wymiana paska rozrzadu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomil
    L&K
    S_OCP Member
    • 2008
    • 1179

Zamieszczone przez livid
    zastanawiam sie czy tylko tego elementu nie wymienic, dojezdzic do 150tys i wymienic cały rozrzad, teraz mam przejechane 93tys
    Wiem, że to nie to auto, ale- znam przypadek (kuzynka) pojechała z roczną Alfą 147 na przegląd. Przebieg auta cósik ok. 60 tys. km. Panowie macherowie stwierdzili, że pasek rozrządu jest do wymiany, co też uczynili. W niedługim czasie po wymianie padły rolki (pewnie coś spartaczyli przy robocie) i 16 zaworów spotkało się z 4 tłokami. Koszty przeogromne. Oczywiście szli w zaparte, że to nie ich wina. Dopiero rozmowa, że sąd, że centrala we Włoszech (akurat mieli szczęście, że rzeczywiście mieli przez znajomego kontakt do fabryki), rzeczoznawca itd. pozwoliły na bezgotówkową naprawę. Ale co zjedli nerwów to ich.
    Uważam, że należy ciut skracać okresy między wymianami paska. A wymiana wraz z całym osprzętem. Bez tego może być podwójna robota, albo i duże dodatkowe koszty (jak u kuzynki).
    It doesn't matter what we're losing
    It only matters what we're going to find!

Komentarz

• pedro
      Ambiente
      • 2009
      • 178

Pytałem w ASO skody koszt wymiany kpl. rozrządu to jakieś 1,500zł w 1,9 tdi
      Jak to wygląda po za ASO cenowo? Kupujecie sami części i jedziecie do fachowca,
      czy zostawiacie auto i odbieracie gotowe?
      Pozdrawiam
      pedro

Komentarz

• Thundi
        L&K
        • 2005
        • 1157

Ja we Wrocławiu poza ASO auto zostawiłem (brak było czasu na kupowanie samemu części) i tylko poprosiłem o włożenie elementów które podałem (znaczy podałem jakich firm mają być części) zresztą nie było z tym problemów bo to części i tak polecane przez ten warsztat. Całość razem z przeglądem zamknęła się w poniżej 1000zł (+ mój olej).
        O ortografie dba FF.
        Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
        http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
        Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• rss
          L&K
          • 2009
          • 1098

Zamieszczone przez pedro
          Pytałem w ASO skody koszt wymiany kpl. rozrządu to jakieś 1,500zł w 1,9 tdi
          Jak to wygląda po za ASO cenowo? Kupujecie sami części i jedziecie do fachowca,
          czy zostawiacie auto i odbieracie gotowe?
          poza ASO zamkniesz sie w 1000 'na miekko'.... a o polecanych warsztatach z naszej okolicy (no dobra, Wawa tez) jest watek.
          kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• pedro
            Ambiente
            • 2009
            • 178

dzieki rss zostanie 500 w kieszeni
            Pozdrawiam
            pedro

Komentarz

• haragon
              Rider
              • 2008
              • 310

Z Mazowieckiego godny polecenia jest kolega "dobrygrzeswawa" .
              Nie tylko wymieni prof rozrząd, ale i w cenie ustawi kąt wtrysku (nie wiele warszatów to robi przy wymianie rozrządu, a to moim zdaniem istotna sprawa zwłaszcza gdy za oknem mróz ;-)
              "Prosta jest dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców..."- Colin McRae

Octavia Combi 2004 [138KM / 293Nm]
              >>Hardware - dobrygrzeswawa<<
              >>Software - rogalotti<<

Komentarz

• pedro
                Ambiente
                • 2009
                • 178

podeslijcie namiary na "dobrygrzeswawa" Z góry dzieki!
                Pozdrawiam
                pedro

Komentarz

• Deco
                  Rider
                  • 2008
                  • 612

Zamieszczone przez pedro
                  podeslijcie namiary na "dobrygrzeswawa" Z góry dzieki!
                  Przecież Jego post na stronie nr 2. Wystarczy napisać PW.

