Wy tu gadu gadu a na dworze i tak cholernie zimno... ale czeszka walczy i codziennie odpala.. akumulator od swojego trzymam w piwnicy bo jakbym nadworze zostawil to by nie bylo czym zakrecic nawet..
Odróżnianie octavi 1.6 (74 KM) od 1.6 (101 KM)
Zwiń
X
-
Odróżnianie octavi 1.6 (74 KM) od 1.6 (101 KM)
Jak odróżnic którą odmianę tego silnika zastosowana w octavi 1.6? Nie mam dostępu do dokumentów jedynie mam całkowity dostęp do samochodu i moge wszedzie zajrzeć, więc jak sprawdzić z jaką "jedenszóstką" mamy do czynienia? Proszę o podanie każdego szczegółu.
P.S. Są jeszcze inne 1.6 niż wyżej wspomniane 101 i 74 KM? Oczywiście mowa o Octavi I
-
-
Dokładnie jest tak, jak napisał kolega szkoda. Dużo też zależy od tego czym jeździłeś wcześniej. Jak przesiadłem się z Poloneza do Octavii 1.6 75 KM to była rakieta no i ta elastyczność ... Teraz jeżdże TDI 90 KM i jak wsiadam do Octavii 1.6 AEE to można odczuć, że tym 75 KM konikom coś brakuje tchu :szeroki_usmiech Jak to ktoś napisał na tym forum (zresztą bardzo mądrze :diabelski_usmiech ) "Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia". k Mimo wszystko uważam, że nie jest źle jak 75 KM - silnik to jedno a kierownik to drugie. :wink:
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
oznaczenia silników 1,6 -55kW AEE , 1,6 - 74kW AEH lub AKL
A to co jest napisane z tyłu na klapie np: 1.6 GLX lub LX to co ozaczają te "literki" ?
A to co jest napisane na tym plastiku co okrywa silnik to co oznacza?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez stefan86oznaczenia silników 1,6 -55kW AEE , 1,6 - 74kW AEH lub AKL
Zamieszczone przez stefan86A to co jest napisane z tyłu na klapie np: 1.6 GLX lub LX to co ozaczają te "literki" ?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodato sa wersje wyposazeniowe, ale za cholere nie wiem jakie literki jakiej wersji odpowiadaja
GLX = Ambiente
SLX = Elegance
Chyba nie muszę przypominać, że Octavie przed liftem były znaczniej skromniej wyposażone. To tylko odpowiedniki poziomów wyposażenia. Bo np. wersja Ambiente jest zdecydowanie lepiej wyposażona niż GLX.
Zamieszczone przez ZiomalWersje 100km ma na klapie napisane 1.6 i(i czerwone chyba !) A te 75 to ma samo 1.6 i
Komentarz
-
-
Dokladnie tak. 100KM bedzie mialo czerwone I.
Pod podloga bagaznika powinna byc nalepka z trzy literowymi kodami wyposarzenia. Pierwsze 3 literki to oznaczenie silnika. Jeszcze tez po VINie."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
witam
fotka 1 - to 75ps
fotka 2 - to 100ps ( chyba 102 - ale nie jestem pewien )
mam 1,6 aee ( 75 ps ) do czerwca 2002, przebieg 71000 z czego 31400 na gazie , przyśpieszenie jest nie najlepsze, ale elastyczność moim zdaniem jak na 75ps jest dobra.
Nie żałuję że kupiłem benzyne, ale dzisiaj jak bym miał kupować drugi razz octę to tylko TDI.
pozdro
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ZiomalZe 100km ma podwojną rurke to widziałem ,ale to chyba nie zalezy od mocy , przykladowo fabia z silnikiem HTP tez ma podwojny. Wiem bo mój znajomy ma.Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
AKa
A czy nie pisze na nalepce we bagażniku przy kole ilość KW? Coś mi się wydawało że mam w Oct napis 74KW(na szczęście TDi :wink: ) a w Spb 96KW...
Komentarz
-
jedno jest pewne 1.6 75 KM ma napewo ładniejszy wykres moment obrotowy/obroty silnika niż 1.4
w 1.6 rośnie do wartości max przy 2700 obr i do 3700 obr jest stały potem spada
w 1.4 to tylko taka obrócona parabola
nie pamiętam jak wygląda wykres od silnika 1.6 100 KM
w mojej wersji z 2002 po liftingu z tyłu jest tylko "1.6" bez literki "i"
Komentarz
-
Komentarz