witam czysciłem juz klimatyzacje kuger spray i pianka wymieniłem filtr pyłkowy czyściłem juz cztery razy i pomaga na krótki czas i potem znów smierdzi pleśnią co zrobic czym to wyczyścic proszę o porade skoda 2.0 tdi 140KM 2006 rok po za tym skodzianka jest super :roll:
wymiana oleju
Zwiń
X
-
Re: wymiana oleju
Zamieszczone przez zgoda150Interesuje mnie ile kosztuje wymiana oleju w silniku(sama robocizna) w ASO. A ile powinna kosztować w małym warsztacie? Pytanie się pojawiło, bo dalem mechanikowi olej i filtr a on za robocizne policzył 50zł.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
to ja sobie sam wymieniam... i sam stwierdzam czy wszystko jest ok.
koszt robocizny ? 0zł
z doświadczenia wiem ze w aso nawet pompowanie kół potrafią spartolić.
satysfakcja z własnej roboty 100%E21 335csi reconstruction in progress ;]
Alfa 155 2.0 ts 16V swap.
octavia-dupowóz ;] arl turbo +soft made by soft- car
Komentarz
-
-
też sam wymieniam tylko teraz czasu nie miałem żeby się z tym bawić. I myślałem że uwinie się szybko, a on nawet nie umiał skasowac sewisu, i nie wiedzil gdzie filtr siedzi w tym samochodzie. więc za taki profesjonalizm to i 10 za dużo. jak chccial serwis skasowac to zaczął się bawić i stwierdzil ze jedo pokretelko powinno sie nie krecic w ta strone i ze ktos to przekrecil na sile czy cos takiego. wrócilem do domu i znalazlem w internecie jak sie kasuje i sam skasowalem
Komentarz
-
-
Wybaczcie za pitolenie, ale nie mogę się powstrzymać od OT jak słyszę, że ktoś sam wymienia olej.
Wymiana oleju w samochodzie
Instrukcja dla kobiet:
1) jechać do warsztatu, najpózniej 15.000 km po ostatniej wymianie
2) wypić kawę
3)po 15 min. wystawić czek i z porządnie skontrolowanym autem opuścić warsztat
Koszty:wymiana oleju: pln 100,-kawa: pln 2,-Suma: pln 102,-
Instrukcja dla mężczyzn:
1) jechać do sklepu z wyposażeniem, pln 70,- zapłacić za olej, filtr, uszczelki, paste czyszcząca i drzewko zapachowe
2) odkryć, że pojemnik na zużyty olej jest pełen, zamiast oddać go na stacji benzynowej, wylać zawartość do dołka w ogrodzie
3) otworzyć puszkę piwa, wypić
4) podnieść auto lewarkiem. 30 minut szukać klocka
5) znaleźć klocek pod autem syna
6) z samego stresu otworzyć następną puszkę piwa, wypić
7) wsunąć pojemnik na zużyty olej pod motor
8 ) szukać klucza 16-tki
9) przestać szukać i użyć ustawiane cęgi
10) odkręcić śrubę do spustu oleju
11) śrubę do pojemnika z gorącym olejem upuścić, przy tym upaprać i poparzyć się gorącym olejem
12) posprzątać
13) przy piwku obserwować, jak olej spływa
14) szukać cęgi do filtra oleju
15) przestać szukać, filtr śrubokrętem przebić i tak odkręcić
16) piwo
17) pojawienie się kumpla. Opróżnić wspólnie sześciopak piwa, wymianę oleju dokończyć jutro.
18) Cool następny dzień. Wanienkę pełną oleju przesunąć pod autem
19) wytrzeć olej, który się przy pkt. 18 rozlał
20) piwo - nie, wczoraj wszystko poszło...
21) do sklepu, kupić piwo
22) nowy filtr nakręcić, rozsmarować cienka warstwę oleju na uszczelkę
23) wlać pierwszy litr nowego oleju
24) przypomnieć sobie o śrubie z pkt. 11
25) szybko szukać śruby w wanience ze starym olejem
26) przypomnieć sobie, że zużyty olej wraz ze śrubą został wylany ogrodzie
27) piwo wypić
28 ) dołek odkopać, szukać śruby
29) zauważyć pierwszy litr świeżego oleju na podłodze garażu
30) wypić piwo
31) przy dokręcaniu śruby wyślizgnąć klucz z reki, kostkami palców uderzy w podwozie
32) głową uderzyć w posadzkę, jako reakcja na pkt. 31
33) zacząć zdrowo przeklinać
34) klucz wywalić w diabły
35) następne 10 minut kląć, bo klucz trafił w zdjęcie "miss październik" i pobrudził jej biust
36) piwo
37) ręce i czoło zabandażować, zatamować krew
38 ) piwo
40) wlać 4 litry świeżego oleju
41) piwo
42) auto zdjąć z lewarka
43) auto cofnąć i wytrzeć olej z podłogi
44) piwo
45) jazda próbna
46) zostać skierowany na pobocze i zostać z powodu alkoholu aresztowany
47) auto zostanie odholowane
48 ) kaucje wyznaczy sąd, auto z parkingu policji ściągnąć
Koszty:części: pln 140,-grzywna za jazdę po pijaku: pln 500,-hol: pln 200,-kaucja: pln 400,-piwo: pln 60,-Suma: pln 1300,-Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.
Komentarz
-
-
jeśli nie lubisz fizycznej ingerencji w wymianę to szukasz takiego zakładu który tylko zajmuje się wymianami oleju jakiś sprawdzony że badziewa nie wleją i zrobią dobrze robotę, wjeżdżasz na kanał 15 minut tobie wymienia dajesz albo swój filtr oleju i olej lub kupujesz u niego wychodzi taniej bo z beczki ma nie interesujesz się zużytym i środowiskiem bierzesz od niego na dolewkę 1 litr w zależności ile ci wciąga na 15000 km i tyle wyjeżdżasz i dalej w trasę nic się nie narobisz a cena za usługę niewielka pewnie koło max 50 pln zresztą zawsze się pytasz przed zmianą ile co kosztuje i się decydujesz lub nie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez crom.deZamieszczone przez lu5aszJa juz wiecej w ASO nie wymieniam oleju ani nic innego nie robie.
Ruda Śląska EmidaKondziu
OCP
Komentarz
-
-
Ogólnie, jeżeli niema kanału w garażu, to szkoda "rak brudzić", zlecić wymianę byle gdzie i po problemie. Natomiast gdy jest kanał w garażu, to taka wymiana oleju to czysta przyjemność. Jest okazja popatreć na podwozie, sprawdzić to i owo, nacieszyć oko "zadbanym samochodem". Tutaj taka zachęta, jeżeli ktoś ma garaż, nawet blaszany, warto wykopać sobie kanał, nie musi być głęboki, na cały wzrost, może być głęboki na około 70÷80cm. Wtedy wszystkie prace można zrobić na siedząco na małym stołeczku.
Właśnie mam taki od kilkunastu lat ze względu na wodę gruntową, nie dalo się wykopać głębszego. Bardzo sobie chwalę to rozwiązanie, bo głęboki kanał jest potrzebny tak naprazwdę tylko w jakimś zakładzie usługowym.
Komentarz
-
Komentarz