octavia ma tendencję do podskakiwania przez krótki rozstaw osi, ale podskakiwanie a przestawianie tyłu to IMO dwie różne rzeczy, zrób geometrię i tak warto to zrobić raz na jakis czas, nawet kiedy nie drze opon i nawet jeśli auto byłoby ganz nowe, u mnie w półrocznym była do dupy...
kable rozruchowe
Zwiń
X
-
Bez okreslania firmy: przekroj kabla 16mm2 to jest standard w sprzedazy. Jezeli chcialbys mniej stratne lub do mocnego diesla to kup 25mm2, troche info: http://www.auto-swiat.pl/testy-produ...ruchowe,4.html .PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex
Komentarz
-
-
Oprócz grubości kabla oczywiście- nie daj się zwieść miedziowanym krokodylkom :evil: , (to zwykła stal tylko pomiedziowana )kiedyś kupując takie do spawarki , też myślałem ,że są miedziane , w każdym razie nie kupuj najtańszych chinoli- miedzi w nich jak na lekarstwo :P.Najlepiej byłoby wykonac samemu - wtedy wiesz co masz
Komentarz
-
-
Ja wczoraj próbowałem odpalić mojego zdechniętego TDI na kabelki za które 3 lata temu dałem 15 zł Jezuuuuu...., porażka....... W trzech próbach nawet zakręcić nie chciał, pomimo że koledze jego octavię aż przydusiło a taki był na nich spadek napięcia, że przy kręceniu rozrusznikiem alarm mi się włączał i przekaźniki cykały.
W końcu przez te podpięte kable mój akum z porządnie gazowanego samochodu kolegi podładował się jakieś 10 min i w końcu z bidą zakręcił. Dodam, ze było to ok. godz. 14 przy temperaturze zaledwie -2 st, tak że wcale nie był zamarznięty.
Po rozdłubaniu izolacji w środku stwierdziłem zaledwie kilka skręconych cienkich miedzianych drucików.....
Jak ktoś potrzebuje kabli do rozruchu, a nie tylko dla spokoju ducha, to nie pchajcie się w taki szajs marki nonejm.
Komentarz
-
-
Ja powiem tak... z racji ze te kable co sa sprzedawane u nas w marketach itp to wielki g... krótkie i w ogóle, a jakies bardzo dobre na allegro, kosztuja majatek (płacimy za firme) to postanowiłem ze sam takie sobie zrobie. Powiem jakie były koszty:
Kabel 16mm2 po 5 metrów, kolor czerwony i czarny - ok 7 zł za metr
Krokodyle "duże" - ojciec załatwiłz firmy, ale były gdzies po 25 -30 zł za sztuke.
co do testów...
Mój ojciec odpalał duza ciężarówke tymi kablami, napiecia 24V i duze prądy rozruchowe, kable nie były nawet ciepłe
jak by co moge załczyc zdjecia jak one wyglądaja..
Komentarz
-
-
Moje kabelki byłem zmuszony zakupić na stacji benzynowej w Reichu w trakcie podróży. Kosztowały mnie 39.95 euro (samochód z automatem także był to mus). Były to najlepiej wydane pieniądze. Odpalażem nimi wszystko, inne samochody, traktorek ogrodowy, w różnych warunkach. Kabelki są świetne.
Najważniejsze rady:
- Duże metalowe klemy
- Im cieższe kable tym lepiej
- Muszą być elastyczne, tzn. stosunkowo łatwe w zwijaniu lub zaginaniu - pamietajmy, ze przy temp. -20stC będą jeszcze twardsze i mogą pękać wewnątrz izolacji lub na łączeniach z klemami.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Waga kabla nie idzie niekiedy z prądem jakim moga przenieść. Spotkałem sie z kablami, które owszem wygladały masywie, przez co ich waga tez była znacza, a jak sie okazalo, miały jedynie gruba izolacje, a drut, czy linka która sie w nich znajdowała miała bardzo małe przekroje. Kable te bardzo szybko tez sie przegrzewały, gdyz ciepło nie mogło byc odprowadzone odprowadzone.
michau_ka, z twoich rad zamieniłbym ten ciezar na odpowiedni przekrój kabla, a z ta elastycznoscia, to wydaje mi sie ze nie musza one byc az tak bardo elastyncze, gdyz najczesciej takie przewody, trzyma sie w domu, garazu czy piwnicy, gdzie temperatury sa na ogół dodatnie, a wystawienie ich na parenascie minut nawet na -20 nie powinny ich tak szybko zrobic twardymi
Komentarz
-
-
Ja mje kable trzymam w bagażniku w samochodzie więc jak na zawnątrz jest zimno to kable są tej samej temperatury.
Napisałem to tylko dla tego, ze moja matka kupiła 'dobre' kable w Makro i miały być ekstra. Kabel odpękł od klemy w czasie podłączania do ako na mrozie.
Co do ich wagi to oczywiście chodzilo o ogólną wage ze szczególnym zwróceniem uwagi na średnicę miedzi w kablu.
Miedź jako metal waży wiecej niż ta sama objetość izolacji (plastiku).
Pozdrawiam
Komentarz
-
Komentarz