Centralny zamek + scyzoryk

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • casiel
    Classic
    • 2010
    • 5

Zamieszczone przez pmiszk
    zmieniam biegi wg wskazan komputera, ktory podpowiada zmiane przy 1800-2000 obrotow. Przy 70-80km/h jade juz na 6tym biegu !!
    U mnie DSG7 (w trybie D) połączone z 1.8TSI zmienia biegi jeszcze wcześniej. Zdarza się, że przy ~70km/h jadę już na 7 biegu.
    Dopóki nie próbujesz cisnąć do deski z najniższych obrotów, to nie sądzę, żeby to szkodziło silnikowi/przeniesieniu napędu. Ale na pewno warto co jakiś czas przegonić mocniej auto, do czerwonego pola.
  • piter85
    Drive
    • 2009
    • 67

Witam Szanowne koleżanki i kolegów

Od dłuższego już czasu noszę się z zamiarem dołożenia otwierania centralnego zamka z pilota i idąc za ciosem - klucza scyzoryka. Obecnie w mojej octavii mam centralny zamek otwierany kluczykiem (zwykłym) bez alarmu. Mam już dość ciągłego trafiania kluczykiem w zamek (troszkę już porysowałem przez to okolice zamka) i dlatego chciałem zainwestować w otwieranie zamka z pilota i przy okazji klucz scyzoryk. Przeglądając forum doszedłem do wniosku, że z montażem nie będzie większych problemów. Sprawa się komplikuje przy kluczyku Konkretnie z dorobieniem grotu oraz zaprogramowaniem immo. Moja octavia to wersja ambiente z 2002 r. Posiadam również kod pin do immo.

W związku z tym mam do Was pytanko, czy:
    - lepiej kupić zestaw z alledrogo np. taki

i oddać kluczyki w fachowe ręce (polecanych w innych tematach o kluczach i ich dorabianiu tzn. Pana Andrzeja z zakładu w Wa-wie pl. Grzybowski 10/8a ( w bramie) albo Masters’a), którzy pomogą mi zaprogramować immo i inne potrzebne rzeczy

- lepiej założyć sam zestaw do otwierania drzwi z pilota i mieć tymczasowo dodatkowy brylok do otwierania i z czasem dorobić scyzoryki?

Proszę Was o radę, bo przejrzałem sporo podobnych tematów i widzę, że to nie jest taka prosta sprawa z tymi scyzorykami i ich dorabianiem, programowaniem itd. a naprawdę taka rzecz umiliłaby mi korzystanie z mojego auta
    Było:
    - O1 kombi 1.9 TDI (AGR)
    - SAAB 95 2.3T

Jest:
    - O1 liftback 1.9 TDI (AXR)
    - Rapid Spaceback 1.2 TSI (CBZB)

RAPID

Komentarz

• vince123
      Elegance
      • 2009
      • 923

sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
      nadkole nowe LP
      kontakt PW

Komentarz

• adamo64
        Ambiente
        S_OCP Member
        • 2008
        • 177

Koledzy, potrzebuję kupić obudowę do scyzoryka dwu-przyciskowego (po prostu stara się "trochę" zużyła)
        Wszystko w środku mam OK, rozumiem że grot i elektronikę da się szybko przełożyć :wink:
        Jak macie jakieś namiary na niedrogie obudowy to dajcie namiary

Komentarz

• sito
          Drive
          • 2009
          • 69

Szukałem trochę na temat dorabiania kluczyka i kupno przez allegro czy cos takiego (na odległość) to spore ryzyko. W grę wchodzi częstotliwość i nie zawsze sie pokrywa wg danych katalogowych czy rocznikowych. istnieje także możliwość zniszczenia klucza podczas programowania zdecydowałem się na oddanie do fachowca i nic mnie nie interesuje jakie napotka przy tym problemy koszt do o1 to poniżej 350pln czyli niewiele drożej jak kupno na allegro klucza pilota i dorobienie grota a spokój i pewność powodzenia bezcenne . jeżeli beda chętni to mogę dać kontakt do gościa (okolice częstochowy)

Komentarz

• pepiczek
            Ambiente
            • 2009
            • 146

I jak kupiles?

Ja chce takze do O1 (z fabrycznym zamkiem centralnym i modulem komfortu ale bez pilota) wlasnie dokupic taki zestaw (bez silownikow oczywiscie bo to mam).

Ale: Na czeskiej stronie znalazlem informacje ze te kluczyki (a zestaw wyglada prawie identycznie, ci sami chinczycy pewnie) to lipa. Pisza o tym ze zbyt miekko reaguja na wcisniecie (przypadkowe nacisniecia w kieszeni) ze pilot sie rozwala , ze to i tamto.

