[O2] Produkcja/montaż auta

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gocha1977
    Classic
    • 2010
    • 8

Zamieszczone przez _tm_
    Standard standardem, ale warto fotelik przymierzyć przed kupnem do samochodu. Fotelik z ISOFIX-em, który opisywałem wcześniej idealnie trzyma się w O1, ale w O2 nie jest stabilny.
    Ja na całe szczęście w foteliku z JANE są w komplecie plastikowe nakładki na zaczepy fotelika raz chronią przed poryswaniem, dwa stabilizują fotelik w uchwytach samochodowychw OII.
    Jeśłi chodzi o fotelik Chicco to doskonale on "leżał" w Megane II, OII, Picanto a zaś w Fabii II, leży rónież doskonale, ale musiałem sie sporo natrudzić by go zamontować. Uchwyty w samochodzie są za głęboko schowane.

I tu, najlepiej przymierzyć takowy fotelik przed sfinalizowaniem transakcji.
  • jockerb
    Drive
    • 2009
    • 46
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam,
    szukałem informacji i nie znalazłem więc zakładam nowy temat.
    Dziś dostałem wiadomość z salonu, że moja wyczekiwana O2 weszła na produkcję i ma już swój VIN
    Pytanie moje brzmi - kiedy wyjeżdżają auta z fabryki, tzn. ile trwa składanie - licząc od "dziś"?
    "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej"
    A. Einstein

Nasze auta: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=28818

Komentarz

• ufo
      L&K
      • 2008
      • 1475
      • Octavia III combi (5E5)
      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez jockerb
      kiedy wyjeżdżają auta z fabryki, tzn. ile trwa składanie - licząc od "dziś"?
      u mnie było tak, zamówiłem auto 6.08, wyprodukowano go 26.08, o 5:26 zjechał z taśmy a na parkingu przed salonem zjechał z lawety 4.09. tak wyglądały "urodziny" mojej octavki :wink:

Komentarz

• megon
        Rider
        • 2009
        • 303

Moja zamówiona 14.08 początkowo miała być na 20.11 później w systemie było 42 tak więc myślałem, że szybciej. Ostatecznie weszła na 48 tydzień. Z produkcji zeszła 21.11 w salonie była 28.11 - dziś ją zarejestrowałem i odebrałem. Generalnie od wyprodukowania minimum to tydzień - max 4 jak jest w salonie.

Komentarz

• aro_40
          RS
          • 2007
          • 1529
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Re: Produkcja/montaż auta

Dziś dostałem wiadomość z salonu, że moja wyczekiwana O2 weszła na produkcję i ma już swój VIN
          Nadanie VIN'u nie jest równoznaczne z uruchomieniem procesu składania autka choć oznacza to że firma przymierzyła się już do tej czynności; nie znam rozwiązań VW, ale w ciągu 24 h od nadania VIN powinni zacząć składać autko

Pytanie moje brzmi - kiedy wyjeżdżają auta z fabryki, tzn. ile trwa składanie - licząc od "dziś"?
          sam proces składania autka nie powinien przekroczyć kilku godzin. Znacznie dłużej trwają procedury związane z wysyłką auta do właściwego dealera.
          If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Wyprodukowanie 1 szt. samochodu trwa kilkadziesiąt min. a kiedy zostanie ona zabrana na lorę z parkingu przed fabryką to juzzupełnie inna sprawa.
            Czarny Elegance

Komentarz

• voltar
              L&K
              • 2009
              • 1107
              • Octavia II (1Z3)
              • BZB 1.8 TSI 160 KM

Kilkadziesiat minut ? Jak zamawialem swoje auto to dokladnie to monitorowalem i wygladalo to tak > Calosc od zamowienia auta do dostarczenia go do dealera zejela 4 tygodnie z czego :

23 dni zajelo : wyslanie zamoweinia do fabryki, przygotowanie do produkcji , transport na magazyn centralny , transport do dealera
              5 dni : sam proces produkcyjny liczac od pierwszej wytloczki nadwozia do wyjazdu auta po testach

Calosc w moim przypadku 28 dni. W zaleznosci od ilosci zamowien te 23 dni moga sie rozciagnac. a sam proces produkcji tez moze byc dluszy ale nie wiecej niz 6-7 dni

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Zamieszczone przez voltar
                Kilkadziesiat minut ?
                Tak, dziennie w jednej fabryce produkuje się kilkaset szt. aut

5 dni : sam proces produkcyjny liczac od pierwszej wytloczki nadwozia do wyjazdu auta po testach
                Nie wiem co składa się tu na proces produkcyjny Ale samo wyprodukowanie samochodu trwa kilkadziesiąt minut.
                Gdyby to trwało tyle co Ty piszesz to na taka np. Octavie czekałbyś (biorąc pod uwagę że zamówienia spływaja do fabryki z całej Europy) ok. 1-2 lat

