wpadajacy pedal sprzegla...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Guciek
    Drive
    • 2004
    • 58

kurdesz, szczerze na twoim miejscu poszukałbym jakiegoś TDI z klima.. ale jeśli chcesz dokładać to faktycznie w zime bo teraz jest taniej... i jeśli juz to raczej na climatronic cisnij..
  • Mufon
    Drive
    • 2004
    • 70

Witam po dlugiej nieaktywnosci

Konkretnie :
    Wsiadam do samochodu, a tu pedal sprzegla jest przy podlodze... mysle sobie.. w koncu czas wymienic to sprzeglo ktore to kupielm od Bendiego z rok temu
    Podpompowalem je troche i na jakies kilka wcisniec jest ok,ale przy dluzszej jezdzie po miescie bez zmiany biegu znow miekknie pedal.
    W sobote mi odpowietrzyli uklad, ale po 3h jazdy bylo to samo... dzis od rana panowie walcza z wymiana sprzegla ( tak czy inaczje musialem to zrobic w koncu) ale co z wpadajacym sprzeglem? wiem ze takie objawy moze miec zapowietrzony uklad ale czy tylko ? panowie kreca glowa ze tak naprawde to moze byc moze pompa sprzegla, albo wysprzeglik czy jakos tak.
    Szukalem na forum odpowiedzi ale jakos nic ciekawego nie znalazlem, czy ktos moze mial podobny problem ze sprzeglem?

Pozdrawiam,
    Mirek

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Pompka wysprzeglika sprzegla, a nie tarcza ani nie docisk. Wymienic, a nie uskuteczniac druciarstwo jakies meczac sie z reanimacja tego, bo nie ma nic bardziej wkurzajacego niz auto w ktorym nie da sie wbic biegu w najwiekszym szczycie korkow :twisted:

O samym wysprzegliku dawno temu pisalem, bo objaw byl ten sam i pedal wpadal, czasem pomagal restart auta, a potem to czasem juz nie.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Mufon
        Drive
        • 2004
        • 70

Zamieszczone przez Maicroft
        Pompka wysprzeglika sprzegla, a nie tarcza ani nie docisk. Wymienic, a nie uskuteczniac druciarstwo jakies meczac sie z reanimacja tego, bo nie ma nic bardziej wkurzajacego niz auto w ktorym nie da sie wbic biegu w najwiekszym szczycie korkow :twisted:

O samym wysprzegliku dawno temu pisalem, bo objaw byl ten sam i pedal wpadal, czasem pomagal restart auta, a potem to czasem juz nie.
        nooo tez stawialem nad wysprzeglikiem .Dzwonili przed chwilka z ASO powiedzieli ze wysprzeglnik jest OK i lozysko tez jest ok.
        Jednak widza wyciek z "czujnika abs" co ma kosztowac ok 2000zl (chyba ich popiescilo)
        samochod mial gwarnacje do sierpnia 2005 wiec nie zamierzam tego puscic plazem.
        Zobaczymy co sie stanie jak wymienial sprzeglo.
        Przed przegladem wymienili mi jeszcze plyn hamulcowy,na nowy.Z tego co mi wiadomo plyn hamulocwy jest powiazany ze sprzeglem... wiec cos mu tu zaczyna ladnie mowiac smierdziec, bo samochod hamowal dobrze a sprzeglo wpadalo. Ponoc plynu hamulcowego bylo malo i wlasnie przez ten "czujnik" moze wyciekac plyn to powoduje ze sprzeglo wpada....

pozdr
        Mirek

Komentarz

• Purchawa
          Admin
          S_OCP Member
          • 2004
          • 8007

Po pierwsze co ma czujnik ABS do sprzegla, a po drugie to ktore to ASO?

Bo przypomina mi sie podobna sytuacja jaka mial kumpel, gdy krotko po gwarancji robil przeglad i zadzwonili do niego, ze przecieka ktoras pompa i zeby ja wymienic za 1600zl. Pognal ich i jak sie pozniej okazalo do tej pory nic nie wycieka.
          "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
          Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Mufon
            Drive
            • 2004
            • 70

Zamieszczone przez Purchawa
            Po pierwsze co ma czujnik ABS do sprzegla, a po drugie to ktore to ASO?

Bo przypomina mi sie podobna sytuacja jaka mial kumpel, gdy krotko po gwarancji robil przeglad i zadzwonili do niego, ze przecieka ktoras pompa i zeby ja wymienic za 1600zl. Pognal ich i jak sie pozniej okazalo do tej pory nic nie wycieka.

Tak zrozumialem przez przez ktorys z czujnikow abs wyciaka plyn hamulcowy, co jest powiazany ze sprzeglem... uklad hamulcowy i sprzeglo ma te sam plyn...nie jestem mechanikiem ale chyba tak jest.

ale to jeszcze nic, wlasnie dzwonili, powiedzieli jednak ze lozysko wraz z wysprzeglikiem jest... juz kiepskie(okazalo sie po fakcie bo je umyli i sprawdzili)
            Teraz mam wiekszy problem bo nikt tego wysprzeglika nie ma! w seacie/skodzie itp.
            10 dni na zamowienie... moze ktos z forumowiczow ma kontakt z jakism wiekszym dystrybutorem ?

ASO ? Skoda Kometa ( ma takze ASO seata) ale widac panowie zaczynaja krazyc po cienkim lodzie bo sami chyba nie wiedza co i jak...

Pozdr
            Mirek

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Jak oni nie wiedza juz na 100% co to jest, to jak dla mnie pierwszy krok do zmiany warszatu - nie zartuje, bo za chwile okaze sie, ze jak poczuja ze klient chce placic to znajdzie sie cos za co bedzie placil
              Spritmonitor.de

Komentarz

• Mufon
                Drive
                • 2004
                • 70

Zamieszczone przez Maicroft
                Jak oni nie wiedza juz na 100% co to jest, to jak dla mnie pierwszy krok do zmiany warszatu - nie zartuje, bo za chwile okaze sie, ze jak poczuja ze klient chce placic to znajdzie sie cos za co bedzie placil
                sprawa nie zakonczyla sie zgodnie z ich przepowiedniami, nie udalo im sie dzis sprowadzic ani zamontowac lozyska oporowego i wysprzeglika... dali ciala.Oddali mi na dzis wieczor i jutro Seata Leona.
                Ogolnie mam wrazenie ze panowie.... troche po omacku naprawiaja moj samochod wiec na drugi raz poprostu do takich robutek wybiore inny warsztat,chyba bedzie to nieco dalej,ale chyba sprawdzony. Mam na mysli tu ogolnie polecany Bodex.Mialem do niego jechac z tym sprzeglem ale okazalo spodobalo mi sie slodkie pierdzenie Skody Kometa ze oni to zrobia szybko i .. zobaczymy jutro czy tanio
                W skali od 0 do 10, Seat/Skoda Kometa dostaje note 2,i to tylko ze wzgledu za slodkie pierdzenie

Pozdr
                Mirek

Komentarz

• misiek_o1
                  Classic
                  • 2005
                  • 29

przy okazji tematu sprzęgła:
                  czy moment kiedy sprzegło "bierze" da się ustawić?mówiąc językiem potocznym: "podciągnąć sprzęgło"??? bo mam wrażenie, że dość wysoko się załącza.wcześniej miałem fiata miodell:seicento i tam sprzegło było regulowane poprzez (wg. ASO FIAT) "specjalny mechanizm regulujący" i ręczna regulacja nie była możliwa.Samo działanie mechanizmu pozwolę sobie przemilczeć :?

Komentarz

Pracuję...