Podobno oryginalny immo moze byc wklejony do klucza i trzeba uzyc usuwacza do kleju (glue remover jest na jakims ze zdjec z tej strony wyzje). Moze byc ryzyko uszkodzenia IMMO ale pewnie nie wielkie. Drugi problem nie wiem ile kosztuje dorobienie klucza i czy nie zlamie sie on mi w stacyjce+ czy bedzie dzialal dobrze.

Do O1 klucze mozna dorobic (wzor rowka w metalu) na podstawie kodu z zawieszki i czy zwykly zaklad mi to na tej podstawie zrobi? Czy moze (poza ASO gdzie draho!) to jedynie mozna dorobic na podstawie sledzenia sciezki w kluczyku oryginalnym co moze dac nie idealne dzialanie?

Juz chcialem zamawiac (albo od sitg albo od dzika na allegro, ten drugi ma sam pilot tez a nie scyzoryk) ale jesli obudowa ma sie rozpadac, gumki wciskac sie zbyt latwo to wale taki produkt Kazdy na allegro pisze ze jego sa naj, ze konkurencja, ze jego zestaw jest wypasiony - az mi nie dobrze. Scyzoryk czy zwykly pilot... scyzoryk na pewno podraza sprawe bo i trzeba dorobic klucz i przelozyc immo (ryzyko) i wydac wiecej na sam zestaw. Dodatkowo scyzoryk bardziej pracuje (kręcisz kluczem) i moze go to dobic szybciej.

Czy scyzorki nie oryginalen odskakuja tak mocno ze klucz sam sie ustawia w dobrej pozycji? A moze lekko tylko odskakuje i trzeba go rozlozyc recznie do konca?

Czy podpiecie do O1 z 98roku takiego zestawu wymaga zdjecia boczkow z drzwi? Czy te przewody ktore mamy tam odszukac moze sa dostpene tez pod kierownica? Nie chce zbyt zdejmowac boczkow bo moge uszkodzic cos a juz na pewno folie a nowa kosztuje 50zl w ASO i pewnie nie ma kleju w zestawie...
            +LPG Elpigaz IV gen :-)

Komentarz

• zielony49
              Ambiente
              • 2009
              • 180

Cześć, mój kolega nie dokonywał aż takich modernizacji, elektryk dokonał przeróbki, dorobił mu pilota i jest zadowolony. Pozdrawiam.
              Dipol

Komentarz

• piter85
                Drive
                • 2009
                • 67

Póki co dałem sobie spokój z kluczem scyzorykiem Zamontowałem zdalne otwieranie za pomocą samego pilota. Montaż zleciłem polecanej na forum firmie "alarmet" z podwarszawskiej miejscowości reguły. Niestety nie obeszło się bez zdejmowania boczku z drzwi od strony kierowcy (na szczęście tylko z tych drzwi demontaż był niezbędny). Czas montażu wyniósł ok 2 godz, koszt 200 zł Ogólnie jestem zadowolony z tej operacji. Dodatkowy brylok jest przypięty do kluczyków, ale za to jaka wygoda przy otwieraniu/zamykaniu auta bezcenna
                Było:
                - O1 kombi 1.9 TDI (AGR)
                - SAAB 95 2.3T

Jest:
                - O1 liftback 1.9 TDI (AXR)
                - Rapid Spaceback 1.2 TSI (CBZB)

RAPID

Komentarz

• casuss
                  Classic
                  • 2009
                  • 27

Jest to bardzo prosta sprawa, przynajmniej w przypadku gdy nie ma się oryginalnego sterowania pilotem. Kupuje się na alledrogo zestaw(centralka + 2 kluczyki scyzoryki). Centralkę montujemy, jest to chyba 5 kabelków trzeba o ile się nie mylę ściągnąć boczek z drzwi i plastiki z nad nóg kierowcy i wlutować te 5 kabelków we wskazane w instrukcji miejsca - 10 letni majsterkowicz sobie z tym poradzi. Częstotliwościami nie przejmujemy się bo mamy centralkę do tych pilotów. Wyciągamy z oryginalnych kluczyków immo( trzeba delikatnie wydłubać bo są to szklane pastylki ale dzięki temu klej słabo je trzyma ) Dajemy groty do dorobienia ok 30 - 35zł za sztukę i mamy scyzoryki z pilotem za ok 200zł.... Robiłem coś takiego w Passacie b5 cała operacja Bez docinania grotów ok 2 godziny

