[O1] Koła 195/65R15
Zwiń
X
-
[O1] Koła 195/65R15
Chciałbym zmienić koła 175/80R14 na 195/65R15 w swojej Octavii 1.6 AEE 75KM. Jakie będą efekty tej zamiany. Na pewno wzrośnie zużycie paliwa, ale czy będą jeszcze jakieś skutki negatywne tej zamiany. Producent zaleca do tego silnika właśnie koła 14, czy może dlatego że za słaby silnik i już w ogóle nie da się tym jeździć bo przecież z taką mocą to sami wiecie szału nima.
-
-
Zamieszczone przez maro21Na pewno wzrośnie zużycie paliwa,
zmienilem sobie na alusy 15 195/65...przyspieszenie wcale sie nie zmienilo...ja przynajmniej go nie odczuwam...autko jest stabilniejsze na zakretach.. no i lepiej to wyglada
zmieniaj smialo na 15... ja sam zaluje ze 16nie wzielem :diabelski_usmiechsprzedam do OI :
szyby cala lewa strona
nadkole nowe LP
kontakt PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Stefan_KTPmożesz też założyć opony o zmniejszonych oporach toczenia, to spalanie nie powinno znacząco wzrosnąć (jeśli w ogóle)
aluminiowe maja to do siebie ze szybciej odprowadzaja cieplo ,sa lzejsze ...co za tym idzie wcale tak mocno nie 'zwalniaja ' auta ,jesli wogole to robia w stopniu odczuwalnym dla kierowcysprzedam do OI :
szyby cala lewa strona
nadkole nowe LP
kontakt PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez vince123aluminiowe maja to do siebie ze szybciej odprowadzaja cieplo ,sa lzejsze ...co za tym idzie wcale tak mocno nie 'zwalniaja ' auta ,jesli wogole to robia w stopniu odczuwalnym dla kierowcy
Natomiast przesiadając się z 175/80R14 na 195/65R15 na pewno odczujesz lepsze prowadzenie, skręcanie, hamowanie. Zużycie paliwa prawie na pewno nie wzrośnie, a jeżeli nawet, to tak nieznacznie, że nie odczujesz tego.
Podsumowując - taka zmiana ma same zalety No, może z jednym wyjątkiem - kołą 15" będą niestety droższe od 14"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez schwaggerNo, może z jednym wyjątkiem - kołą 15" będą niestety droższe od 14"Załączone plikisprzedam do OI :
szyby cala lewa strona
nadkole nowe LP
kontakt PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zguciovince123, nie doczytałeś co napisałem do końca
Zamieszczone przez zguciotego co zauważyłem to 1.6 AEE wychodził na 15" w troche bogatszym wyposażniu elektryka, komputer MFAA6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
Komentarz