Skoda Octavia SDI a TDI

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomeks78
    Classic
    • 2006
    • 6

Skoda Octavia SDI a TDI

Zamieszczone przez Tymon
    Nie no Nice
    A powiedz mi Bartek, kto Ci to robił :?: a drugi rozumie w tym samym kolorze
    Ja swoje daje do obszycia, jakimś materiałem pod kolor podsufitki.

Pozdrawiam
    Tymek
    Generalnie nie polecam "obszyć" różnorakich - miałem kiedyś tak u siebie zrobione (foto) , ale niestety - przy tak "posranych" kształtach słupek nie nadaje się idealnie do obszyć - chyba, że jakimś fajnym, elastycznym materiałem - jakiś dobrej jakości skaj, czy miękka skóra.

U mnie najpierw mrozy, potem miesiąc na Krecie (prawie +40'C) i niestety - różnice temperatur sprawiły, że materiał zaczął się odkształcać, by docelowo wyglądać baaardzo słabo...

ostatni słupek zrobił Neodesign i jest to praktycznie jedyna rzecz, do której nie mam względem tej firmy zastrzeżeń (co ciekawe - do tej pory nie dostałem od nich odpowiedzi na kilka pytań ops: ). Nie mają jednak tych słupków w ofercie, także pewnie z nich nie skorzystasz...

drugi słupek niestety nie współgra - jest jeszcze obszyty tym materiałem, którym miałem obszyte poprzednie zegary

Pozdrawiam,
    Bartek
  • nacuna
    Classic
    • 2005
    • 35

Skoda Octavia SDI a TDI

Na poczatku chcialbym sie z Wami przywitac
    Chcialbym Was prosic o wytlumaczenie.
    Jaka jest roznica miedzy Octavia SDI a Octavia TDI?
    Do wszystkich posiadaczy octav z dieslem: napiszcie mi prosze ile wasze autko pali w miescie, jaki to silnik, ile ma KM itp. Poniewaz slyszalem ze Octavia 1.9 TDI pali w miescie z 6l/100km. Czy to prawda?

Komentarz

• MiKruS
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 7976

SDI to silnik wysokoprezny wolnassacy (bez sprezarki)
      TDI to silnik wysokoprezny doladowany (turbodiesel)

Tu jest wiecej danych:

Jesli chodzi o spalanie, to na tym forum jest mnostwo tematow, gdzie uzytkownicy pisza na ten temat. Uzyj opcji szukaj i wpisz np. "spalanie".

BTW: 6l/100km w miescie to realny wynik.
      TDI 205PS

Komentarz

• rafalus
        L&K
        • 2005
        • 1140
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Różnica miedzy SDI a TDi jest mocowa ten drugi ma Turbo moc od 90 do 130.

6L moze pali tylko w jakims miescie? bez aut male korki lato wrocław to jest szansa na ok 6,6 jak jezdzisz wieczorami to mozesz zejsc ponizej 6l
        nowy cSIMC od Aliego
        seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
        Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• nacuna
          Classic
          • 2005
          • 35

Wiec rozumiem, ze SDI jest slasze od TDI, tak?
          Hmm to jakby co to brac tylko TDI
          Ktora wersja TDI jest mniej paliwozerna i mniej 'psujaca' sie - 90 czy 110 KM?

Komentarz

• chester121
            L&K
            • 2005
            • 1053

wedlug mnie z tym paliwem to troche straszycie pana
            nie kazdy jedzie z butemn w podlodze
            ja swoim jak po wrocku w szczycie jade(a moze lepiej powiedziec stoje :twisted: )
            to srednie spalanie mam na poziomie 5,4l
            jak po wrocku chce lekko poszalec z bucikiem to nigdy nie mialem wieceej niz 7,8l
            ale to byl szczyt co 50m hamowanie i ruszalem z wylaczonym ASR'em zeby dluzej mi piszczal
            srednio przyjmuje ze miasto to okolo 5,5l a trasa 4,5l

a co do awaryjnosci jednostek
            to zadna z nich nie popsuje ci sie szybko(sa jakies odosobnione wypadki ale zadkie)
            ewentualnie turbiny w 90 sa trwalsze bo nie maja tych slynnych zapiekajacych sie kierownic

Komentarz

• Kmab
              Rider
              • 2005
              • 269

Zamieszczone przez chester121
              wedlug mnie z tym paliwem to troche straszycie pana
              nie kazdy jedzie z butemn w podlodze
              ja swoim jak po wrocku w szczycie jade(a moze lepiej powiedziec stoje :twisted: )
              to srednie spalanie mam na poziomie 5,4l
              jak po wrocku chce lekko poszalec z bucikiem to nigdy nie mialem wieceej niz 7,8l
              Ja mam 6.0 po miescie w Warszawie to sie ciesze - i to chyba jak trasa AK jade. Normalnie to 6.5 mam caly czas cobym nie robil.
              W 5.4 po miescie to az mi sie wierzyc nie chce. To z jaka predkoscia ty srednio jezdzisz?
              Obecnie na tapecie Subarak OBK 2.0D

