Może tankowaliśmy na tej samej stacji :wink: bo mi weszło wczoraj dokładnie tyle samo 39,6 .
                  Jeśli to BP w Starej Miłosnej to ta sama :-)
                  Pozdrawiam wojtas

Komentarz

• krzycho*
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 201

Niestety to BP w N.D.Maz. :cry:
                    POZDRAWIAM

Komentarz

• rkb
                      RS
                      • 2008
                      • 2152
                      • Rapid Spaceback (NH1)
                      • CYVB 1.2 TSI 110 KM

niech ktos mi napisze teraz jaka jest realna cena do wyciagniecia za O2 FL 1.6 mint z gazem? Bo nie daja go za free jak w O1 ;/ Wiem i widze że coraz więcej ludzi jezdzi w takim setupie. Jest taniej niz za 1.4 TSI ?

No i gdzies bylo na stronie skody ze ma wyjsc specjalna wersja O2 1.6 z LPG, moze warto poczekac.

EDIT:

o tutaj: http://www.skoda-auto.pl/pl/aktualno...ankfurcie.html
                      Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• vwojtas
                        Drive
                        • 2008
                        • 92

niech ktos mi napisze teraz jaka jest realna cena do wyciagniecia za O2 FL 1.6 mint z gazem? Bo nie daja go za free jak w O1 ;/ Wiem i widze że coraz więcej ludzi jezdzi w takim setupie. Jest taniej niz za 1.4 TSI ?
                        Mnie kosztuje razem z PB ok 20 pln/100 km, nie wiem ile 1.4 TSI ale to mniej niz 7-8 litrów Ci nie spali.

No i gdzies bylo na stronie skody ze ma wyjść specjalna wersja O2 1.6 z LPG, moze warto poczekac.
                        Czytałem to i jak dla mnie zjebane jest to, że butla jest w kole, czyli tak jak dotychczas, nie wysilili się pepiki żeby butle skitrać tam gdzie jest zbiornik paliwa, pomniejszając go o powiedzmy połowę. Tak byłaby to pełna fabryczna profeska.
                        Ja sądzę ze parametrami nie będzie się różnić od tych oferowanych przez dilerów , ciekawe jak cenowo?

Pozdrawiam wojtas

Komentarz

• Marx
                          Elegance
                          • 2009
                          • 865

potwierdzam, zbiornik w kole to porazka. Mogli go jakos upchnac tak zeby chociaz dojazdowke dalo sie schowac pod wykladzine.

Komentarz

• vwojtas
                            Drive
                            • 2008
                            • 92

Zamieszczone przez Marx
                            potwierdzam, zbiornik w kole to porazka. Mogli go jakos upchnac tak zeby chociaz dojazdowke dalo sie schowac pod wykladzine.
                            To prawda, mogli popracować nad tym.
                            Ja koła nie wożę (mam zestaw naprawczy + asistance), to połowiczne rozwiązanie, wolałbym mieć koło, np dojazdówkę.
                            Wrzucam kółko jak śmigam gdzieś dalej w Polskę, ale zajmuje klamot miejsce w bagażniku.
                            Pozdrawiam wojtas

Komentarz

• rkb
                              RS
                              • 2008
                              • 2152
                              • Rapid Spaceback (NH1)
                              • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Mnie kosztuje razem z PB ok 20 pln/100 km, nie wiem ile 1.4 TSI ale to mniej niz 7-8 litrów Ci nie spali.
                              Chodziło mi o cene zakupu

Komentarz

• krzycho*
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 201

To prawda, mogli popracować nad tym.
                                Ja koła nie wożę (mam zestaw naprawczy + asistance), to połowiczne rozwiązanie, wolałbym mieć koło, np dojazdówkę.
                                Wrzucam kółko jak śmigam gdzieś dalej w Polskę, ale zajmuje klamot miejsce w bagażniku.
                                No właśnie, gdzieś czytałem kiedyś o dojazdówce ale nie mogę tego znależć, jak to jest podobno gdzieś wchodzi na pionowo :?:

Komentarz

• dudek_t
                                  L&K
                                  • 2008
                                  • 1421

Ja dokładałem LPG poza salonem. Jak na razie bez większych problemów. A koszt bez porównania niższy.
                                  Dla mnie zbiornik w miejscu zapasówki to bardzo dobre rozwiązanie. Nie zabiera bagażnika i jednocześnie jest dość pojemny (choć i tak za mało). Koła po kraju nie wożę ze sobą, zabieram tylko na zagraniczne wyjazdy a i to nie zawsze.