P.S Inna sprawa, że samchód w fabryce składa się z cześci dostarczanych do fabryki przez poddostawców w systemie "just on time". Nikt na miejscu nie produkuje foteli czy zestawu wzkaźników. Te elementy przychodza gotowe od poddostawców i są tylko wkładane do samochodu podczas jego montażu na taśmie w fabryce.
                Czarny Elegance

Komentarz

• AdamB
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 8030
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Big
                  Ale samo wyprodukowanie samochodu trwa kilkadziesiąt minut.
                  W to sam chyba nie wierzysz co piszesz. Czas produkcyjny to jest czas od chili rozpoczęcia produkcji do jej zakończenia 1 szt egzemplarza. I to może tyle trwać. A ile faktycznie to wynosi to trzeba podzielić. Nie możesz liczyć że jeżeli na dobę opuszcza np. 500szt Oktavii to każda jest produkowana w niecałe 3 minuty. Ilość aut trzeba podzielić przez ilość zakładów i ilość szt linii technologicznych w danym zakładzie. :wink:
                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

Zamieszczone przez AdamB
                    Ilość aut trzeba podzielić przez ilość zakładów i ilość szt linii technologicznych w danym zakładzie.
                    Dlatego napisałem KILKADZIESIĄT minut a nie 3 minuty Czytaj kolego czytaj !!!!

Zamieszczone przez AdamB
                    W to sam chyba nie wierzysz co piszesz.
                    Nie dośc ze wierze to jeszcze to wiem
                    Czarny Elegance

Komentarz

• rekin
                      Rider
                      • 2008
                      • 398

Zamieszczone przez Big
                      Kilkadziesiat minut ?
                      tak, tak samochód z torebki zalewają tylko wrzątkiem :diabelski_usmiech
                      do końca nie jest tak kolorowo i z tymi kilkudziesięcioma minutami bym nie przesadzał
                      W moich żyłach płynie etylina a sercem jest Turbina

Komentarz

• voltar
                        L&K
                        • 2009
                        • 1107
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez Big
                        Kilkadziesiat minut ?
                        To jeszcze musialbys znac pojemnosc linii produkcyjnych w tym danym zakladzie aby policzyc sredni czas produkcji 1 egz. Wez tez pod uwage ze tzw. model wypasiony produkuje sie dluzej niz taki standartowy. Ta informacje o 5 dniach dostalem od Skody. Gosc pokazywal mi w programie ktorego dnia moja Skoda wchodzi na tasme i dzialo sie to dopiero po 3 tygodniach od jej zamowienia ... ! U dealera auto bylo po 4 tyg. a odebralem je jeszcze 2 dni pozniej. To ze czesci dostarczane sa just in time nie oznacza tez ze auto mozna produkowac z tzw marszu. Planowanie produkji przyjmuje zamowienie od dealera i zamawia je indywidualnie do kazdego auta. Tym bardziej ma to znaczenie jezeli zamawiasz
                        bardziej wypasiona wersje bo zadnych podzespolow a tym bardziej niestandartowych nie trzyma sie na magazynie. Dlatego 3/4 czasu wyprodukowania auta to zamowienie, przygotownie do produkcji i transport.
                        Sam moglem wprowadzac zmiany do zamowionego auta praktycznie az do dnia wejscia auta na tasme. Oczywiscie tuz przed rozpoczeciem cyklu prod. te ewentualne zmiany byly juz ograniczone np nie moglem zmienic silnika ale moglem np. ciagle zmienic kolor nadwozia.

uote]Gdyby to trwało tyle co Ty piszesz to na taka np. Octavie czekałbyś (biorąc pod uwagę że zamówienia spływaja do fabryki z całej Europy) ok. 1-2 lat
                        Jak widac nie czekalem
                        Nie wiem czy byles kiedys w jakiejs fabryce aut ? Ja bylem i jakos trudni mi sobie wyobrazic czas produkcji 1 szt. 50 minut.
                        Przeciez niektore z pojedynczych procesow technologicznych trwaja dluzej np. lakierowanie , schniecie itp

PS
                        Tutaj masz przyklad z grupy VW http://www.volkswagen-poznan.pl/montaz

"Samochód opuszcza linię montażową co 109s., a średni czas montażu auta od wejścia na linię montażową do otrzymania zezwolenia na wyjazd z fabryki wynosi ok. 12 godzin"

... wiec 12 h 1 szt. auta a przeciez to tylko czas z linii montazowej a nie z calej fabryki ...