Komentarz

• chester121
                L&K
                • 2005
                • 1053

srednia predkosc wedlug wskazac licznika to w granicach 20-30km/h w zaleznosci od stopnia nasycenia innymi pojazdami na drodze :diabelski_usmiech
                moj ojciec jak jezdzi to tez zadko kiedy mu wyskakuje powyzej 6l
                to chyba ze sie spieszy wtedy moze ma gdzies kolo 7 moze 8 lale to zadkosci
                ja to wszystko co pewien czas sprawdzam bo wiadaomo ze komp ma przeklamania
                ale z tego co wyliczylem sa one minimalne +- 0,2l/100km

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

SDi jest slabsze i to jezdzi jak zwykly diesel, kolega po przesiadce z Golfa II TD na Polo SDi stwierdzil, ze to nie jedzie, ale na poczatku nie byl tego swiadom.

Spalanie, tak jak wyzej bardzo powoli jadac (70-100km/h) w trasie z mala iloscia swiatel i w lecie na odcinku okolo 60-70km mozna zejsc nawet na 3,5l wg tego co podaje komputer a u mnie akurat zgadza sie wynik z kompa z tym na stacji. Tylko to jest bardzo monotonna jazda. Jadac normalnie od 4,5 - 5l szybciej 6-6,5. Wyniki po miescie ponizej 6l, to jak sie klime wylaczy i kola dopompuje to beda realne, albo trzeba miec naprawde duzo cierpliwosci. Ja uznaje za spalanie po miescie bardzo w normie miedzy 6,5-7l na silnik 1.9TDi bez wzgledu na to czy mamy 90 lub 110KM
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Purchawa
                    Admin
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 8007

Zamieszczone przez chester121
                    a co do awaryjnosci jednostek
                    to zadna z nich nie popsuje ci sie szybko(sa jakies odosobnione wypadki ale zadkie)
                    ewentualnie turbiny w 90 sa trwalsze bo nie maja tych slynnych zapiekajacych sie kierownic
                    Obecnie 90tki czyli ALH maja turbiny ze zmienna geometria.
                    "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                    Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• chester121
                      L&K
                      • 2005
                      • 1053

abrdziej chodzilo mi o AGR :diabelski_usmiech
                      a tak propo to juz nie robia tych turbin ze stala geometria????

Komentarz

• marcind
                        Rider
                        • 2005
                        • 438

Generalnie silnik SDI do octavii to o wiele za slaby motor, natomiast czy 90 czy 100 KM TDI to juz jest mala roznica. Spalanie ja najmniej zjechalem w trasie 3,9 z Piotrkowa do Wladyslawowa (w nocy, ze srednia predkoscia 80 km/h), w miescie (wiekszym niz piotrkow ), szczegolnie na krotkie dystanse mniej jak 6 nie ma co sie oszukiwac.
                        Passat 2.0 TDI, 140 KM, 2007, Comfortline
                        mam nadzieję, że będzie równie dobry co octavia...

Komentarz

OCT II 1.9TDi w miescie (Wawa) nie umie palić mniej niż 6,5 - średnio (no chyba ze jade w nocy i bez korkow to potrafi komp pokazac ok.5,8-6,0). W trasie mniej niz 5,4 nie udalo mi sie osiagnac, ale moze dlatego ze przy monotonnej jeździe ...zasypiam :diabelski_usmiech

Komentarz

• nacuna
                            Classic
                            • 2005
                            • 35

Ktore TDI 90KM czy 110KM jest mniej awaryjne? Nie mam ciezkiej nogi, a w miescie nie przekraczam 70km/h, zwykle jezdze z predkoscia 50-60km/h (nie chce miec klopotu z policja).
                            Wiec nie potrzebuje az tak mocnej maszyny Zalezy mi bardziej na ekonomii czyli zeby malo palil w miescie na krotkich odcinkach oraz zeby byl malo awaryjny.

Komentarz

• Ziomal
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 5841
                              • Octavia I (1U2)
                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

hmm TDI 110 spalanie (5,5 trasa , 3 osoby i pełny bagażnik i na dodatek klima a prędkość nie schodziła poniżej 110 ) Pomiędzy 90 a 110 jest jakaś różnica ale nie aż tak bardzo znacząca. Wystarczy Ci 90 . Już taxiarze biorą TDI :diabelski_usmiech
                              Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• nacuna
                                Classic
                                • 2005
                                • 35

Bardziej mi sie podoba wersja Octavii Hatchback - wiadomow bagaznik .
                                Czy spalanie ropy w wersji hatchback rozni sie od wersji sedanu? Zakladajac ze sa te same silniki i ta sama moc.

