Wzrost spalania OC1

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ksobota
    Classic
    • 2010
    • 16

Wzrost spalania OC1

marcin6613, Mógłbyś zrobić zdjęcia tych lampek do jazdy dziennej. Ciekawi mnie jak wkomponowałeś w zaślepki :?:
    Krzysztof
    504233515
  • waldiwaldi
    Drive
    • 2008
    • 72

Wzrost spalania OC1

Zauważyłem po półrocznej jeździe autem, że rośnie mi spalanie ropy. Nawet po lecie wzrosło, mimo iż w wakacje korzystałem często z klimy.
    Jeżdżę mniej więcej tak samo, styl mi się nie zmienił.

Jakie mogą być przyczyny wzrostu spalania oprócz sposobu samej jazdy.

Komentarz

• yarecki
      Ambiente
      • 2009
      • 130

Ja obstawiam : opony zimowe + nizsze temperatury . Powiedz jeszcze o ile wzrosło ?

Komentarz

• piotrek_os
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 8162
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

waldiwaldi, latem z klima miałem nieraz ponizej 5 litrów a teraz mi wyszło 5,66
        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• waldiwaldi
          Drive
          • 2008
          • 72

może ja nie przeliczam na spalanie, tylko zawsze spisuję sobie jechałem kilometrów od zapalenia się wskaźnika kontrolki braku paliwa. Jak się zapala, to zaraz jadę zatankować.
          I tak,
          na wiosnę, luty - marzec miałem około 660-680 km
          potem zmieniłem opony na letnie.
          Po zmianie opon na letnie przejeżdżałem ponad 700 km, nawet 720.
          Przed wakacjami było to na poziomie mniej więcej 680 km
          W wakacje około 650-660 (uznałem że to wpływ korzystania z klimy)
          We wrześniu przestałem używać klimy i o dziwo kilometraż się zmienił na mniej więcej średnio na 620-630
          Październik-listopad to już średnio około 600 km.
          Przełom października/listopada ostatnio wyszło 580 km
          Wtedy zmieniłem opony na zimowe
          po tym fakcie już raz dolewałem i wyszło mi też 580 km

Czyli reasumując, przez pół roku zjadło mi dobrze ponad 100 km

Co o tym sądzicie?

Komentarz

• rkb
            RS
            • 2008
            • 2152
            • Rapid Spaceback (NH1)
            • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Panowie życzę wam tylko takich problemów do końca życia :lol:
            Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8162
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez waldiwaldi
              może ja nie przeliczam na spalanie, tylko zawsze spisuję sobie jechałem kilometrów od zapalenia się wskaźnika kontrolki braku paliwa. Jak się zapala, to zaraz jadę zatankować.
              I tak,
              na wiosnę, luty - marzec miałem około 660-680 km
              potem zmieniłem opony na letnie.
              Po zmianie opon na letnie przejeżdżałem ponad 700 km, nawet 720.
              Przed wakacjami było to na poziomie mniej więcej 680 km
              W wakacje około 650-660 (uznałem że to wpływ korzystania z klimy)
              We wrześniu przestałem używać klimy i o dziwo kilometraż się zmienił na mniej więcej średnio na 620-630
              Październik-listopad to już średnio około 600 km.
              Przełom października/listopada ostatnio wyszło 580 km
              Wtedy zmieniłem opony na zimowe
              po tym fakcie już raz dolewałem i wyszło mi też 580 km

Czyli reasumując, przez pół roku zjadło mi dobrze ponad 100 km

Co o tym sądzicie?
              wejdz sobie na motostat.pl - przy okazji sie zarejestrujesz i zobaczysz sobie rzetelne raporty o spalniu :diabelski_usmiech
              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• wojtass
                Rider
                • 2007
                • 473

a na jakiej stacjhi tankujesz i jaka rope ( verva, ultimate itp ) ?

Komentarz

• ruwado
                  RS
                  • 2009
                  • 14887
                  • Octavia IV (NX3)

Taka różnica to chyba nic specjalnego (wg. mnie). Ja obecnie bujam się z sondą lambda (zaczęła szwankować) i u mnie spalanie wzrosło o 1-1,5 litra regularnie - dobrze, że przy krótkich trasach, bo w dłuższych jazdach różnicy prawie nie widać (0,2 - 0,3 l).