A z tego linku mozecie sie dowiedziec kiedy nadawany jest nr VIN ... http://www.volkswagen-poznan.pl/spawalnia

Wiec tak mysle ze to moze byc i 50 tak jak piszesz ... ale nie minut ale godzin ...

Komentarz

• AdamB
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 8030
                          • Octavia IV (NX3)
                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Big
                          Dlatego napisałem KILKADZIESIĄT minut a nie 3 minuty Czytaj kolego czytaj !!!!
                          Dalej za mało czasu.

"Samochód opuszcza linię montażową co 109s., a średni czas montażu auta od wejścia na linię montażową do otrzymania zezwolenia na wyjazd z fabryki wynosi ok. 12 godzin"
                          W ten czas uwierzę ale nie w kilkadziesiąt minut.

Big, poproszę o konkretne wyliczenia na jakimś przykładzie. 8)

Komentarz

• shado
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 5315
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

AdamB, nie trzeba liczyć. Wystarczy być w jakiejś fabryce - ja bylem we Fiacie w Tychach i w Turynie i potwierdzam to co napisał Big.
                            BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• AdamB
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 8030
                              • Octavia IV (NX3)
                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Ja nie zaprzeczam że co kilka sekund zjeżdża auto z taśmy, ale wyprodukowanie auta nie trwa kilkanaście czy kilkadziesiąt minut (no chyba że te kilkadziesiąt minut to parę godzin).

Komentarz

• shado
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 5315
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

AdamB, a byłeś kiedyś w fabryce? Poza tym nie wyprodukowanie auta, tylko jego zmontowanie, a to dwie rożne rzeczy.
                                BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• voltar
                                  L&K
                                  • 2009
                                  • 1107
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez shado
                                  AdamB, a byłeś kiedyś w fabryce? Poza tym nie wyprodukowanie auta, tylko jego zmontowanie, a to dwie rożne rzeczy.

Tyle ze my tu piszemy o czasie produkcji auta a nie o samym montazu.
                                  Zreszta jak widac nawet tylko czas montazu w VW w Poznaniu to srednio 12 h ... a nie 50 minut !
                                  Jezeli doliczysz do tego czas tloczni, spawalni, lakierni to ci wyjdzie kilka dni.
                                  Czy mam rozumiec ze byles w fabryce, stanales na poczatku tasmy produkcyjnej i podazales za autem przez 50 minut i bylo gotowe ? Ja bylem w wielu fabrykach aut ale takich cudow nie widzialem i to nawet w tych mocno zrobotyzowanych.

Komentarz

• Marcinooo
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 332

To i ja dorzuce swoje 5 groszy. W salonie powiedziano mi jasno: PRODUKCJA auta trwa do 5 dni (licząc lakiernie itp)

Komentarz

• voltar
                                      L&K
                                      • 2009
                                      • 1107
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez Marcinooo
                                      To i ja dorzuce swoje 5 groszy. W salonie powiedziano mi jasno: PRODUKCJA auta trwa do 5 dni (licząc lakiernie itp)

Marcinooo : : Potwierdzasz wiec moje slowa. W fabryce Skody akurat nie bylem ale takie terminy mozna odczytac z systemu zamowien Skody i krocej nie chce byc.

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

Zamieszczone przez Marcinooo
                                        PRODUKCJA auta trwa do 5 dni (licząc lakiernie itp)
                                        Życzę szczęscia w prowadzeniu fabryki, z której 1 szt. nowego auta wyjeżdża po 5 dniach 8) Czyli, jeśli w danym dniu złożyłeś zamówienie na dany model jako 100 klient, to na swój samochód poczekasz ... 500 dni, czyli prawie 2 lata :diabelski_usmiech . A salonów Skody w samej tylko Europie jest od choroby i ciut ciut 8)
                                        W swoim PIERWSZYM poście w tym wątku napisałem, że samochód na taśmie w fabryce jest TYLKO SKLADANY do kupy, z gotowych części dostarczonych przez podwykonawców w trybie "just on time". Takie złożenie (w potocznym języku zwane PRODUKCJĄ) trwa kilkadziesiąt min. !!
                                        Jeśli zaś przez produkcję rozumiemy najpierw wyprodukowanie podzespołów samochodu od podstaw (np. foteli, zegarów, elementów silnika czy zawieszenia), a następnie DOWIEZIENIE ich do fabryki i złożenie do kupy w kompletny samochód w fabryce na taśmie produkcyjnej, to faktycznie czas produkcji samochodu to ok. 5 dni
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• malgosk
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 148

Panowie, ucinając dyskusję:

Jest coś takiego jak Takt Time - średni czas, co ile zjeżdża produkt (tutaj samochód) z linii montażowej. Np. w Tychach mają (chyba) 3 linie montażowe. Średnio tygodniowo robią około 6 tyś. samochodów w 6 dni na 3 zmiany - policzcie sobie Tt.

