[O2] 1.4TSI i 6biegowa skrzynia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mexaris
    Classic
    • 2010
    • 24

Witam,

Mój problem polega na tym, że przy przejezdzaniu po studzienkach lub innych nierównościach samochód dziwnie się zachowuje, tzn. wygląda to tak jakby delikatnie zarzucało tyłem samochodu - taki kilkucentymetrowy uskok (lewo/prawo) tylnej osi.

Samochod ma przejechane 18tys km, nie ma nawet roku. Na stacji diagnostycznej nic nie wykryto, amortyzatory sprawne - przód 75% tył 86%.

Czy możliwe że to wina opon, wyważenia kół ? W sumie to na oponach zimowych(195x65 R15) było to mniej odczuwalne, ale tez występowało, na letnich (205x55 R16) czuć dużo bardziej.

Czy ktoś kojarzy taki problem ? Jakaś usterka czy poprostu Octavia tak ma ?

Z góry dzieki za pomoc

Pozdr.
  • mrrudzin
    Rider
    • 2009
    • 403

Witam

Odkąd odebrałem moją o2 (jakieś 3 m-ce temu) mam wrażenie że coś jest nie tak ze skrzynią biegów. Na początku myślałem że się "ułoży", ale przejechałem całe 5kkm i nic się nie zmieniło.
    Czasami ciężko wchodzi "1". Mam wrażenie że wchodzi "na dwa razy" - tzn. wbija się i trzeba jeszcze dopchnąć troche. Jak wrzuce na luz i jeszcze raz na "1" - to wchodzi tak jak mi się wydaje że powinna - tzn. raz i gładko.
    Z wstecznym jest ciekawsza historia - bo nie idzie go wbić. Tzn. czuć spory opór i bieg nie wchodzi. Trzeba wrzucić luz, puścić sprzęgło i spróbować jeszcze raz. Czasami udaje się za 3, 4 razem. Ale często bieg wchodzi od razu bez problemu.

Pytanie do Was - czy TTTM, czy to może kwestia jakiejś regulacji itp.

Komentarz

We francuzach takie objawy to coś normalnego. Jeździłem fabia 5b, audi A4 6b, a teraz mam O2 FL 1.4 tsi z 6b skrzynią. Masz coś nie tak ze skrzynią. Mi biegi w wymienionych autach wchodziły jak w masło.

Komentarz

• loru
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4286
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez mrrudzin
        Pytanie do Was - czy TTTM, czy to może kwestia jakiejś regulacji itp.
        biegi powinny wchodzić jak w masełko, jedź do ASO i niech poprawiają, takie objawy mam w Leon-ie ale on ma nalatane 100kkm i w dodatku TTTM.
        O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Jarek_wawa
          Rider
          • 2009
          • 283

U mnie skrzynia chodzi gładko.
          Przejedź się inną dla porównania.

Komentarz

• ufo
            L&K
            • 2008
            • 1475
            • Octavia III combi (5E5)
            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez loru
            w Leon-ie ale on ma nalatane 100kkm i w dodatku TTTM.
            tu bym polemizował, mój leon miał prawie 200kkm i skrzynka chodziła jak ta lala, czasami "2" blokowała ale to tylko przy, że się tak wyrażę, "sportowej" jeździe :wink:

Komentarz

• przemo9
              Ambiente
              • 2009
              • 228
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez namo
              We francuzach takie objawy to coś normalnego. Jeździłem fabia 5b, audi A4 6b, a teraz mam O2 FL 1.4 tsi z 6b skrzynią. Masz coś nie tak ze skrzynią. Mi biegi w wymienionych autach wchodziły jak w masło.
              Dlaczego tak piszesz o "francuzach" jeżeli nimi nie jeździłeś :P ????
              Ostatnio przez 3 lata śmigałem Peugoetem 307 1,6 benzyna i nie miałem problemów z wrzucaniem biegów.....
              Teraz mam O II 1,4 tsi -jak Ty - i pojawił się problem - muszę odzwyczaić się od szukania wstecznego w okolicach 6, bo pierwszy raz mam auto gdzie R jest za 1 z koniecznością wciskania dżwigni w dół....
              I JEST TO -jak na razie - JEDYNY PROBLEM ZE SKRZYNIĄ w O II fl :lol: :lol:

mrrudzin : muszisz odwieiedzić serwis :evil: :cry: :twisted:
              O II fl kombi elegance

Komentarz

• loru
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 4286
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez ufo
                tu bym polemizował, mój leon miał prawie 200kkm i skrzynka chodziła jak ta lala, czasami "2" blokowała ale to tylko przy, że się tak wyrażę, "sportowej" jeździe :wink:
                o jakim leonku mówisz ? ja mam 1.6 16V z 2003r i te mają z tym problemy, notabene nie tylko ja mam z tym problem, polecam poczytać LCT.

Komentarz

Zamieszczone przez przemo9
                  Dlaczego tak piszesz o "francuzach" jeżeli nimi nie jeździłeś :P ????
                  jeździłem i to kilkoma.

Porównując to VAG ma bardziej dokładne skrzynie.

Komentarz

• Panoramix
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 125

Hej

U mnie też skrzynia chodzi gładko - pojechałbym do serwisu.

Z dwójką miałem natomiast problem w Toyocie Yaris, którą jeździ żona - przy bardziej sportowej jeździe potrafiło tak zazgrzytać, że aż bolało. Pojechałem do serwisu i okazało się, że Toyota wypuściła poprawione wybieraki biegów (dobrze, że auto na gwarancji bo kosztowałoby mnie to ponad 2 klocki).

Panoramix
                    "Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere."