Komentarz

• rss
                    L&K
                    • 2009
                    • 1098

Zamieszczone przez haragon
                    Z Mazowieckiego godny polecenia jest kolega "dobrygrzeswawa" .
                    Nie tylko wymieni prof rozrząd, ale i w cenie ustawi kąt wtrysku (nie wiele warszatów to robi przy wymianie rozrządu, a to moim zdaniem istotna sprawa zwłaszcza gdy za oknem mróz ;-)
                    wiem - zwroc uwage ze napisalem 'mechanicy z NASZEJ okolicy (Nowy Dwor, Jablonna, Debe)' - nie chcialem pisac wprost, bo za duzo wazeliny podobno jest niezdrowe .
                    kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• livid
                      Drive
                      • 2009
                      • 64

to jak uprawiacie teraz taka kryptoreklame to polecice mi kogos z Łodzi

Komentarz

• DGW
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 2330

Zamieszczone przez rss
                        Grzegorz, szkoda Twoich nerwow
                        Spoko, próbuje trzymać je na wodzy bo nie ma sensu wmawianie komuś czegoś co ten ktoś i tak wie lepiej. Inaczej jest gdy ktoś niedoinformowany lub co gorsza nie mający pojęcia o czymś zaczyna doradzać :x Przecież taki dalej zwany "ktoś" nie zastanowi się nad tym że ktoś inny może ponieść nie małe koszty czytając "ktosia" rady i daj Good żeby tylko materialne a nie zdrowotne. Jak zwykle zakręciłem ale wiadomo o co chodzi :szeroki_usmiech Prosiłbym tylko aby przynajmniej radzić w dziedzinie, w której jest się wykwalifikowanym. Np. ja nie mam pojęcia o komputerach więc nie doradzam, że ta myszka jest super a tamta do d..y...

Boże Grzegorz! Jak dawno Cię tu nie widziałem
                        Myślę, że ty możesz tu rozwinąć ten temat, bo o ile pamiętam tobie zdarzył się przypadek niefrasobliwego mechanika, który tak wymienił Ci rozrząd, że silnik poszedł na "śmietnik".
                        Wiesz, ja cały czas jestem i atakuje znienacka :wink: :szeroki_usmiech a tak na poważnie to nie odzywam się za wiele bo ręce opadają jak czytam niektóre wątki, szkoda nerwów. Niestety ale powoli, merytorycznie forum robi się małym śmietnikiem...

Jeśli chodzi o mój silnik to nikt nie wymieniał w nim rozrządu tylko chłopaki coś tam przy nim sprawdzali i nie zauważyli jak im ramię napinacza wyskoczyło z zagłębienia. I tak jeszcze 500km zrobiłem a tuż przed zgonem jakiego powera dostał :lol:

Zamieszczone przez rss
                        bo za duzo wazeliny podobno jest niezdrowe
                        kto smaruje ten jedzie :lol:

Nie tylko wymieni prof rozrząd, ale i w cenie ustawi kąt wtrysku
                        hehe to tak jakby jechać do wulkanizatora który by zmienił opony a nie napompował kół
                        dla mnie to jasna sprawa ale w większości warsztatów pracują jeszcze starsi ludzie którzy o VAG-u czy też podpięciu auta pod komp w ogóle nie słyszeli i tu nierzetelność wynika z niewiedzy. Choć chyba ta zależność jest na pierwszym miejscu wszystkich "przygód "

dobra Panowie
                        wypowiedziałem swoje zdanie w temacie
                        więcej nie piszę bo jeszcze fv przyjedzie za wątek reklamowy :wink:
                        NFPNorth-West
                        2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                        WARSZTAT www.dsize.pl
                        ->
                        CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                        spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• aldam
                          L&K
                          • 2006
                          • 1036

haragon napisał/a:
                          Nie tylko wymieni prof rozrząd, ale i w cenie ustawi kąt wtrysku

hehe to tak jakby jechać do wulkanizatora który by zmienił opony a nie napompował kół
                          dla mnie to jasna sprawa ale w większości warsztatów pracują jeszcze starsi ludzie którzy o VAG-u czy też podpięciu auta pod komp w ogóle nie słyszeli i tu nierzetelność wynika z niewiedzy. Choć chyba ta zależność jest na pierwszym miejscu wszystkich "przygód "
                          Wulkanizator, u którego kiedys wymieniałem opony co prawda je napompował ale już nie dokręcił :evil: Nie wiem może to było extra płatne
                          Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• livid
                            Drive
                            • 2009
                            • 64

nie zgodze sie z niektorymi kolegami z forum ktorzy uwazaja ze jak ktos cos uwaza to nie moze zmienic zdani.

po to nadałem ten wontek bo miałem dylemat co z zrobic.
                            z jednej strony informacje ze skoda polska ze razrzad jest gotowy do przejechania 150tys, z drugiej wasze zdanie za mimowszystko nalezalo by go wymienic przy 90tys

dzieki tej krotkiej dyskusji zdecydowalem ze mymienie caly razrzad juz teraz

uwazam ze stosowne bylo zalozenie tego wontku abym mogl sie przekonac o "lepszej lepszosci"

dzieki i pozdrawiam

temat do zamkniecia

Komentarz

Pracuję...