akumulator

Zwiń
X
Zwiń
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pasożyt
    Classic
    • 2010
    • 26

akumulator

Iwan89, pewnie ze podwyzszy koszty bo to jest modyfikacja ktora pochlonie kazda ilosc gotówki. Co do dystansow z mdf to nie wiem czy to taki dobry wybor, fabrycznie octy maja dystanse z tworzywa i wydaje mi sie ze te sa lepsze pod wzgledem wytrzymalosci (ale to ilu uzytkownikow tyle bedzie opinii). Jezeli bedziesz wygluszal drzwi kup maty STP moze nie sa najtansze ale dobrze sie sprawuja. Jak wroce z urlopu do Malborka mozemy kiedys sie spotkac (daleko nie mam do Gdyni) Podjedz moze na spota do sopotu (w pierwsza srode kazdego miesiaca) a chlopaki juz Ci doradza co i jak konkretnie co do kabli, wzmaka i mat. A swoja droga nie chcesz w niedziele wpasc do nas na filmowanie w toruniu?? :wink:
    Spiesz się, nigdy nie wiesz kto Cię dogania
  • LEBSTER
    Classic
    • 2009
    • 12

akumulator

witam wszystkich mam pytanie.Chciałbym naładować akumulator,ale znajdują się przy nim trzy bezpieczniki i nie wiem czy mogę tak ładować albo jak odkręce klemy czy nic się nie stanie bo trzeba trochę dolać wody,jak ktoś wie to niech napisze.Z góry wielkie dzięki.

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8162
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

LEBSTER, Jak wyjmiesz akumulator skauja Ci sie wskazania kompa, licznik dzienny i zegarek
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• LEBSTER
        Classic
        • 2009
        • 12

Zamieszczone przez piotrek_os
        LEBSTER, Jak wyjmiesz akumulator skauja Ci sie wskazania kompa, licznik dzienny i zegarek
        to co mam w takim przypadku zrobić,bo jakoś muszę podładować.

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8162
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

LEBSTER, wyciagnac akumulator (wskazanie kompa - srednie spalnie, predkosc itd) ale to przeciez nie porblem. :diabelski_usmiech

Komentarz

• LEBSTER
            Classic
            • 2009
            • 12

a jak nastawić póżniej zegarek

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8162
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Pokretłem na zegarach....w prawo minuty w lewo godziny - lub odwrotnie :szeroki_usmiech

Komentarz

• pycho
                Drive
                • 2009
                • 80

Dokładnie
                Zamieszczone przez piotrek_os
                w prawo minuty w lewo godziny
                :szeroki_usmiech
                Octavia 1,9 AHF L&K '02

Uczyć się - Lenin; Lenić się - uczeń

Komentarz

• zielony49
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 180

A czym sie przejmujesz, ja podłączam prostownik do akumulatora nastawiam ładowanie, idę na drugi dzień odłączam, odpalam i jadę, nic się nie dzieje, a że mało jeżdze często doładowuje w ten sposob akumulator. Czym się przejmujesz?
                  Dipol

Komentarz

• pedro
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 178

Witam
                    również potrzebuje podładowac aku.
                    Co radzicie, wyjąć? Co może się stać jak będę ładował w aucie bez odpinania klem?
                    Pozdrawiam
                    pedro

Komentarz

• janek11
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 150

Akumulator ładujcie lepiej przy odłączonych klemach (nie trzeba wyjmować, wystarczy rozpiąć klemy: najpierw minus, potem plus) - istnieje bowiem możliwość, że przy ładowaniu uszkodzona może zostać elektronika auta. Owszem - takie przypadki są rzadkie, ale jednak się zdarzają (w moim poprzednim aucie tak niestety się stało, a była to stara Corsa, z mniej zaawansowaną elektroniką niż nawet Octavia I). Nie muszę też przypominać, że ładujemy prądem o wartości 1/10 pojemności akumulatora (tj. akumulator o pojemności 74Ah ładujemy prądem o wartości 7,4A).

Trzeba jednak pamiętać, że w trakcie ładowania wydziela się wodór i należy to robić w dobrze wentylowanym pomieszczeniu unikając przy tym ognia. Ostatnio był nawet przypadek, że pewnemu dawnemu dygnitarzowi spłonął dom, bo na noc zostawił ładowanie samochodu, poszła iskra i pożar gotowy.

Komentarz

• Jacek Wo.
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 221

Zamieszczone przez pedro
                        Witam
                        również potrzebuje podładowac aku.
                        Co radzicie, wyjąć? Co może się stać jak będę ładował w aucie bez odpinania klem?
                        ©koda Auto
                        Instrukcja Octavia Tour
                        strona 175
                        – Wyłączyć zapłon i wszystkie odbiorniki elektryczne.
                        – Dotyczy tylko „szybkiego ładowania“: odłączyć oba przewody od
                        akumulatora (najpierw „minus“, potem „plus“).
                        – Podłączyć zaciski urządzenia do ładowania do akumulatora (czerwony
                        = „plus“, czarny = „minus“).
                        – Dopiero teraz podłączyć urządzenie do ładowania do sieci i włączyć
                        je.
                        – Na końcu procesu ładowania: wyłączyć urządzenie do ładowania i
                        wyjąć przewód sieciowy z kontaktu.
                        – Dopiero teraz odłączyć zaciski urządzenia.
                        – Ponownie podłączyć przewody instalacji samochodu do akumulatora
                        (najpierw „plus“, potem „minus“).
                        Do ładowania prądem o małym natężeniu (np. małą ładowarką) z reguły nie ma
                        potrzeby odłączania przewodów od akumulatora. W każdym przypadku należy
                        przestrzegać wskazówek producenta urządzenia do ładowania.
                        Do pełnego naładowania akumulatora nastawić prąd ładowania wynoszący 0,1
                        pojemności akumulatora (lub mniejszy).
                        Przed ładowaniem prądem o dużym natężeniu, tzw. metodą „szybkiego
                        ładowania“, należy odłączyć oba przewody samochodu od akumulatora

Komentarz

• zeb5
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 193

Napiszę co mnie spotkało ku przestrodze:

Ludziska dopadło mnie coś dziwnego:

Podłączyłem akumulator do ładowania, nie rozpinając klem nie chciałem aby komputer stracił pamięć.

Po zakończonym cyklu ładowania 12 godzin zapalam mojego szkodnika i co się okazuje:

świeci kontrolka ABS, EPS, ręczny

Co zrobiłem:

1. sprawdziłem płyn hamulcowy - jest ok
                          2. bezpiecznik w tej skrzynce na akumulatorze - są ok

3. podłączyłem pod komputer najpierw pokazał padnięty moduł ABS, po kolejnej próbie podpięcia pod komputer wyskakuje komunikat że nie może się połączyć z ECU, lecz nie świeci już kontrolka ESP powiem więcej nie działa ESP (włącz-wyłącz).

Tak się zastanawiam miałem w nocy uchyloną maskę i padał deszcz może gdzieś się dostała woda?

Samochód pali od ręki ABS nie działa sprawdziłem blokują się koła.

Problem na dzień dzisiejszy jest nierozwiązany 10-11-2010.
                          Pozdrawiam

Mariusz

AGR 1,9 TDI

Panda 1,1

Komentarz

• JanuszSz
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 2835
                            • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez zeb5
                            Podłączyłem akumulator do ładowania, nie rozpinając klem nie chciałem aby komputer stracił pamięć.
                            :shock:
                            To chyba nie był najlepszy pomysł.Prądem 0-8A traktuje się akumulator,a nie elektronikę w aucie.
                            Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

Pracuję...