Komentarz

• pepiczek
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 146

Zamieszczone przez casuss
                    Jest to bardzo prosta sprawa, przynajmniej w przypadku gdy nie ma się oryginalnego sterowania pilotem. Kupuje się na alledrogo zestaw(centralka + 2 kluczyki scyzoryki). Centralkę montujemy, jest to chyba 5 kabelków trzeba o ile się nie mylę ściągnąć boczek z drzwi i plastiki z nad nóg kierowcy i wlutować te 5 kabelków we wskazane w instrukcji miejsca - 10 letni majsterkowicz sobie z tym poradzi. Częstotliwościami nie przejmujemy się bo mamy centralkę do tych pilotów. Wyciągamy z oryginalnych kluczyków immo( trzeba delikatnie wydłubać bo są to szklane pastylki ale dzięki temu klej słabo je trzyma ) Dajemy groty do dorobienia ok 30 - 35zł za sztukę i mamy scyzoryki z pilotem za ok 200zł.... Robiłem coś takiego w Passacie b5 cała operacja Bez docinania grotów ok 2 godziny
                    dorabiaja na podstawie rzezby oryginalnego klucza (jak klucze do prostego zamka, tokarka i wodzik ktory sledzi ksztalt klucza matki) czy dorabiaja na podstawie magicznego numeru z zawieszki? Kluczyk jest caly srebrny czy moze ma inny kolor w miejscu gdzie tokarka zdjela nadmiar metalu?

No i co z jakościa samego pilota... na czeskiej stronie pisza ze to szajs i latwo przypadkowo nacisnac a obudowa peka po jakims czasie

Komentarz

• alfee
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 2583

Ja właśnie kilka dni temu założyłem u siebie w sharanie taki "chiński" zestaw z kluczykiem scyzorykiem. Nie wiem jakie są opisywane na czeskich stronach, ale ten mój wcale nie jest taki jak piszecie, że się rozpada i za łatwo naciskają się przyciski. Wszystko działa jak należy. I jakość jest jak najbardziej wystarczająca, chociaż rzeczywiście ori scyzoryk jest lepiej wykonany.
                      Alfee
                      Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
                      Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• Viniu
                        Rider
                        • 2008
                        • 517

alfee, możesz podać źródło, z jakiego zakupiłeś swój zestaw ?? Rozumiem, że mówisz o całym zestawie (centralka, kluczyki itp.) ?? A jak z immo ?? Nie ma kłopotu z przełożeniem ??
                        Pozdrawiam

Komentarz

• alfee
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 2583

Viniu, Kupiłem z allegro. Od użytkownika julifull. W komplecie miałem centralkę alarmu, syrenkę, okablowanie, czujnik wstrząsowy, blokadę zapłonu, dwa piloty scyzoryki, dwie naklejki VW na piloty i dwa groty VW nowego typu. Groty wybierasz w zależności jakie potrzebujesz. Ja jednak nie dorabiałem kluczyka, tylko przełożyłem grot z ori scyzoryka. Przełożenie immo z ori scyzoryka do tego zajęło mi może minutę. W przypadku kluczyka "normalnego" może być trudniej, bo trzeba go rozciąć. A i grot podobno da się tak dopiłować, że pasuje do scyzoryka.
                          Alfee

Komentarz

• casuss
                            Classic
                            • 2009
                            • 27

pepiczek , dorabianie na podstawie rzeźby kluczyka. Domyślam się że wykonany z jakiegoś stopu grot może się złamać a po pewnym czasie ma tendencje do wycierania się i może się okazać że nie pasuje. Jednak jeśli nie jest się taksówkarzem to przy normalnej eksploatacji na bank nie zawiedzie. Po samym pilocie widać że jest chiński ale naprawdę nie ma się do czego przyczepiać, przelicznik jakość/cena jest kilkukrotnie wyższy niż w przypadku oryginału. A poza tym aż strach pytać w ASO ile by kosztowało zamontowanie czegoś takiego na oryginalnych częściach..... myślę że starczyło by na kupienie po dwa piloty scyzoryki na rok aż do naturalnej śmierci mechanicznej auta

Komentarz

• alfee
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 2583

starczyło by na kupienie po dwa piloty scyzoryki na rok aż do naturalnej śmierci mechanicznej auta
                              No takie piloty na allegro są po 25 zł więc nie ma tragedii.
                              Alfee

Komentarz

• pepiczek
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 146

pepiczek , dorabianie na podstawie rzeźby kluczyka. Domyślam się że wykonany z jakiegoś stopu grot może się złamać a po pewnym czasie ma tendencje do wycierania się i może się okazać że nie pasuje. Jednak jeśli nie jest się taksówkarzem to przy normalnej eksploatacji na bank nie zawiedzie. Po samym pilocie widać że jest chiński ale naprawdę nie ma się do czego przyczepiać, przelicznik jakość/cena jest kilkukrotnie wyższy niż w przypadku oryginału. A poza tym aż strach pytać w ASO ile by kosztowało zamontowanie czegoś takiego na oryginalnych częściach..... myślę że starczyło by na kupienie po dwa piloty scyzoryki na rok aż do naturalnej śmierci mechanicznej auta
                                Dzieki

To teraz UWAGA zglosic do ubezpieczalni ze masz dodatkowe kluczyki

Ale czy uwierzą ze dorabiales tylko 1 lub 2, przeciez mozna zrobic z tego 100 kopii ... eh

Komentarz

Pracuję...