Komentarz

• grzes74
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 176
                      • Rapid (NH3)

Też się pojawia pbm z wstecznym i jedynką.
                      Jeszcze to poobserwuję - ale ASO się trochę obawiam - ostatnio wymiana kół zajęła im 1.5 godziny
                      Przez 8 lat jeździłem Fiatami i takich jaj nigdy nie było żeby samochód stał na chali prawie godzinę bez dotknięcia palcem a mechanicy "jarali szlugi" na zapleczu i gadalio d%pie marynie i krzywych karabinach"..

I to było to jedno z tych bardziej zachwalanych na forum...

Chyba że SAP ogłosi akcję tak jak na 6 biegowe DSG ostatnio.
                      pozdrawiam
                      Grzes
                      polecam :

www.octavia-forum.de
                      www.skodacommunity.de
                      www.briskoda.net........

Komentarz

• TomaszW
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 221
                        • Volkswagen

Mnie też już nie raz zazgrzytało. Nie zwracałem uwagi na jakim biegu. Cały czas myślałem, że niedostatecznie mocno wduszam sprzęgło. Z tego co tu przeczytałem zaczynam mieć obawy że to nie tylko moja wina :evil:.

Komentarz

• grzes74
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 176
                          • Rapid (NH3)

Zamieszczone przez TomaszW
                          Mnie też już nie raz zazgrzytało. Nie zwracałem uwagi na jakim biegu. Cały czas myślałem, że niedostatecznie mocno wduszam sprzęgło. Z tego co tu przeczytałem zaczynam mieć obawy że to nie tylko moja wina :evil:.
                          Nie no bez jaj - raz na jakiś czas czuć opór przy wrzuceniu wstecznego, trzeba chwilę odczekać lub wrzucić jedynkę - i potem idzie ok.

Nic nie zgrzyta... to już byłaby porażka niegodna sławy VW AG - jaką cieszą się te auta nad Wisłą.

Może przenieść wątek na usterki i problemy?

I jeszcze jedno problem nie jest nowy:

Autocentrum oceny skrzyni w Golf V 1.4 tsi 122 KM
                          pozdrawiam
                          Grzes
                          polecam :

www.octavia-forum.de
                          www.skodacommunity.de
                          www.briskoda.net........

Komentarz

• ufo
                            L&K
                            • 2008
                            • 1475
                            • Octavia III combi (5E5)
                            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez loru
                            o jakim leonku mówisz ?
                            1.9 TDI, AGR z 2002.

Komentarz

• loru
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 4286
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

1.9 TDI, AGR z 2002
                              te problemy ze skrzynią mają tylko benzyniaki

Komentarz

• Andys
                                Elegance
                                • 2007
                                • 762

Zamieszczone przez mrrudzin
                                Czasami ciężko wchodzi "1". Mam wrażenie że wchodzi "na dwa razy" - tzn. wbija się i trzeba jeszcze dopchnąć troche. Jak wrzuce na luz i jeszcze raz na "1" - to wchodzi tak jak mi się wydaje że powinna - tzn. raz i gładko.
                                Z wstecznym jest ciekawsza historia - bo nie idzie go wbić. Tzn. czuć spory opór i bieg nie wchodzi. Trzeba wrzucić luz, puścić sprzęgło i spróbować jeszcze raz. Czasami udaje się za 3, 4 razem.
                                Też czasami mam wrażenie, że po wrzuceniu jedynki (bez zgrzytów i jakichkolwiek oporów) mógłbym jeszcze delikatnie docisnąć lewarek (tak, jakbym nie miał pewności czy jedynka wskoczyła). Swoją drogą nigdy mi się nie zdarzyło, aby nie wskoczyła. Problemów ze wstecznym nie mam najmniejszych.
                                Pozdrawiam,
                                Andys

Komentarz

• Trusek
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 520
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez grzes74
                                  Zamieszczone przez TomaszW
                                  Nie no bez jaj - raz na jakiś czas czuć opór przy wrzuceniu wstecznego, trzeba chwilę odczekać lub wrzucić jedynkę - i potem idzie ok.

Nic nie zgrzyta... to już byłaby porażka niegodna sławy VW AG - jaką cieszą się te auta nad Wisłą.

Może przenieść wątek na usterki i problemy?

I jeszcze jedno problem nie jest nowy:

Autocentrum oceny skrzyni w Golf V 1.4 tsi 122 KM

wzialem na jazde probna VW Golfa 6, 1.4 TSI 122KM i ... wogole bez porownania z Octavia. W Golfie to poezja!!! Wiec jestem zaskoczony ze mimo ze to ta sama skrzynia przeskok jest taki widoczny.

A z tymi biegami z FL-ce to rzeczywiscie cos jest - u mnie skrzynia jest mniej precyzyjna niz w poprzednim zamochodzie (SEAT IBIZA 1.4 8V 2001r.). Czasami, nawet bardzo rzadko jest klopot z wrzuceniem jedynki i wstecznego. Puszczam i wciskam sprzeglo i pozniej jest GIT.
                                  <<>> MACIEJ <<>>
                                  Moje Autko - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33986 - Zapraszam

Komentarz

• savio23
                                    Drive
                                    • 2009
                                    • 82

witam
                                    U mnie silnik 1.4 TSI w połączeniu z 6 biegową skrzynią chodzi gładko,ładnie i precyzyjnie.
                                    Pozdrawiam

Komentarz

• jamesbondzio
                                      L&K
                                      • 2009
                                      • 1174
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

hejka. pisałem o tym w innym wątku, u mnie haczyła dwójka a wsteczny wchodził z oporami. okazało sie że jest wada wodzików skrzyni biegów, wodziki do wymiany, były problemy z wyrzuceniem na luz z biegu drugiego oraz z przełączeniem biegów z 2 na 4.
                                      kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

Pracuję...