Ale obserwuj dalej, czy nie idzie w górę.
                  pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Stefan_KTP
                    Drive
                    • 2009
                    • 65

myślę, że głównie temperatura zewnętrzna i okres jesienno-zimowy. Zakładam, że autko masz sprawne.

u mnie przy padniętym termostacie (ciągle zimny silnik) i jeszcze kilku innych drobiazgach miałem ok. 1,5 l/100 km więcej
                    Stefan_KTP

Komentarz

• sew1981
                      RS
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2009
                      • 10917
                      • Fiat

no moze to byc termostat..np, zobacz czy na szafie trzyma jak sie nagrzeje 90 stopni.
                      bo tragedii nie ma moim zdaniem.
                      A tez watpie ze zawsze da sie jechac w sposob bardzo zblizony. Temp i okres zimowy tez robi swoje.
                      Zauwazylem ze tdi jest bardzo czule w spalaniu na sposob jazdy. Wszystko zalezy od sposobu zmiany biegow (obroty,szczegolnie w miescie), natezenia ruchu, itp.
                      Jadac 80 na godzine przez miasto wieczorem, dwupasmowa... mniej wiecej spokojnie przyspieszajac do tych 80 potrafi spalic kolo 6.0,ale 6 z malym hakiem.
                      Przyspieszajac w sposob malo ekonomiczny, co nie znaczy ze jakos piorunujaca szybki pali juz 7 litrow. mysle ze to temp i styl jazdy ma wplyw.

Komentarz

• smer
                        RS
                        • 2008
                        • 2021
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

W drodze do pracy przy powtarzalnym sposobie jazdy i prawie zerowym natężeniu ruchu, na odcinku 9km, w lato pokazuje mi śr. spalanie 5,5, a teraz 6,5. Przy temperaturze ok. 0 - 4st.C na tym samym odcinku pokazuje mi ok. 7,5l/100km.
                        Za to na dłuższych odcinkach, w podobnych warunkach drogowych nie zauważam różnicy w spalaniu.
                        Reasumując: przy jeździe na krótkich odcinkach i niedogrzanym silniku w chłodne dni, różnica w spalaniu może być znaczna.
                        Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• waldiwaldi
                          Drive
                          • 2008
                          • 72

Zamieszczone przez piotrek_os
                          wejdz sobie na motostat.pl - przy okazji sie zarejestrujesz i zobaczysz sobie rzetelne raporty o spalniu :diabelski_usmiech
                          heh, tam to właśnie jestem zarejestrowany od prawie roku i wprowadzam swoje spalanie, więc dlatego pamiętam jak idzie spalanie

[ Dodano: Sob 21 Lis, 09 13:51 ]
                          Zamieszczone przez wojtass
                          a na jakiej stacjhi tankujesz i jaka rope ( verva, ultimate itp ) ?
                          tankuję albo na Shellu, albo na Statoilu, na ogół normalną ropę.
                          O dziwo dwa razy zatankowałem tą lepszą ropę w opisywanym przeze mnie okresie i żadnej różnicy w km nie widziałem! A przed tym spadkiem jak wcześniej tankowałem tą lepszą to różnica była...

[ Dodano: Sob 21 Lis, 09 14:00 ]
                          Zamieszczone przez ruwado
                          Taka różnica to chyba nic specjalnego (wg. mnie)

Ale obserwuj dalej, czy nie idzie w górę.
                          Niby może na pierwszy rzut oka nie jest to nic specjalnego, ale po
                          1> jeżeli jest to ciągłąść, to może to niepokoić, że coś dzieje się nie tak...
                          2> z moich wyliczeń, taki spadek przez pół roku jak u mnie to tak jakbym jeden bak paliwa rozlał przy aucie, czyli około 200 zeta na pół roku w plecy

[ Dodano: Sob 21 Lis, 09 14:05 ]
                          Zamieszczone przez Stefan_KTP
                          u mnie przy padniętym termostacie (ciągle zimny silnik) i jeszcze kilku innych drobiazgach miałem ok. 1,5 l/100 km więcej
                          Zamieszczone przez sew1981
                          no moze to byc termostat
                          no właśnie mam od kilku dni problem z czujnikiem temperatury, leży cały czas na zerze, a wcześniej zdarzało się ze 3 razy że był jakby pijany...
                          Zamieszczone przez sew1981
                          A tez watpie ze zawsze da sie jechac w sposob bardzo zblizony. Temp i okres zimowy tez robi swoje.
                          Zauwazylem ze tdi jest bardzo czule w spalaniu na sposob jazdy. Wszystko zalezy od sposobu zmiany biegow (obroty,szczegolnie w miescie), natezenia ruchu, itp.
                          Jadac 80 na godzine przez miasto wieczorem, dwupasmowa... mniej wiecej spokojnie przyspieszajac do tych 80 potrafi spalic kolo 6.0,ale 6 z malym hakiem.
                          Przyspieszajac w sposob malo ekonomiczny, co nie znaczy ze jakos piorunujaca szybki pali juz 7 litrow. mysle ze to temp i styl jazdy ma wplyw.
                          masz rację, ale analizując moją jazdę od nastu lat, a na zużycie na ogół zwracałem uwagę, to zawsze było mniej więcej porównywalne...