Komentarz

• vwojtas
                                    Drive
                                    • 2008
                                    • 92

Zamieszczone przez dudek_t
                                    Ja dokładałem LPG poza salonem. Jak na razie bez większych problemów. A koszt bez porównania niższy.
                                    Dla mnie zbiornik w miejscu zapasówki to bardzo dobre rozwiązanie. Nie zabiera bagażnika i jednocześnie jest dość pojemny (choć i tak za mało). Koła po kraju nie wożę ze sobą, zabieram tylko na zagraniczne wyjazdy a i to nie zawsze.
                                    Ok ale jakby dało rade skitrać butle i dojazdówkę pod podłogą bagażnika ewentualnym kosztem mniejszego zbiornika paliwa, np dałoby rade zatankowac 40 l benzyny to funkcjonalność takiego rozwiązania byłaby super, bo nie zawsze za granicą możemy zatankować gaz, np Austria.
                                    Ja kombinuje jak schować dojazdówkę + lewar tak żeby nie naruszyć przestrzeni bagażnika ale to chyba niewykonalne :-)
                                    Pozdrawiam wojtas

Komentarz

• czernobyl
                                      L&K
                                      • 2008
                                      • 1276
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez dudek_t
                                      Kurcze, jakoś mało Wam palą tego gazu. Szczególnie jak ktoś napisał że na autostradzie pali około 11 litrów :shock: świetny wynik. U mnie 10.5 -11.5 standardowo łyka na drogach krajowych przy prędkościach 110-140km/h. Na autostradzie brała ponad 13l/100 a sporadycznie przekraczałem 160km/h :?
                                      O2 spali więcej niż O1
                                      mi nie udało się spalić więcej niż 10,5L/100 LPG w trasie - niezależnie czy to krajówka, czyli ~130km/h - hamowanko - redukcja o 2 - wyprzedzanie - 130kmh, czy też na autostradzie przy podobnej prędkości na okrągło
                                      ps. prędkość wg. gps, na liczniku realne ~130km/h wskazówka pokazuje 140-150, instalacja BRC Sq 24

Komentarz

• dudek_t
                                        L&K
                                        • 2008
                                        • 1421

Może faktycznie to to że II pali troszkę więcej. Ogólnie średnie przez 9000km na gazie wychodzi mi 10.5 więc kosztowo to i tak fantastycznie.

Kiedyś jakiś znajomy opowiadał mi że kupił w Holandii Octavie I z fabryczną instalacją (??) LPG. Podobno zbiornik był tak jakby drugą podłogą. W zbiorniku gazu było miejsce na koło zapasowe. Jedynie podłoga była troszkę wyżej niż w normalnej wersji.
                                        Nigdy tego nie widziałem i nie do końca chce mi się w to wierzyć ale podobno tak było.

Komentarz

• t271828
                                          Elegance
                                          • 2008
                                          • 928

Zamieszczone przez rkb
                                          niech ktos mi napisze teraz jaka jest realna cena do wyciagniecia za O2 FL 1.6 mint z gazem?
                                          po 1.8T chcesz jezdzic 1.6 ? :shock: ZTCW cena instalacji Landi do 1.6 jaka mozna wytargowac to ok 3.5kPLN

Zamieszczone przez rkb
                                          No i gdzies bylo na stronie skody ze ma wyjsc specjalna wersja O2 1.6 z LPG, moze warto poczekac.
                                          IMO nie warto

Komentarz

• Marx
                                            Elegance
                                            • 2009
                                            • 865

w niektorych autach dojazdowka wchodzi w pionie, znajomy zamontowal sobie taki pas trzymajacy dojazdowke w pionie na tyle oparcie siedzenia. Przestrzen bagazowa zmniejsza sie nieznacznie.

