Zamieszczone przez jarku.
wyciek płynu chłodniczego
Zwiń
X
-
wyciek płynu chłodniczego
Kłaniam się wszystkim klubowiczom. Mam problem z moją Octavką 1,6 benzyna, a mianowicie ucieka mi płyn chłodniczy już od 3 mieniący, nigdzie nie zaobserwowałem żadnego wycieku ,nie ma zdanej plamy pod autem, rok temu wymieniłem pompę, bo wcześniej była walniętą. Teraz jestem bezsilny- dziś znów dolałem po wcześniejszym gotowaniu się płynu- temp wzrosła i trzeba było reagować. Ciągłe dolewanie mija się z celem a jak dwa razy zgłosiłem się do mechanika to nic nie stwierdzili. Dlatego proszę bardziej doświadczonych jak Wy kolegów o komentzrze. Pozdrawiam i z góry dziękuję.
-
-
Zamieszczone przez babok23Teraz jestem bezsilny- dziś znów dolałem po wcześniejszym gotowaniu się płynu- temp wzrosła i trzeba było reagować.
Jak często Ci się płyn gotuje?
Czy masz sprawny wentylator?
Czy masz sprawny termostat?
Jeśli zagotował CI się płyn, to na 100% wywaliło Ci płyn przez korek w zbiorniczku (tam jest zawór ciśnieniowy w korku - jego zadaniem jest zabezpieczenie układu przed zbyt wysokim ciśnieniem; przez niego wylatuje nadmiar pary i wrzątku )
Na początek zrób tak:
Sprawdź czy masz sprawny wentylator i sprawny termostat. Jeśli nie to napraw/wymień. Jeśli tak, to wymieńkorek zbiorniczka ciśnieniowego - kosztuje kilkanaście złotych.
Jeśli to nie pomoże, to trzeba się będzie zastanowić nad czym innym (uszczelka pod głowicą??)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez babok23Narazie zaproponowali mi mechanika, który ma mi wlać płyn w celu zobaczenia czy się zabarwi, jeśli tak tzn że trzeba będzie rozbierać silnik.
Pytam, bo sam chyba będę musiał robić uszczelkę...
Komentarz
-
Komentarz