I jest coś takiego jak Cycle Time - czas przejścia produktu od początku produkcji (tutaj tłocznia) do końca (testy, CQA). Pomiędzy jest spawalnia, lakiernia (np. w Tychach mają 2 lakiernie), różne magazyny, montaże, itd. Taki Ct jest wielokrotnie dłuższy od Tt. Nie wiem dokładnie ile to jest w Tychach, ale na pewno kilka dni.

Tak więc nie mylcie pojęć. Samochody schodzą z linii montażowych średnio co dwadzieścia kilka sekund, ale czas wyprodukowania 1 sztuki to kilka dni. Dodatkowo z reguły nie ma 1 linii montażowej, czy lakierni, tylko kilka równoległych. A zatem Tt jest niski, ale Ct wysoki.

PS. dotyczy to samej fabryki, a nie poddostawców, np. producentów foteli czy podzuszek. Gdyby ich doliczyć oraz czas transportu oraz czas magazynowania to wzrośnie nam Ct do kilkunastu dni.

Automatyka to klocki LEGO dla dużych chłopców

Komentarz

• voltar
                                            L&K
                                            • 2009
                                            • 1107
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BZB 1.8 TSI 160 KM

malgosk : Wielkie dzieki za pomoc w wytlumaczeniu tego kolegom

[ Dodano: Wto 01 Gru, 09 18:49 ]
                                            Tak więc nie mylcie pojęć. Samochody schodzą z linii montażowych średnio co dwadzieścia kilka sekund, ale czas wyprodukowania 1 sztuki to kilka dni. Dodatkowo z reguły nie ma 1 linii montażowej, czy lakierni, tylko kilka równoległych. A zatem Tt jest niski, ale Ct wysoki
                                            .

Czyli mowiac inaczej samochody produkuje sie hurtowo , rownoczesnie robi sie ich wiele i tylko dlatego mozna taka Octavie odebrac w 4 tygodnie a nie lata ...

Komentarz

• AdamB
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 8030
                                              • Octavia IV (NX3)
                                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez shado
                                              Dobra, powiem tak nie będę się dochodził co ile i za ile się złoży bo to skończy się w jeden sposób. Wiem swoje, swoje widziałem i mam pojęcie o technologii, zakładach produkcyjnych i liniach produkcyjnych.

Miłego wieczoru

[ Dodano: Wto 01 Gru, 09 19:38 ]
                                              Tak więc nie mylcie pojęć. Samochody schodzą z linii montażowych średnio co dwadzieścia kilka sekund, ale czas wyprodukowania 1 sztuki to kilka dni. Dodatkowo z reguły nie ma 1 linii montażowej, czy lakierni, tylko kilka równoległych. A zatem Tt jest niski, ale Ct wysoki.
                                              shado tu kolega już jasno wytłumaczył. :wink:

Komentarz

• jockerb
                                                Drive
                                                • 2009
                                                • 46
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Wczoraj odwiedziłem dealera i dostałem potwierdzenie tego samego dnia, kiedy była informacja o produkcji auta - zjechał on z taśmy. Zapomniałem zapytać tylko o której godzinie, tak z ciekawości.
                                                W każdym bądź razie produkcja auta zamknęła się jednego dnia. Szczegółów nie znam. Ale postaram się zdobyć - jako ciekawostki

Teraz czekam na odbiór - liczę że za dwa tygodnie będę już śmigał moim Szkodnikiem
                                                "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej"
                                                A. Einstein

Nasze auta: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=28818

Komentarz

• voltar
                                                  L&K
                                                  • 2009
                                                  • 1107
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BZB 1.8 TSI 160 KM

[quote]
                                                  Wczoraj odwiedziłem dealera i dostałem potwierdzenie tego samego dnia, kiedy była informacja o produkcji auta - zjechał on z taśmy
                                                  Z tego co napisales wynika tylko ze zjechal tego samego dnia którego dostales potwierdzenie ze jest w produkcji - to jest jak najbardziej mozliwe.

[ Dodano: Czw 03 Gru, 09 16:10 ]
                                                  W każdym bądź razie produkcja auta zamknęła się jednego dnia.

Nie ma takiej mozliwosci. Nie trzeba do tego tajemnej wiedzy , tylko troche logiki.
                                                  Mozliwe jest zjechanie z tasmy montazowej ale jak masz cala karoserie gotowa.
                                                  Nr VIN nadwozia nadawany jest duzo wczesnije wiec dealer moze cie poinformowal ze auto weszlo na montaz co nie jest rownoznaczne z produkcja ...

Komentarz

Pracuję...