OII znowu pierwsza w tescie Auto Swiata

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LUKI
    RS
    • 2005
    • 5776

polonez przejściówka 1,5 1990r. - czerwony październik - pojeździłem nim 40 kkm
    potem octavia 1.9 TDI AGR 2000r - srebrna strzała - tu 63 kkm
    a teraz kolejna octavia - już 1kkm

czerwony październik - zaraz po zakupie (za całe 2000 zeta) pomyślałem: przecież tego złoma nie da się prowadzić - ale wystarczył tydzień i jedną ręką na kierownicy wjeżdżałem bezwypadkowo tyłem w najmniejsze dziury - i to z poczuciem lekkiego kręcenia się keirownicy - to się nazywa względność...
    kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

w dzisiejszym numerze porownanie O2, A4, Jetty i S40.
    Wygrywa oczywiscie O2
    pzdr!
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• Emil
      L&K
      S_OCP Member
      • 2005
      • 1092

O2 porównywane z A4????

:rofl
      BMW E46 320d by MT 184PS@406Nm
      CR-V 2,2 i-ctdi
      Perfectservice by Dobrygrześwawa

Komentarz

• Foss
        Classic
        • 2005
        • 18

Jak coś to taniej qpić można Auto Świat na http://e-wydania.pl/ tyle, że w postaci elektronicznej(2 rozmiary pliku pdf). Polecam!

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez Emil
          O2 porównywane z A4????

no, jak zwykle
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• MiKruS
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 7976

Zamieszczone przez Emil
            O2 porównywane z A4????

W sumie to czemu nie?
            Gabaryty praktycznie te same, a w srodku to chyba nawet O2 jest wieksza.
            TDI 205PS

Komentarz

• perfex
              L&K
              • 2005
              • 1117

Zamieszczone przez MiKruS
              Zamieszczone przez Emil
              O2 porównywane z A4????

W sumie to czemu nie?
              Gabaryty praktycznie te same, a w srodku to chyba nawet O2 jest wieksza.
              Hmmm, tja... Moze i rozmiar jest podobny ,ale cala reszta... :shock: Dla mnie wewnatrzA4 to wzor auta, pod Kazdym wzgledem. Jakosc jest Rewelacyjna. Skoda to fajne autko i lubie je, ale do Audi to jej jeszcze bardzo daleko.. Gdyby nie przepasc cenowa to nawet 1s bym sie nie zastanawial co wole :szeroki_usmiech
              Pozdrawiam
              perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Martinez
                L&K
                • 2004
                • 1366
                • Audi

Re: OII znowu pierwsza w tescie Auto Swiata

Zamieszczone przez szkoda
                Wygrywa oczywiscie O2
                pzdr!
                pokonała A4?? Chyba po odjęciu punktów A4 za cene.

Poza tym przepraszam że nie jestem w temacie ale co to jest Jetta? VW rezygnuje z
                (O)bory?
                Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
                teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
                czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Re: OII znowu pierwsza w tescie Auto Swiata

Zamieszczone przez Martinez
                  Zamieszczone przez szkoda
                  Wygrywa oczywiscie O2
                  pzdr!
                  pokonała A4?? Chyba po odjęciu punktów A4 za cene.

Poza tym przepraszam że nie jestem w temacie ale co to jest Jetta? VW rezygnuje z
                  (O)bory?
                  oczywiscie, ze ze wzgledu na cene, pomijajac ten aspekt skoda jest na 2gim miejscu
                  i tez wydaje mi sie, ze porownanie nie jest az takie bardzo glupie, chociaz nie ma co sie oszukiwac, ze jak ktos chce prestizowgo auta to nie wezmie octy, ale o tym juz bylo, wiec nie ma co rozpoczynac kolejnej dyskusji.

teraz bora=jetta
                  pzdr!
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• MiKruS
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 7976

Dziwie sie troche Waszemu oburzenieu. A4 to nie Bentley - bez przesadyzmow.

Porownywanie starej Octy do A4 rzeczywiscie byloby bez sensu, ale nowej czemu nie. Przeciez to A4 jezdzi juz od kilku ladnyh lat.

Motory sa te same, zawias ten sam, wielkosc praktycznie ta sama, a we wnetrzu nawet imho na korzysc O2. Jesli chodzi o materialy we wnetrzu tez juz nie ma przepasci.
                    TDI 205PS

Komentarz

• arci9
                      RS
                      • 2004
                      • 2007

Motory sa te same, zawias ten sam, wielkosc praktycznie ta sama, a we wnetrzu nawet imho na korzysc O2. Jesli chodzi o materialy we wnetrzu tez juz nie ma przepasci.
                      A O2 jest na płycie od A4? Czy od A3?

Komentarz

• MiKruS
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 7976

Zamieszczone przez arci9
                        A O2 jest na płycie od A4? Czy od A3?
                        Od A3.
                        TDI 205PS

Komentarz

• Emil
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 1092

Dziwie sie troche Waszemu oburzenieu. A4 to nie Bentley - bez przesadyzmow.

Porownywanie starej Octy do A4 rzeczywiscie byloby bez sensu, ale nowej czemu nie. Przeciez to A4 jezdzi juz od kilku ladnyh lat.

