przepustnica....

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Grisza'Men
    Classic
    • 2005
    • 14

przepustnica....

Zamieszczone przez bendi
    wczoraj miałem przegląd po 75kkm, zleciłem podciągnięcie ręcznego ale jak przyszedłem odebrać Octę to dowiedziałem się, że tego nie zrobili po trzeba straszenie dużo w środku rozbebeszyć żeby dostać się do regulacji (mam wersję z podłokietnikiem) a to już był fajrant. Doradca powiedział żę taka usługa kosztuje 110 zł (chyba sporo). Czy ktoś wie jak dostać się o śrub regulujących naciąg linki, czy rzeczywiście tak pracochłonnie?? Mam zamiar sam to zrobić ale nie chcę zabierać się od d..py strony.

PS żaróweczki podświetlenia tablicy kosztowały mnie 8 zł :lol: w ASO.

Z tym dużo to bym nie przesadzał. O ile wszystkie szczegóły pamiętam to wygląda to tak:
    1. Zdejmij boczne plastiki w „pionowej części” podłokietnika (są na wcisk, lepiej rób to w ciepłym garażu bo na zimnym zaczepy są dosyć kruche i mogą popękać).
    2. Z boku widać śrubę którą możesz odkręcić od podstawy podłokietnik, wykręć ja i zdejmij podłokietnik.
    3. Wyciągnij „do góry” uchwyt na napoje (przyjrzyj się , widać zatrzaski)
    4. W dziurze pod uchwytem widać śruby mocujące „głowice podłokietnika” oraz 2 wkręty „torksy” mocujące plastikową obudowę dźwigni ręcznego, odkręć to wszystko.
    5. Wyciągnij w stronę tyłu samochodu plastikową obudowę
    6. Masz regulatory ręcznego jak na dłoni.

Mnie za 1 razem zajęło to 15 minut (z kombinowaniem co i jak), robota jest łatwa i bez problematyczna.

Pozdrawiam
    Seat Leon TS
    Skoda Octavia 1.6 LX
  • piotrmag
    Classic
    • 2005
    • 13

przepustnica....

Mam kłopot. Jestem zmuszony do wymiany przelotnicy , silnik 1,6 75 KM> orginał kosztuje min.1200 zł, w serwisie 1500 Troche żal kasy . Znalazłem zamiennik tzn częśc nieorginałną za k 500 i o tych samych parametrach i tu pojawiły sie wątpliwośći. Noektórzy fachowcy twierdzą że to szmelc . Może ktoś ma jakiesświadczenia i instalował taki zamiennik?

Komentarz

• Ziomal
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 5841
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Przepustnica czy przelotnica ?
      Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