Spryskiwacze reflektorów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jas18
    Classic
    • 2010
    • 19

Spryskiwacze reflektorów

Zamieszczone przez blind_walker
    O ile wiem, to w TDI wibrujący pedał jest normą
    chyba to twierdzenie jest poparte Twoim doświadczeniem bo u mnie nic takiego nie występuje
  • _Jakub
    Ambiente
    • 2009
    • 114

Spryskiwacze reflektorów

Czy da się jakoś wyłączyć spryskiwanie reflektorów ? Pomimo płynu zimowego mam oczywiście sople na reflektorach, taki pożytek z tego jest. Zimą nie widzę sensu żeby z tego korzystać. Poza tym obawiam się, że jak będzie lód na tych podnośnikach to mogą się popsuć jak nie będą mogły się podnieść albo właściwie opaść.
    Pozdrawiam

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8162
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Re: Spryskiwacze reflektorów

Zamieszczone przez _Jakub
      Czy da się jakoś wyłączyć spryskiwanie reflektorów ? Pomimo płynu zimowego mam oczywiście sople na reflektorach, taki pożytek z tego jest. Zimą nie widzę sensu żeby z tego korzystać. Poza tym obawiam się, że jak będzie lód na tych podnośnikach to mogą się popsuć jak nie będą mogły się podnieść albo właściwie opaść.
      jedni zakładaja....męczą sie przy tym...a Ty chcesz wyłaczyc - pewnie Vagiem. Albo wyjm halogen i odepnij wtyczke z pompki od sprysków - metoda na chłopski prosty rozum (tylko zabezpiecz gniazdo + wytczke, bo jak zatęsknisz za spryskami to moze cos "skorodowac"......W zime jak jest syf na drodze przeciez najbardziej są przydatne. Ja w swojej 0II mam osobny guziczek do włanczania sprysków...i widac to był bardzo dobry pomysł
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Leniwiec
        Rider
        • 2009
        • 624
        • Octavia IV (NX3)
        • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

_Jakub, z tymi soplami to chyba kiepski płyn masz zalany. U mnie nic nie zamarza, a temperatury trafiały się przed świętami dość niskie.

Ale korzystając z okazji podłączę się ze swoim pytaniem. Jak często włączają się wam spryskiwacze :?: Wg instrukcji powinny chyba co 4 czy 5 pryskanie szyby się załączać.
        A u mnie ostatnio trafia się, że co włączę spryskiwacz szyby to od razu na reflektory leci.
        2-3 dni i muszę dolewać litry płynu :shock:
        Pozdro

Komentarz

• Marian 2
          L&K
          • 2007
          • 1086
          • Octavia I combi (1U5)
          • AQY 2.0 MPI 115 KM

Tyle razy już o tym było, a rozwiązaniem problemu, i koniec wzystkich kłopotów, to dorobienie oddzielnego przycisku do pompki spryskiwacza reflektorów. Na przykład, w podobny sposób jak tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic586371.html

Komentarz

• lukasz3112
            RS
            • 2008
            • 3607

ale przecierz te spryski nie uruchamiają się odrazu tylko jest zazwyczaj jakaś zwłoka pomiędzy tym jak płyn leci na szybę a tym jak zacznie lecieć na reflektory. poprostu ta manetką można pare razy psiknąć w krótkich odstępach czasu i po problemie jest.
            a jeśli masz sople to nie kupuj badziewnego płynu tylko kup coś porządnego.
            Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• kamel1980
              Rider
              • 2009
              • 304

Zamieszczone przez _Jakub
              Czy da się jakoś wyłączyć spryskiwanie reflektorów ?
              A w O2 nie ma przypadkiem osobnego bezpiecznika od samych sprysków lamp?
              Bo w Golfie 4 bezpiecznik 33 jest od pompki spryskiwaczy reflektorów.

Komentarz

• piotrek_os
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 8162
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez kamel1980
                A w O2 nie ma przypadkiem osobnego bezpiecznika od samych sprysków lamp?
                Bo w Golfie 4 bezpiecznik 33 jest od pompki spryskiwaczy reflektorów.
                też dobry pomysł zeby coś nie chodziło....
                Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• laurin
                  Rider
                  • 2009
                  • 727

Pykajcie manetką kilka razy krótko i będzie po problemie - jak się naciska 1 raz a mocno i długo to załączają się od razu spryski od reflektorów

Komentarz

• aldam
                    L&K
                    • 2006
                    • 1036

laurin, w O1 tak jest. I to było bardzo dobre rozwiązanie.
                    W O2 niezależnie jak ruszasz manetką to i tak spryski się włączają co chwila.

Jest na to rozwiązanie. Niestety wymaga podpięcia VAGa. Można przestawić uruchamianie sprysków tak jak to było w O1.
                    Rozwiązanie jest tutaj.
                    Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• Leniwiec
                      Rider
                      • 2009
                      • 624
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez lukasz3112
                      ale przecierz te spryski nie uruchamiają się odrazu tylko jest zazwyczaj jakaś zwłoka pomiędzy tym jak płyn leci na szybę a tym jak zacznie lecieć na reflektory
                      Najpierw leci na reflektory, potem na szybę.
                      Zamieszczone przez laurin
                      Pykajcie manetką kilka razy krótko i będzie po problemie
                      Też przerabiałem, co kilka "pyknięć" leje na światła :lol:
                      Pozdro

Komentarz

• Sebastian_S
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 172

Zamieszczone przez lukasz3112
                        ale przecierz te spryski nie uruchamiają się odrazu tylko jest zazwyczaj jakaś zwłoka pomiędzy tym jak płyn leci na szybę a tym jak zacznie lecieć na reflektory. poprostu ta manetką można pare razy psiknąć w krótkich odstępach czasu i po problemie jest.
                        a jeśli masz sople to nie kupuj badziewnego płynu tylko kup coś porządnego.
                        W O1 nie ma problemu, kiedy chcemy używać tylko sprysków na szybę. Wtedy po prostu kilka razy ciągniemy manetkę. Kiedy chcemy spryskać reflektory i szybę, to ciągniemy i przytrzymujemy. Nie da się spryskać tylko samych reflektorów ? (chyba, że ktoś ma jakiś sposób)

Komentarz

• leszekmw
                          RS
                          • 2005
                          • 5356

_Jakub, jak ustawisz sobie światła w tryb skandynawski to gdy przełącznik swiateł jest w pozycji 0 spryskiwacze nie działają . i tyle.
                          gorzej jest w nocy , bo wtedy nie działają również zegary ,ale na czas spryskiwania możesz sobie znów przełączyć szybko na 0 i nie aktywuja się spryskiwacze lamp. gdy szybko przełaczasz na pozycję 0 z normalnego ustawienia pokrętła nie gasną światła gdy "przechodzisz" przez postojowe , przynajmniej ksenony maja opóźnienie z 3 sekundy.
                          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                          GVI 1.4TSI
                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• oculus
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 228

Zamieszczone przez leszekmw
                            _Jakub, jak ustawisz sobie światła w tryb skandynawski to gdy przełącznik swiateł jest w pozycji 0 spryskiwacze nie działają . i tyle.
                            Też tak zrobiłem i teraz o wiele rzadziej uzupełniam płyn do spryskiwaczy. Polecam.
                            Skoda Octavia Scout 2.0TDI

Komentarz

Pracuję...