Byłem u fachowca od komputera żeby sprawdził samochód przed zimą. powiedział że wszystko w najlepszym porządku. Następnego dnia rano przy pierwszym mrozie autko ciężko pali. Jadę do mechanika a ten przy pomocy jednego druta stwierdza że świece nie grzeją. /wszystkie cztery/
Pytanie ???
Czy wachman od komputera do kitu czy ten bład nie wyskakuje przy podpięciu komputera ???
Ostatnimi czasy robiłem diagnozę przy aucie, gdzie m.in. pokazała się informacja o niedziałających dwóch świecach. Nie wiem jakim narzędziem on się posługiwał, ale być może coś pominął. Z drugiej strony niewykluczone, że świecie faktycznie uszkodziły się dopiero po badaniu (taki straszny zbieg okoliczności). Ciężko teraz to stwierdzić, niemniej jednak na pewno mogę powiedzieć, ze uszkodzona świeca generuje błąd.
Ostatnimi czasy robiłem diagnozę przy aucie, gdzie m.in. pokazała się informacja o niedziałających dwóch świecach. Nie wiem jakim narzędziem on się posługiwał, ale być może coś pominął. Z drugiej strony niewykluczone, że świecie faktycznie uszkodziły się dopiero po badaniu (taki straszny zbieg okoliczności). Ciężko teraz to stwierdzić, niemniej jednak na pewno mogę powiedzieć, ze uszkodzona świeca generuje błąd.
Ale przecież tu jest mowa o świecach żarowych. Więc jaki związek z twoim motorem?
Ale przecież tu jest mowa o świecach żarowych. Więc jaki związek z twoim motorem?
Pomyśl... jak to się mogło stać, że diagnozując samochód pokazał mi się błąd ze świecami... MOŻE TO INNA OCTAVIA BYŁA??!!
Oto fragment loga:
2 - ilość znalezionych błędów. Oto one:
17055 - Świeca żarowa cylindra 1 (Q10): usterka elektryczna w obwodzie
P0671 - 000 - -
Ramka zamrożona:
Obroty silnika: 945 /min
Moment obrotowy: 112.2 Nm
Prędkość: 4.0 km/h
Obciążenie: 12.5 %
Napięcie: 14.36 V
Bity binarnie: 11000100
Temperatura: 10.8*C