pierwszy przeglad auta po 2 latach

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cici
    Classic
    • 2010
    • 21

ja od wartosci 14tys za moja płace 624zł za pakiet OC+AC+KR+midi assistance w AXA na OC mam 60%zniżek a an AC nie mam wogóle zniżek .
  • ukasz
    Classic
    • 2009
    • 22

Witam, suzkalem podobnego tematu ale albo nie umiem szukac lub nie bylo. W przyszłym roku czeka mnie pierwszy przegląd po 2 latach mojej octavki wraz z calą resztą rzeczy do zrobienia (oleje filtry itp...). Chciałem się dowiedzieć czy muszę wykonać go w serwisie gdzie auto bylo kupione czy moge jechac sobie do znajomego mechanika, ktory zrobi to w normalnych pieniadach oraz wiem co wymieni i ze na 100% zrobi to dobrze. Gwarancja i tak konczy sie po 2 latach wiec laski mi ASO nie robi chyba.
    I druga sprawa to chciałbym przestawic przeglady zmienne na te co 15 tys. Czy jest w stanie zrobic to osoba z odpowiednim sprzetem czy tylko ASO??

Dodam że bardziej nastawiam sie na ta druga opcje czyli caly przeglad i wymiana oleju filtrow i cala reszta innych rzeczy u znajomego w warsztacie, bo bede pewny tego co mam zrobione w aucie no i koszta tez zupelnie inne.

dzieki za podpowiedzi

Komentarz

• ruwado
      RS
      • 2009
      • 14909
      • Octavia IV (NX3)

Odwieczny problem cywilizowanej polskiej krainy.
      Zamieszczone przez ukasz
      Chciałem się dowiedzieć czy muszę wykonać go w serwisie gdzie auto bylo kupione czy moge jechac sobie do znajomego mechanika, ktory zrobi to w normalnych pieniadach oraz wiem co wymieni i ze na 100% zrobi to dobrze
      Teoretycznie oczywiście jest to dopuszczalne (warsztaty prywatne mają dostęp do technicznej dokumentacji specjalistycznej i mogą robić profesjonalne przeglądy). Ale czy ktoś zna ASO, które po np. dwóch wykonanych tak przeglądach uzna w razie awarii naprawę gwarancyjną. Ja jeszcze nie słyszałem. :roll:
      pozdrawiam - Darek
      ​​

Komentarz

• ukasz
        Classic
        • 2009
        • 22

no niby jest ryzyko, ale gwarancja mechaniczna konczy sie po 2 latach i tak wiec za wszystko bym musial juz placic z wlasnej kieszeni i tak. co do 12 letniej gwarancji na blache to pewnie predzej sprzedam auto niz te 12 lat minie taka prawda

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8038
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

ukasz, jak ci się kończy gwarancja to sobie sam odpowiedziałeś. Co do przestawienia przeglądów na co 15kkm robi się to Vag-com'em w zakładce Funkcje dodatkowe.
          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• ruwado
            RS
            • 2009
            • 14909
            • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez ukasz
            co do 12 letniej gwarancji na blache to pewnie predzej sprzedam auto niz te 12 lat minie taka prawda
            nawet ja nie sprzedaż i coś Ci się podzieje, nic nie uzyskasz. Każda rdza i dziura (nawet ta na wylot) będzie z twojej winy - uszkodzenie mechaniczne (kamień, zarysowanie itp.) w porę nie naprawione. Ratuje tylko sąd i rzeczoznawca - tylko komu będzie się chciało...
            pozdrawiam - Darek
            ​​

Komentarz

• zbig10101
              Drive
              • 2009
              • 45

Warunkiem gwarancji na lakier są przeglądy na ASO, dlatego jeśli już chcesz oszczędzać to proponuje inną opcję. Mieszkam pod W-wa i przeglądy robię nie w stacjach warszawskich , ale pod Warszawą gdzie ceny są niższe, ale w stacjach autoryzowanych. Ponadto w razie sprzedaży, dokumentacja z ASO może mieć znaczenie przy odsprzedaży, łatwiej sprzedać.
              Co do przeglądów to w każdym roku należy go wykonać, mimo braków przebiegu kilometrów.
              polecam

Komentarz

• Marx
                Elegance
                • 2009
                • 865

a to ciekawostka, czy tak pisze w instrukcji ze co roku trzeba dac zarobic ASO?

Komentarz

• ukasz
                  Classic
                  • 2009
                  • 22

przeglad techniczny musimy co roku zrobic chcial czy nie chcial, olej niekoniecznie co roku ale co 20.000 powinno sie go zmienic jakos. ale kwestia indywidualna jest to czy damy zarobic ASO czy zaprzyjaźnionemu mechanikowi ja osobiscie wole to drugie a zaoszczedzone pieniadze przeznaczyc na szczytniejszy cel a o auto mysle lepiej zadbam osobiscie niz panowie w ASO, ktorzy odbebnia swoje albo i nie. Czyli raczej podziekuje ASO za przeglady i ich sumy z nieba wziete. dzieki za rady

Komentarz

• zielony49
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 180

Skoro gwarancja Ci się skończyła, to nie ładuj bez potrzeby kasy w ASO, jak pojechałem do nich na tzw. duży przegląd wycenili mi usługę na 160 zł, dobry mechanik tą samą usługę wykonał mi za 750 zł.
                    Dipol

Komentarz

• jacorro
                      Classic
                      • 2009
                      • 28
                      • Octavia II (1Z3)
                      • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Zamieszczone przez zielony49
                      Skoro gwarancja Ci się skończyła, to nie ładuj bez potrzeby kasy w ASO, jak pojechałem do nich na tzw. duży przegląd wycenili mi usługę na 160 zł, dobry mechanik tą samą usługę wykonał mi za 750 zł.
                      To niezły ten mechanik :diabelski_usmiech

Komentarz

• ruwado
                        RS
                        • 2009
                        • 14909
                        • Octavia IV (NX3)

Może to oczywista pomyłka pisarska...
                        Może w ASO chcieli 1600 zł...
                        Może mechanik wykonał za 75,0 zł...

Może zielony49, nam sprostuje
                        pozdrawiam - Darek
                        ​​

Komentarz

• tomil
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2008
                          • 1179

Zamieszczone przez AdamB
                          Co do przestawienia przeglądów na co 15kkm robi się to Vag-com'em w zakładce Funkcje dodatkowe.
                          Lub po porstu kasując inspekcję z poziomu szafy.
                          It doesn't matter what we're losing
                          It only matters what we're going to find!

Komentarz

• zielony49
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 180

do ruwado, tak, pomyłka, w ASO wycenili mi usługę na 1600 zł, mechanik za takie same czynnosci i materialy wziął 750 zł, Pozdrawiam
                            Dipol

Komentarz

• ruwado
                              RS
                              • 2009
                              • 14909
                              • Octavia IV (NX3)

w ASO wycenili mi usługę na 1600 zł,
                              to co to za ASO? Ja za każdy przegląd (co prawda O1) płacę 700 - 900 zł za wszystko. 900 zł wychodzi łącznie z przeglądem klimy!!! Inna sprawa co robią za te pieniądze - ale wszędzie chyba tak samo. Mnie tylko trzyma uzyskanie naklejki GDM (do podróży za granicę).
                              pozdrawiam - Darek
                              ​​

Komentarz

Pracuję...