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratoRS
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Do bardzo spokojnej jazdy styknie 90KM ale wtedy szukac wersji AGR bez zmiennej geometrii lopatek w turbinie. Jak bedziesz kupowal nowe, auto to z tego co Purchawa zauwazyl powyzej teraz schodza czesciej wersje ALH, ktore juz maja zmienna geometrie turbo co przy bardzo spokojnej jezdzie moze powodowac zacieranie tych lopatek w jednym polozeniu i auto tez jezdzi, ale zaczyna troche wiecej palic.
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Ziomal
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 5841
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

nacuna,
                                    Czy spalanie ropy w wersji hatchback rozni sie od wersji sedanu?
                                    YYyy :shock: octavie masz w 2 wersjach tzw liftback i kombi nie ma sedanu. W sedanach przy otwieraniu bagażnika szyba Ci sie nie podnosi
                                    Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

tyle ze jezeli chcesz samochod ktory bedzie EKONOMICZNY na krotkich odcinkach, to akurat w ogóle silnik TDi nie jest chyba najlepszym pomysłem... aczkolwiek są z pewnością inni, którzy to beda mogli potwierdzic bądź nie. w moim aucie niestety na tracie do 8km (dom-praca) w miejscie nie mam szans zejsc wg. komputera poniżej 7,5-8l/100 :cry: ... przynajmniej teraz - czyli jesien-zima. nie wiem jak bedzie latem + klima :evil:

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

Zamieszczone przez braveman
                                        tyle ze jezeli chcesz samochod ktory bedzie EKONOMICZNY na krotkich odcinkach, to akurat w ogóle silnik TDi nie jest chyba najlepszym pomysłem... aczkolwiek są z pewnością inni, którzy to beda mogli potwierdzic bądź nie. w moim aucie niestety na tracie do 8km (dom-praca) w miejscie nie mam szans zejsc wg. komputera poniżej 7,5-8l/100 :cry: ... przynajmniej teraz - czyli jesien-zima. nie wiem jak bedzie latem + klima :evil:
                                        na krotkich odcinkach zaden silnik nie bedzie ekonomiczny.
                                        saport techniczny baj DGW
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm
                                        no i nie ma :-)

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratoRS
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

braveman, A sadzisz ze silnik benzynowy bedzie bardziej ekonomiczny albo sekwencyjny gaz?? Sekwencja dopuki silnik sie nie rozgrzeje nie przelaczy na gaz, a benzyna hmm troche na zimno spala :twisted:
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• nacuna
                                            Classic
                                            • 2005
                                            • 35

Zamieszczone przez Ziomal
                                            nacuna,
                                            YYyy :shock: octavie masz w 2 wersjach tzw liftback i kombi nie ma sedanu. W sedanach przy otwieraniu bagażnika szyba Ci sie nie podnosi
                                            Sorry za moja niewiedze. Ale mi sie podoba Octavia ktora otwiera bagaznik razem z tylna szyba. Czy to wlasnie ona nazywa sie liftback?

Komentarz

• paulm
                                              Ambiente
                                              • 2005
                                              • 108

Zamieszczone przez nacuna
                                              Ale mi sie podoba Octavia ktora otwiera bagaznik razem z tylna szyba. Czy to wlasnie ona nazywa sie liftback?
                                              W przypadku Octavii nie masz większego wyboru:

- wersja określana jako hatchback/liftback/sedan/limuzyna (nie wiem skąd aż tyle określeń na tę wersję nadwoziową :szeroki_usmiech) link

- oraz kombi link

P.S
                                              W obydwu przypadkach bagażnik otwiera się razem z szybą.

Komentarz

• polo81
                                                Drive
                                                • 2005
                                                • 48

U mnie Octavka nie przekracza 10-11l przy pelnym wykorzystaniu mozliwosci silnika i jedzie przekraczajacej dopuszczalne predkosci juz na 2. (miasto) lub 3. (poza miastem) biegu
                                                Natomiast jadac ekonomicznie pali jak maluch :wink: ~6-7l
                                                Niestety nie moja, ale czasem jezdze...

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

Zamieszczone przez nacuna
                                                  Zamieszczone przez Ziomal
                                                  nacuna,
                                                  Sorry za moja niewiedze. Ale mi sie podoba Octavia ktora otwiera bagaznik razem z tylna szyba. Czy to wlasnie ona nazywa sie liftback?
                                                  sorry nacuna, ale czy ty przypadkiem nie robisz sobie z nas zartow?! :confused
                                                  saport techniczny baj DGW
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm
                                                  no i nie ma :-)

Komentarz

Pracuję...