lozysko amortyzatora jest owy wiec raczej odpada moze jakas koncowka wymienialem je ostatnio z 40 tysi temu geometria zrobiona jest oki oponki i fele nowe a mimo to leciutko sciaga w lewo
LPG, CZY WARTO?
Zwiń
X
-
Posiadam taki silnik z instalacją Landi Renzo. Wszystko bez najmniejszych zarzutów. Przejechane już ponad 40 kkm. Podstawa to dobrze dobrana instalacja oraz fachowy montaż. Czy założyć ? Musisz sam zdecydować czy się opłacazaiste ze wszystkich nauk enologia jest najszlachetniejsza
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Rancho"
Komentarz
-
-
Ja na instalacji sekwencyjnej STAG 300 przejechałem dotychczas 120tyś.km. Przez ten czas wymienilem raz parownik, raz przeczyściłem listwę z wtryskami i co 35tyś filtry.
Auto chodzi normalnie, nie kaszle, nie dusi się i nigdy nie było żadnego problemu z eksploatacją na gazie. Spalanie w cyklu miejskim 11-12 litrów, na trasie 8-9 litrów.
Przekalkuluj czy Ci sie opłaca, a jeżeli sie zdecydujesz to załóż dobrą instalację - potem nie będzie problemów.Artur
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigZamieszczone przez OcTaViA18przeciętnie robię rocznie 12000 kmPozdrawiam
Konrad
Octavia I 1.8 20V AGN
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez OcTaViA18Instalator proponuje LPG ZENIT, co ty na to?
Zamieszczone przez SilentEmpireI trzeba będzie za Tobą włączać wewn. obieg powietrza, AQS tego gazika nie łapiezaiste ze wszystkich nauk enologia jest najszlachetniejsza
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Rancho"
Komentarz
-
-
Chłopaki, tylko bez nerwów. Chciałem tylko zasięgnąć opinii tych , którzy już mają LPG. Dzięki Wam wszystkim za informację. Jak ktoś ma coś do dodania na temat rodzaju instalacji LPG typ RENZO lub inne proszę bardzo. Temat w kwestii LPG vs Pb uważam za zamknięty.Pozdrawiam
Konrad
Octavia I 1.8 20V AGN
Komentarz
-
-
mam na STAG 300 nakulane 20k km , zaraz na przeglądzie zerowym po 1k km wymienili mi reduktor na gwarancji bo piszczał (wada fabryczna) pozatym bez problemów. Koszt instalki 2,4k zł brutto w tym strojenie na hamowni. Osiągi benzyna / gaz bez różnicy . Spalanie +1litr do tego co podali koledzy ale mam 2,0 8v. Moim zdaniem kluczem do sukcesu jest "świadomy instalator" ;-)
Komentarz
-
-
Przede wszystkim musisz zawitać to dobrego zakładu, nawet jeśli miałbyś zapłacić o parę złotych więcej niż u innego. Dobry instalator + dobra instalacja = ZADOWOLENIE i BEZPROBLEMOWOŚĆ.
Wiem to po sobie. Zakładając LPG do Golfa 2 1.8i, pojechałem do dobrego warsztatu i cieszyłem się bezproblemowym samochodem, który mało palił mimo najbogatszej mieszanki, a była to jeszcze inst. 2gen, w każdym razie 40kkm bez problemu. Przy następnym samochodzie chciałem zaoszczędzić i nie wyszło mi to na dobre. Auto dużo paliło, nie można było tego wyregulować i po 2 tygodniach pozbyłem się instalacji po pierdyknął mi rezonator (instalator nie wiedział jak to obejść).
Oddasz do dobrego zakładu to nie będzie problemu.W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
-
Mam Landi Renzo, przebieg 180km
Sporo na forum jest o instalacjach, wystarczy przejrzec archiwum. Instalacje sekwencyjne nie sprawiaja wiekszych problemow, choc problemy oczywiscie sa. Sam juz doswiadczylem kilkukrotnie gasniecie podczas hamowania silnikiem, na razie problem znikl.
Landi ma tzw "kit" czyli zestaw elementow dedykowany do Octavii na tyle, ze umiejscowienia wszystkich elementow instalacji sa zestandaryzowane, a sama instalacja uzyskuje gwarancje dopiero po obfotografowaniu i wyslaniu fotek do centrali Landi.
Warto tez zauwazyc ze sa dwa rodzaje zbiornikow pasujacych w kolo, Stako sa wieksze o bodajze 2 litry, ja niestety mam ten mniejszy. Nikt specjalnie na to uwagi nie zwraca, ale ta instalacja jest dosc halasliwa - na postoju halasuje jak diesel, na szczescie przy wyzszych predkosciach juz tego nie slychac.
Co do samego wyboru czy zakladac gaz to pewnie juz sobie policzyles, ja dodam ze dodatkowa instalacja to niestety dodatkowe elementy ktore moga sie psuc, ale z drugiej strony nawet jesli nie zaoszczedze jakichs wielkich sum na gazie, to bardzo milo tankuje sie za 70zl a nie za 200. Jest to taki aspekt psychologiczny ktory czasami przegrywa z ekonomicznymTo cos jak panele sloneczne w domu, byc moze sie nie zwroca, ale czasami duzo latwiej wydac raz a porzadnie i pozniej miec taniej.
Komentarz
-
-
I trzeba będzie za Tobą włączać wewn. obieg powietrza, AQS tego gazika nie łapie
P.S. Co innego u Teścia w Nexii - przy instalacji drugiej generacji swądek lpg z rurki jest zacny :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomekjmoplCytat:
I trzeba będzie za Tobą włączać wewn. obieg powietrza, AQS tego gazika nie łapie
SilentEmpire, co proszę :?: - chyba nie wąchałeś rurki autka z instalacją sekwencyjną :P - wyobraź sobie, że u mnie spaliny na gazie są całkowicie bezwonne :!: :!: :!: :wink:
P.S. Co innego u Teścia w Nexii - przy instalacji drugiej generacji swądek lpg z rurki jest zacny :diabelski_usmiechW Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
Komentarz