Ogrzewana przednia szyba w O1

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paragraf
    Ambiente
    • 2010
    • 130

a mnie się jaby wydaje, że to złudzenie optyczne związane z jasnością na zewnątrz :-) Ja nie mam maxidot'a, a też mi się często wydaje, że moje podświetlanie jest blade jak dupa albinosa.
  • Marx
    Elegance
    • 2009
    • 865

Witam
    Czy O1 posiadala ogrzewana przednia szybe? Bo aktualnie w konfiguratorze taka opcja nie wystepuje, ale jestem ciekaw czy kiedys byla?

Komentarz

• JamesMarshall
      Drive
      • 2009
      • 74

Moje dwa egzemplarze nie posiadały i nie posiadają.
      [1] Octavia Kombi 1.9TDI, 2001, 81kW [110KM], AHF,
      [2] Octavia 1.9TDI, 2004, 81kW [110KM], ASV,

Komentarz

• ufo
        L&K
        • 2008
        • 1475
        • Octavia III combi (5E5)
        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Marx
        Czy O1 posiadala ogrzewana przednia szybe?
        takiej opcji skoda wogóle nie miała, a by się przydało...

Komentarz

• Rafał 82
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2007
          • 150
          • Superb II (3T4)

Re: Ogrzewana przednia szyba w O1

Zamieszczone przez Marx
          Witam
          Czy O1 posiadala ogrzewana przednia szybe? Bo aktualnie w konfiguratorze taka opcja nie wystepuje, ale jestem ciekaw czy kiedys byla?
          Niestety tej opcji nasze O1 nie posiadały.

Komentarz

• Marx
            Elegance
            • 2009
            • 865

a O2 ma?

Komentarz

• marekzu
              L&K
              • 2007
              • 1412
              • Superb II combi (3V5)

prawie "zadne" z aut grupy VAG nie ma takiej opcji - moze sie myle ale takie rozwiaznie bylo stosowane tylko w fordzie

Komentarz

• Maru 123
                RS
                • 2008
                • 4660

marekzu, w pasku cc i zwykłwm chyba jest :roll:
                1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• marekzu
                  L&K
                  • 2007
                  • 1412
                  • Superb II combi (3V5)

fakt , sprawdzilem , touareg ,sharan - tez maja - moze kiedys i my sie doczekamy

zaczyna sie to robic dosc powszechne w autach z gornej polki - wszytsko robi cena

Komentarz

• mol
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 118

Ja byłem posiadaczem Forda Mondeo z podgrzewaną szybą i ... nie polecam takiej szyby.
                    Jeśli ktoś ma dobry wzrok to widzi siateczkę drucików zatopionych w szybie - w lato przy ostrym słońcu ma się wrażenie że szyba jest brudna ..
                    Ja kupiłem auto używane i na 20% powierzchni szyby nie działało już ogrzewanie. Jak sprzedałem auto to na 80% nie działało! Wiem też od innych że mają sporo problemów z takimi szybami! Wymiana jest bardzo kosztowna od 700-800 zł w jaan glass do prawie 2 tyś w ASO!
                    Natomiast w samochodzie ciężarowym - Transit - to jest rewelacja ... ale też "siadają" ;-(

Komentarz

• rekin
                      Rider
                      • 2008
                      • 398

Zamieszczone przez mol
                      Ja byłem posiadaczem Forda Mondeo z podgrzewaną szybą i ... nie polecam takiej szyby.
                      Jeśli ktoś ma dobry wzrok to widzi siateczkę drucików zatopionych w szybie - w lato przy ostrym słońcu ma się wrażenie że szyba jest brudna ..
                      nie no powaliłeś mnie :P co ty pitolisz??? Ja jeździłem samochodem z taką szybą i jest to zajebista sprawa szczególnie w zimę.... i żadne druciki nie przeszkadzają.
                      W moich żyłach płynie etylina a sercem jest Turbina

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

Zamieszczone przez mol
                        Kolego nie przesadzaj !!! Miałem taka szybę w Renault Laguna I ph II i NIGDY tej siateczki w czasie jazdy nie widziałem. Owszem, jak chciałem ja zobaczyć to ja widziałem ale nigdy nie przeszkadzała ona w trakcie jazdy.
                        Za to korzyści z posiadania podgrzewanej szyby przedniej są niezaprzeczalne Nie dość, że bardzo szybko można usunąc zaparowanie bez konieczności właczania klimy, to jeszcze w zimie można szybko ją odmrozić i oszczędzić gumy wycieraczak oraz samą szybę
                        Lagunę sprzedałem jako 7 letnie auto z przbiegiem 178 tys km - szyba działała bez najmniejszego problemu
                        Czarny Elegance

Komentarz

• mol
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 118

Ja posiadałem takie autko (mondeo) przez ostatnie 3 lata ...
                          Druciki irytują jak Ci słońce daje ostro po oczach - mienią się ... ja noszę okulary więc nie mam problemów ze swoim wzrokiem - może dla tego to mi przeszkadzało? ;-)
                          Jeśli taka szyba "działa" w pełni to w zime jest suuuper ... ale jak nie działa to tylko się wq... bo masz fajną rzecz tylko nie do końca działa.
                          Na forum klubu forda jest pełno tematów n/t problemów z szybą podgrzewaną. Mi było szkoda wydać 1500 zł na profesjonalną wymianę takiej szyby. Znajomy się też śmiał ze mnie - i mówił że mam pecha ale w jego aucie też się ten problem pojawił (część szyby tylko "grzała"). Problem ten pojawia się zazwyczaj po 4-5 latach ;-(
                          Mam Transita (jeszcze) i poprzedni właściciel wymieniał właśnie z tego powodu szybę ;-) i widziałem fa na ponad 2 tyś netto.