[ Dodano: Sob 21 Lis, 09 14:06 ]
                          Zamieszczone przez smer
                          Reasumując: przy jeździe na krótkich odcinkach i niedogrzanym silniku w chłodne dni, różnica w spalaniu może być znaczna.
                          co masz na myśli mówiąc >>>niedogrzeany silnik w chłodne dni<<< ???

Komentarz

• smer
                            RS
                            • 2008
                            • 2021
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

smer napisał/a:

co masz na myśli mówiąc >>>niedogrzeany silnik w chłodne dni<<< ???
                            Chodziło mi o to, że jeżeli jeździsz głównie odcinki po np. 25 km, to czy jest na dworze ciepło, czy zimno, to większy odcinek drogi pokonasz na rozgrzanym silniku = nie odczujesz różnicy w spalaniu.

Jeżeli zaś jeździsz głównie odcinki po np. 5 km, a na dworze jest zimno, to większy odcinek drogi pokonasz na zimnym silniku = różnica w spalaniu może być znacząca (na niekorzyść oczywiście).

Komentarz

• waldiwaldi
                              Drive
                              • 2008
                              • 72

to na ogół właśnie jest to 20-25 km i więcej

Komentarz

• smer
                                RS
                                • 2008
                                • 2021
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zatem przyczyna wzrostu spalania jest inna.
                                Zbadaj sobie ten termostat na początek.

Komentarz

• ruwado
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 14887
                                  • Octavia IV (NX3)

no właśnie mam od kilku dni problem z czujnikiem temperatury, leży cały czas na zerze, a wcześniej zdarzało się ze 3 razy że był jakby pijany...
                                  Typowy objaw czujnika (tylko wadliwe wskazanie, a temp. wporzo) - przerabiałem to. Wskaźnik albo działał prawidłowo - stał jak drut w pionie, albo wariował w czasie jazdy - opadał i podnosił się z niecka i nacka.
                                  pozdrawiam - Darek

Komentarz

• laurin
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 727

Wymień czujnik temperatury.

Albo nie styka we wtyczce porządnie ale raczej wymiana.

Komentarz

• Piratka
                                      L&K
                                      • 2009
                                      • 1016

no i ja mam taki problem
                                      tyle że
                                      wstawiam auto o 18:00 spalanie 7.1 (8.2) max 3.2 obr
                                      rano o 6:00 odpalam i tu kuku :shock: 52.00 po 10km 15.00 l/km
                                      potem zejdzie do 8 może 6.5 jeśli nie przekroczę 2 tysi/obr.
                                      jeśli postoi z 3 max 4h. znów replay...
                                      a zaczynało się tak jak w temacie :/...
                                      czujnik wymieniony (ARMAX) jadę na wymanę z resztą nie robią nigdy problemu, prócz tego co widzę świece z rana gasną po 7s a czujnik (słuchowo) gaśnie po około 40 sec.( słychać tyk przekaźnika).

i powiem wam że teraz to dopiero mnie to martwi
                                      jeśli się dowiem co to dam znać,
                                      :twisted: mała czarna :twisted:

Komentarz

• ruwado
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 14887
                                        • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Piratka
                                        wstawiam auto o 18:00 spalanie 7.1 (8.2) max 3.2 obr
                                        rano o 6:00 odpalam i tu kuku :shock: 52.00 po 10km 15.00 l/km
                                        potem zejdzie do 8 może 6.5 jeśli nie przekroczę 2 tysi/obr.
                                        Ja też tak mam. Spalanie bardzo wysokie na samym początki jazdy (20 - 25 l/100), potem w czasie jazdy gwałtownie spada do 8,5 - 9,5 w miesicie i 7,5 - 8,5 w trasie. Ale u mnie to sonda lambda (miałem już diagnozę tylko nie mogę się zebrać do wymiany) :lol:
                                        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• lukas7
                                          Classic
                                          • 2009
                                          • 12

Ja mam ten sam problem z moim AXR że jak odpalę to przez pierwsze 10km mam spalanie 25-30l dopiero później spada do 8 a po następnych 30km spada do 6

Komentarz

• Stefan_KTP
                                            Drive
                                            • 2009
                                            • 65

Zamieszczone przez ruwado
                                            waldiwaldi napisał/a:

Typowy objaw czujnika (tylko wadliwe wskazanie, a temp. wporzo) - przerabiałem to. Wskaźnik albo działał prawidłowo - stał jak drut w pionie, albo wariował w czasie jazdy - opadał i podnosił się z niecka i nacka.
                                            u mnie później już w ogóle wskaźnik się nie podnosił ani na chwilę, silnik cały czas nienagrzany, a dodatkowo przez cały czas jeszcze pracowały oba wentylatory, więc palił jak smok. Po wymianie czujnika i termostatu wszystko wróciło do normy i spalanie też spadło
                                            Stefan_KTP

Komentarz

Pracuję...