Climatronik - pytanie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • big798
    Classic
    • 2010
    • 7

Climatronik - pytanie

Witam, jakis czas temu zamowiłem O2 FL Elegance, wybrałem wnetrze a własciwie siedzenia SHADOW ONYX, (wyglad siedzen znam z katalogu na stronie, całe czarne z pionowymi tak jak by faldkami)Listwy standard (srebrne Elegance) jednak co z reszta?? Czy ktos wie jaki bedzie doł deski rozdzielczej?? Boczki dzwi??

Wiem troche pozno sie z tym budze ale wolal bym wiedziec czy czegos nieprzeoczyłem i sie nie miło rozczaruje przy odbiorze auta.

Pozdrawiam
  • leadman
    Drive
    • 2009
    • 98
    • Ford

Climatronik - pytanie

Mam moją OC2FL od 3 tygodni.
    Mam takie pytanie mam climatronik dwustrefowy i kila pytań do Was.
    1 - czy macie przy guziku obiegu wewnętrznego dwie kontrolki? Jedna to A (automat).
    U mnie jest tylko jedna i wydaje mi się że nie mam czujnika jakości powietrza (mimo że teoretycznie być powinien przy tym climatroniku). Jak to sprawdzić?
    2 - czy wentylator od ogrzewania ma tendencje do delikatnej zmiany obrotów
    3 - czy przy wyborze opcji odparowywania szyby przedniej też macie wentylator na 5 (u mnie max to 7 i dopiero jak ręcznie podniosę na 7 to szyba odparowuje).

Octavia II FL 2009 1,4TSI

Komentarz

• grol
      Drive
      • 2009
      • 95

Zamieszczone przez leadman
      wydaje mi się że nie mam czujnika jakości powietrza
      Co to jest czujnik jakości powietrza :?:
      Grzesiek

Komentarz

• leadman
        Drive
        • 2009
        • 98
        • Ford

Czujnik AQS - czujnik jakości powietrza zasysanego do kabiny. W momencie jak jakość powietrza jest zła czujnik automatycznie zamyka dopływ powietrza do auta i włącza obieg wewnętrzny.

Komentarz

• consul
          Classic
          • 2009
          • 33

Ja mam jedną lampkę. Jesli jest czujnik jakości powietrza, to na przycisku obok symbolu autka, jest jeszcze literka A. Nie mam natomiast pojęcia w jakich wersjach ten czujnik występuje a w jakich nie.
          Nawiew na szyby z tego co kojarzę, ale się upewnię, załącza się na 7 bieg.
          Co do delikatnych zmian prędkości dmuchawy, to nie wiem co przez to rozumiesz. Prędkośc zmiania się, ale przynajmniej o jedno oczko. Nie wiem czy to jest delikatna zmiana.

Komentarz

• leadman
            Drive
            • 2009
            • 98
            • Ford

No właśnie to mnie wprowadzili w błąd bo nie mam "A".
            Czyli czujnika też nie ma.
            Nawiew też lipa bo jest na 5 (chyba że to można jakoś zaprogramować?).

A jeżeli chodzi o te zmiany to chodzi o to że mając ustawiony wentylator np. na 4 on raz chodzi szybciej raz wolniej.

Komentarz

• rafik11
              Rider
              • 2009
              • 448

u mnie jest ten czujnik tzn. są dwie kontrolki na przycisku od wewnętrznego obiegu, jak raz nacisnę na ten przycisk to włącza się obieg wew. natomiast jak drugi raz nacisnę to przełącza na automatyczny obieg z "jakością powietrza". Natomiast co do nawiewu na szybę w funkcji odszranaiania szyby to rzeczywiście nawiew nie jest na max. Dopiero ręcznie można zwiekszyć na max.