Poprzeglądajcie fora forda ... nie wyssałem sobie tego z palca!
                          Zalet nie podważam - ale ten bajer się często psuje, za często i trudno się go naprawia - wzasadzie nie ma naprawy - tylko jest wymiana szyby.

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

Zamieszczone przez mol
                            Na forum klubu forda jest pełno tematów n/t problemów z szybą podgrzewaną
                            No i mamy sprawę rozwiązaną Tam też jest pełno tematów na temat rdzy
                            Zamieszczone przez mol
                            Druciki irytują jak Ci słońce daje ostro po oczach - mienią się
                            W Renault nic się nie mieni i nie ma problemu Ludzie się mnie pytali gdzie są te druciki bo nic nie widać.
                            Czarny Elegance

Komentarz

• rekin
                              Rider
                              • 2008
                              • 398

mol, widzę kolego że jesteś z tych ludzi co irytują ich jak ktoś stoi w korku i trzyma nogę na hamulcu :lol: bez przesady
                              W moich żyłach płynie etylina a sercem jest Turbina

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Siateczke jak ktos chce wiedziec to ja widzi, z czasem przestaje to przeszkadzac.

Ceny w Fordzie sa wysokie, a co w VW to niby jakie ?? 1500zl to szyba do OII z wymiana w ASO kosztuje wiec o jakich drogich innych szybach mowimy :diabelski_usmiech

W OII jedyne co pomaga to ta elektryczna grzalka w nadmuchu, wtedy w miare szybko leci cieple powietrze i szyba sie odmraza
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• mol
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 118

Zamieszczone przez Big
                                  No i mamy sprawę rozwiązaną Tam też jest pełno tematów na temat rdzy
                                  Co do rdzy to potwierdzam ;-(
                                  wszystkie progi w dziwach zardzewiałe ... a auto z 2003 r.

Bolączki Mondeo to wtryski i pompy paliwa (TDCi) , rdza (progi w dziwach) i właśnie często "padające" podgrzewane szyby ...

W moim egzemplarzu wszystko wystąpiło :evil: - wtryski nawet 2x ... - przebieg 235 tyś.

Dlatego czekam teraz na odbiór nowego szkodnika - teoretycznie klasa niższa od mondeo ... ale to się okaże ;-) mam nadzieje że nie będę miał tylu przygód co z mondeo

Komentarz

• pstryczek
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 10782
                                    • Superb III (3V3)

W Fordzie wyjątkowa widać właśnie druciki w szybie, może to przeszkadzać i przeszkadza właśnie, takie jest moje doświadczenie wprawdzie z Focusem, nie Mondeo.
                                    Ale trzeba przyznać, że taka ogrzewana szyba jest niezłym luksusem, szczególnie teraz i zimą. Szkoda że Octavki tego nie mają, a Octavia to nie teoretycznie ale praktycznie niższa klasa niż Mondeo. Taki napompowany kompakt z mniejszym niż Focus rozstawem osi :cry:
                                    Marek

Komentarz

• Marx
                                      Elegance
                                      • 2009
                                      • 865

szkoda ze Skoda tego nie ma, bo to chyba jedna z nielicznych rzeczy w ktora bym dodatkowo zainwestowal w nowym samochodzie (poza klimatyzacja). Ktos wie ile to kosztuje w ichnich konfiguratorach?

Komentarz

• Misiekoctavia
                                        Elegance
                                        • 2005
                                        • 891

mol, a po co wymieniac szybe skoro niejest peknieta albo zniszczona :?:
                                        Poprostu jak ci padlo ogrzewanie przedniej szyby to go nieuzywasz i pozostaja ci tylko "irytujace" druciki :twisted:

Komentarz

• grol
                                          Drive
                                          • 2009
                                          • 95

Zamieszczone przez Maicroft
                                          W OII jedyne co pomaga to ta elektryczna grzalka w nadmuchu, wtedy w miare szybko leci cieple powietrze i szyba sie odmraza
                                          Gdzie to zrobić i ile kosztuje?
                                          Grzesiek

Komentarz

• lukanio63
                                            Ambiente
                                            • 2009
                                            • 202

Zamieszczone przez mol
                                            Bolączki Mondeo to wtryski i pompy paliwa (TDCi) , rdza (progi w dziwach) i właśnie często "padające" podgrzewane szyby ...
                                            Tez mialem mondeo z 2003 roku, wersje po lifcie i rdza sie go nie imala pomimo duzo wiekszej wilgotnosci powietrza w UK. Co do wtryskow w TDCI to problem rozwiazano jak dobrze pamietam po 2004r. Sory za OT.
                                            Jest: Skoda Octavia 2 VRS BMN+
                                            Byla: Skoda Octavia 2 Laurin & Klement Estate
                                            Superstar 3900 + Sirio Megawatt 4000

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

grol, Naciskasz ten guzik nad ogrzewaniem tylnej szyby, czyli teoretycznie ogrzewanie przedniej szyby w climatroniku. Normalnie w TDI wiecznosc uplywa zanim na przednia szybe poleci cieple powietrze.
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• grol
                                                Drive
                                                • 2009
                                                • 95

Maicroft, czyli rozumiem, że jest to montowane seryjnie?
                                                Pytam, bo miałem coś takiego w Mondeo i dość szybko dmuchało ciepłym, a w mojej obecnej O2 to muszę poczekać dobrych kilka minut, żeby powiało czymś letnim....
                                                Grzesiek

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Hmm, nie wiem nie liczylem ile czasu uplywa zanim poleci cieple, ale leci, a w OI to lecialo dopiero jak wskazowka temp silnika ruszyla z miejsca :|
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...