Komentarz

• rkb
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2152
                                              • Rapid Spaceback (NH1)
                                              • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Zamieszczone przez t271828
                                              Zamieszczone przez rkb
                                              niech ktos mi napisze teraz jaka jest realna cena do wyciagniecia za O2 FL 1.6 mint z gazem?
                                              po 1.8T chcesz jezdzic 1.6 ? :shock: ZTCW cena instalacji Landi do 1.6 jaka mozna wytargowac to ok 3.5kPLN

Zamieszczone przez rkb
                                              IMO nie warto
                                              Myśle intensywnie nad nowym autem (narazie tylko mysle) i wiem ze na 1.8 TSI mnie napewno stac nie bedzie . jak juz bym sie zdecydowal to raczej 1.4 TSI, a jesli 1.6 to raczej fabia 2, tam ten silnik ma wiekszy sens

Komentarz

• krzycho*
                                                Ambiente
                                                • 2009
                                                • 201

Zamieszczone przez Marx
                                                w niektorych autach dojazdowka wchodzi w pionie, znajomy zamontowal sobie taki pas trzymajacy dojazdowke w pionie na tyle oparcie siedzenia. Przestrzen bagazowa zmniejsza sie nieznacznie.
                                                Dobre by to było, tylko co to znaczy w niektórych :?: mi chodzi konkretnie o moje auto :wink: czy da się czy nie da się :?:

[ Dodano: Czw 19 Lis, 09 07:30 ]
                                                Zamieszczone przez rkb
                                                Myśle intensywnie nad nowym autem (narazie tylko mysle) i wiem ze na 1.8 TSI mnie napewno stac nie bedzie . jak juz bym sie zdecydowal to raczej 1.4 TSI, a jesli 1.6 to raczej fabia 2, tam ten silnik ma wiekszy sens
                                                Jak kiedyś powiedział, mój ulubiony aktor „oj śpij Mania bo od myślenia to tylko głowa boli”, wiem coś na ten temat bo przerabiałem to myślenie około roku, i wyszła z tego O1 Tour 1,6 z LPG, mamy ją niecały miesiąc i jest na razie SUPER :hura , oczywiście jak na nasze oczekiwania (złożyło się na tą decyzję wiele czynników) i Ty musisz sobie zrobić taką listę życzeń czego oczekujesz i na co Cię stać i wybrać najlepszą opcję :drive: .
                                                POWODZENIA W PRZEMYŚLENIACH
                                                I korzystaj też z doświadczeń innych :wink: z przymrużeniem oka bo, każdy oczekuje czegoś innego.

Komentarz

• rkb
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2152
                                                  • Rapid Spaceback (NH1)
                                                  • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Właśnie to jest najgorsze ze co tydzien mam inna koncepcje - jest tak jak piszesz najbardziej w O1/O2 z silnikiem 1.6 obawiam sie tego ze w ogole jazda tym samochodem by mnie nie krecila, bo przesiadac sie z 1.8T do 1.6 to duża różnica na minus a do kopa sie człowiek szybko przyzwyczaja.

Komentarz

• vwojtas
                                                    Drive
                                                    • 2008
                                                    • 92

Zamieszczone przez rkb
                                                    Właśnie to jest najgorsze ze co tydzien mam inna koncepcje - jest tak jak piszesz najbardziej w O1/O2 z silnikiem 1.6 obawiam sie tego ze w ogole jazda tym samochodem by mnie nie krecila, bo przesiadac sie z 1.8T do 1.6 to duża różnica na minus a do kopa sie człowiek szybko przyzwyczaja.
                                                    To możne ja coś od Siebie.
                                                    Ja tez myślałem podobnie jak kolega około roku, w międzyczasie śmigałem starym volviakiem 760 TB. Myślałem, że motor 1.6+LPG to się trzeba będzie noga odpychać przy starcie :-)
                                                    Po kilku jazdach próbnych zarówno O1 i jak i O2 mile się rozczarowałem i stwierdziłem, że ten silnik daje radę. Wiadomo ze to nie 1.8T ale wiesz jest to prosty, sprawdzony silnik, niezawodny, trwały i przede wszystkim, co było dla mnie priorytetem, tani w eksploatacji. Rozumiem przez to serwis, cześci, spalanie (mam na myśli konfiguracje z LPG). Co więcej, jestem miłośnikiem karawianingu i ciągam nim przyczepę (DMC 1000) i uwierz mi, że naprawdę jest spoko.Pewnie, że przydałoby się więcej Nm, ale coś za coś. Ja świadomie wybrałem tę wersję i jestem więcej niż zadowolony, rozczarowały mnie ASO, ale to osobna bajka.
                                                    Przejedź się takim, może weź z wypożyczalni na cały dzień i będziesz wiedział co w trawie piszczy.
                                                    Pozdrawiam wojtas

Komentarz

Pracuję...