Komentarz

• grol
                Drive
                • 2009
                • 95

U mnie przy odmrażaniu szyby nawiew też włącza się na 5 a nie na maxa...
                Grzesiek

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Zamieszczone przez rafik11
                  Natomiast co do nawiewu na szybę w funkcji odszranaiania szyby to rzeczywiście nawiew nie jest na max. Dopiero ręcznie można zwiekszyć na max.
                  Dokładnie tak samo jet u mnie. też sie kidys o to pytałem ale okazało się że tak ma być. Trochę mnie to dziwi, bo według mnie przy odparowywaniu przedniej szyby nawiew powinien właczac sie na max. obroty a nie ma 5 z 7 mozliwych.
                  Czarny Elegance

Komentarz

• SilentEmpire
                    Rider
                    • 2009
                    • 304

leadman, AQS chyba Ci się należy bez względu na wersję wyposażenia - jest w cenniku skody w każdym climatronicu. Potrzebne to jest średnio (celowo to testowałem za kopcącym autobusem - samo się nie załączyło), ale ma być. Nie chciałbym, żeby mi ASO wymieniało klimatyzację lub w ogóle grzebało w aucie, ale jakaś kasa Ci się za to należy.
                    SUPERB

Komentarz

• leadman
                      Drive
                      • 2009
                      • 98
                      • Ford

Wiem. Problem w tym że to auto to DEMO (z kwietnia 2009 i przebiegiem 12000)
                      Dali bdb upust i dlatego się na nie zdecydowałem. Niemniej jednak sprzedawca cały czas twierdził że AQS jest.
                      Tak naprawdę to nie jest to dla mnie coś bez czego nie przeżyje (filtr jest droższy przy AQS), ale sam fakt mnie :evil: ...
                      Ciekawe jest też to że teraz te climatroniki mają ten AQS, więc ten mój to co jakiś inny? Albo te pierwsze nie miały.

Komentarz

• SilentEmpire
                        Rider
                        • 2009
                        • 304

Zamieszczone przez leadman
                        z kwietnia 2009
                        No to chyba to będzie powód. AQS pojawił się w ofercie jakoś w wakacje. Ja zamawiałem w lipcu i zwracali mi uwagę na to, że to właśnie taka super-nowość jest.
                        SUPERB

Komentarz

• leadman
                          Drive
                          • 2009
                          • 98
                          • Ford

No wsio jest jasne ale i tak się oberwie sprzedawcy za wprowadzenie mnie w błąd.
                          Mam tylko nadzieje że DSR jest bo to też nie wiadomo czy było od początku :?:

Komentarz

• SilentEmpire
                            Rider
                            • 2009
                            • 304

No, to też chyba jest potrzebne jak AQS. Nie mam pojęcia jak to sprawdzić...
                            SUPERB

Komentarz

• leadman
                              Drive
                              • 2009
                              • 98
                              • Ford

w sumie ta fakt
                              Ale z czystej ciekawości bym sprawdził.
                              Może się wybiorę gdzieś na parking marketowy i sprawdzę.
                              Heh tylko nie wiem przy jakiej prędkości to działa.
                              Swoją drogą szkoda że nie ma takich info w instrukcji.

Komentarz

• megon
                                Rider
                                • 2009
                                • 303

Je tego climatronica nie rozgryzłem jeszcze do końca - teoretycznie AQS powinien się załączać przy spryskiwaczu - aby zamykał obieg i zapach nie wchodził do środka - albo średnio to działa - albo nie potrafię tego obsługiwać

Komentarz

• loru
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 4286
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Je tego climatronica nie rozgryzłem jeszcze do końca - teoretycznie AQS powinien się załączać przy spryskiwaczu - aby zamykał obieg i zapach nie wchodził do środka - albo średnio to działa - albo nie potrafię tego obsługiwać
                                  w climatronic-u w O2 przed liftem ten obieg wewnętrzny włączany przy spryskach działał od +4stopnie poniżej tej temp nie działał, może w O2 po lifcie też tak jest.
                                  O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• leadman
                                    Drive
                                    • 2009
                                    • 98
                                    • Ford

A masz AQS?

Komentarz

• radik79
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 222
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

ten tryb pracy jest chyba niezalezny od AQS
                                      ... Èerná Magic s perle»ovým efektem, dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací, dal¹í 4 reproduktory vzadu, navigaèní systém "COLUMBUS"...

Komentarz

• loru
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 4286
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ten tryb pracy jest chyba niezalezny od AQS
                                        na to wygląda, generalnie w O2 przed liftem działa od +4stopni wzwyż przy włączeniu wstecznego lub spryskaniu szyby a AQS pewnie jest tylko dodatkową funkcją w climatronic-u do O2lif, zresztą jutro zapowiadają temp powyżej tych magicznych +4 więc będzie mozliwość sprawdzenia.
                                        O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

Pracuję...