Tydzień temu miałem okazję zrobić "rundkę" do Białegostoku nówką A4 2.0 Tdi manual. Auto zrobiło na mnie naprawdę duże wrażenie, pomijając jakość wykończenia gdzie uwazam, ze jedynie E100 można w jakiś sposób do A4 porównywać. Wszystko wydaje się idealnie zestrojone, poziom hałasu wewnątrz nawet podczas szybszej jazdy naprawdę bardzo niski. Całodzienną jazdę po wawie OII 1,9 PD mam również za sobą i mimo, iż całym sercem jest mi bliżej do Octavii, wrażenia są jakie są i dla mnie osobiście są to auta z innych półek. Ale to jest oczywiście tylko moja opinia i moje odczucia :wink:
                          BMW E46 320d by MT 184PS@406Nm
                          CR-V 2,2 i-ctdi
                          Perfectservice by Dobrygrześwawa

Komentarz

• MiKruS
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 7976

Zamieszczone przez Emil
                            Tydzień temu miałem okazję zrobić "rundkę" do Białegostoku nówką A4 2.0 Tdi manual. Auto zrobiło na mnie naprawdę duże wrażenie, pomijając jakość wykończenia gdzie uwazam, ze jedynie E100 można w jakiś sposób do A4 porównywać. Wszystko wydaje się idealnie zestrojone, poziom hałasu wewnątrz nawet podczas szybszej jazdy naprawdę bardzo niski. Całodzienną jazdę po wawie OII 1,9 PD mam również za sobą i mimo, iż całym sercem jest mi bliżej do Octavii, wrażenia są jakie są i dla mnie osobiście są to auta z innych półek. Ale to jest oczywiście tylko moja opinia i moje odczucia :wink:
                            Emilku, ja nie twierdze, ze O2 jest lepsza od A4, tylko, ze jak najbardziej mozna je porownywac - nie widze w tym nic niestosownego do pewnego poziomu - o czym ponizej.

To, ze np. Octa jest na plycie A3 nie ma dla mnie istotnego znaczenia, bo idac tym tropem moglibysmy dojsc do wniosku, ze O2 mozna porownac tylko np. z Seatem Altea albo VW Touranem (oba auta sa na plycie A3).

Co ciekawe, Octa jest nawet dluzsza od A4 o 4mm.

Istotna roznica pomiedzy A4 a O2 zaczyna sie tak naprawde dopiero przy doposazaniu aut. W A4 mozna sobie zrobic mega wypas i zamowic silniki 6-cylindrowe, a w O2 nie ma takiej mozliwosci.

Poza tym tak jak pisalem wczesniej - A4 to fajne auto, ale do wysokiej polki to mu jeszcze troche brakuje.
                            TDI 205PS

Komentarz

• Purchawa
                              Admin
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 8007

Co ciekawe, Octa jest nawet dluzsza od A4 o 4mm.
                              I troche wieksza w srodku od A4, przynajmniej tak wynika z danych podanych w AS.
                              O wielkosci bagaznika nie ma nawet co wspominac.

Co do prestizu aut nie ma co dyskutowac, jednak nie mozna tez powiedziec, ze dzieli je jakas kosmiczna przepasc.
                              "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                              Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Perfee
                                Ambiente
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 179

Podyskutujmy

Co do prestizu aut nie ma co dyskutowac, jednak nie mozna tez powiedziec, ze dzieli je jakas kosmiczna przepasc.
                                Cały czas pokutuje wsród nas komunistyczny wizerunek Skody - samochodu o niskiej jakości i bez wartości. Wszyscy mówicie Audi - to prestiż, a Skoda - no tak, tania jest ops:
                                Ja to rozumiem tak, jakbyście wstydzili się swoich aut. :cry:
                                Skoda podobnie jak Audi jest jedną z najstarszych marek na świecie. Obydwie należą do VW, czyli zostały wykupione. Rozpatrując kwestię marketingowo, aby uniknąć wewnętrznej kanibalizacji marek, Skoda miała być autem dla najmniej zamożnych, a Audi dla najzamożniejszych.
                                Czy nie doceniacie tego, jaką drogę musiała przejść Skoda aby wogóle ktoś chciał ją porównać do Audi, nie mówiąc o Volvo? A to, że już drugi raz wygrywa to porównanie to już prawdziwy zaszczyt.
                                Dla mnie wniosek jest jeden - nie ma co kierować się legendarnym prestiżem - bo on o niczym nie świadczy. Może tylko o jednym - albo Skoda jest taka dobra, albo Audi takie słabe :diabelski_usmiech że przegrało porównanie.
                                Ja jeżdżę Skodą i jestem z tego dumny. Niektórzy nasi grupowicze mają nawet wersje limitowane "100".

Pozdrawiam Prawdziwych Szkodników kochających swoje auta.
                                Perfee
                                149 KM / 313 Nm by Masters Tuning

Komentarz

• Purchawa
                                  Admin
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 8007

Perfee, wpelni sie z Toba zgadzam.
                                  Jednak z tym prestizem jest wlasnie tak, ze to co Audi to Audi, niestety Skoda nie ma i pewnie miec nie bedzie odpowiednika takiego np. A8.
                                  Dochodzi tez kwestia mozliwosci dolozoenia wyposarzenia.
                                  To normalne pozycjonowanie marek-corek w koncernie, ale nie ma co z tego powodu plakac.

Ja jestem pelen podziwu dla Skody, ktora potrafila znalezc sie na nowoczesnym rynku, a to ze zwiazala sie z VW wyszlo jej tylko bardzo na plus!
                                  Swiadcza o tym chocby rankingi TG.

Ja jestem wiernym fanem tej marki i wcale jej sie nie wstydze. Dla mnie jest to jak najbardziej Skoda, a nie "tanszy VW".
                                  "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                  Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

Pracuję...