Wlepki dotarły. Wielkie dzięki .
[O1][1.6][BFQ] Spalanie - wskazanie komputera
Zwiń
X
-
[O1][1.6][BFQ] Spalanie - wskazanie komputera
Jakie spalanie pokazuje komputer na jałowym biegu? Jestem początkującym userem octavii i korci mnie o porównanie. Auto nowe, przejechane 5k. Oczywiście piszę o spalaniu chwilowym.
U mnie:
silnik zimny, bez klimy: 1.0 - 1.3
silnik zimny, klima: 1.3-1.5
silnik rozgrzany, bez klimy: 0.8-0.9
silnik rozgrzany, klima: 1.0-1.3
I jeszcze proszę o porównanie spalania przy przyspieszaniu:
I bieg - normalnie do 30l/100km, przy dynamicznym ruszeniu - 50-60l/100km
II bieg - ok 25l/100
III bieg - ok 20l/100
IV bieg - 17l/100
Przy równej jeździe, na prostej, bez przyspieszania - min 3.8l/100, zwykle 5.2l/100.
Czy u was wygląda podobnie?
-
-
Zamieszczone przez smash!przy przyspieszaniu:Zamieszczone przez smash!IV bieg - 17l/100
A średnio mi pali od 7,2 (bardzo spokojna choć nie wolna trasa) przez 8,5 szybka i raczej dynamiczna trasa, do 9.5 - 10,5 miasto.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
A pytanie z innej beczki - nie znam się na tym dokładnie więc traktujcie to jako pytanie od laika, ale co w sytuacji gdy komputer przekłamuje spalanie? U mnie na przykład pokazuje około 0,5 - 1l za mało niż faktycznie wychodzi podczas tankowania. Koła mam fabryczne, więc licznik teoretycznie powinien pokazywać dobre odległości. Pytanie czy da się z tym cokolwiek zrobić (skalibrować) czy tak po prostu jest i się tym nie przejmować? Zauważyłem, że przy większym spalaniu (miasto) przekłamanie jest większe (około 1l), a przy mniejszym (trasa) około 0,5l - wychodzi więc na to, że przekłamanie to nie wartość stała, ale jakiś % faktycznego spalania.
pozdr.,
Paweł
Komentarz
-
Komentarz