Genialne rozwiązanie ! Jeżeli dobrze rozumiem , to naciskając hamulec zawór wytwarza podciśnienie , które zmienia położenie kierownic , a więc wydajność turbiny zmniejsza się. Jest to pożądane zjawisko , bo przecież turbina przy wolnych obrotach jest "ustawiona" na MAXYMALNĄ WYDAJNOŚĆ , a wraz ze wzrostem ciśnienia kierownice zmniejszają ilość spalin napędzający wirnik turbiny , maleje ciśnienie doładowania , by nie rozwalić układu dolotowego. Przy hamowaniu nie jest nam do niczego potrzebna wysoka wydajność turbiny , jest to nawet pożądane dla turbiny i na pewno jej nie szkodzi a wręcz przeciwnie.
Octavia Tour 2010
Zwiń
X
-
Octavia Tour 2010
tak sobie patrze w nowy cennik i widze ze pozmienialy sie nazwy pakietow. Ice+ nazywa sie teraz Selection i za 100zl wiecej ma dodatkowo lakier metalic, tylne szyby elektryczne i pakiet skorzany czyli cennikowo 3600zl. Biorac pod uwage ze za 2009 rocznik znizka jest 3 tys zl to sie nie oplaca kupowac starego rocznika. Stwierdzam tez ze gdybym wiedzial, poczekalbym z zamawianiem do nowego roku - za 300zl wiecej mialbym pakiet skorzany i tylne szyby elektryczne (a to tylko cennikowo, bez zadnych dodatkowych rabatow czyli pewnie wyszloby taniej).
No coz, wynika z tego ze nie warto zamawiac auta pod koniec roku.
-
-
Re: Octavia Tour 2010
Zamieszczone przez MarxNo coz, wynika z tego ze nie warto zamawiac auta pod koniec roku.kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
no to dobrze wiedziec
pakiet optimum zastapil pakiet MORE, zmiany:
centralny zmienili na centralke ze zdalnym sterowaniem
dodali lakier metalik
didali kompa pokładowego
rewela, jakbym kupowal w grudniu ze starym more czulbym sie lekko sfrustrowany
ICE+ (nowy selection sie nazywa) dostal "tylko" metalica pakiet skórzany i elektryczne szyby z tylu, mniej sie oplaca
w pakiecie sport nie zmienili nic
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rssZamieszczone przez MarxNo coz, wynika z tego ze nie warto zamawiac auta pod koniec roku.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MarxZamieszczone przez rssZamieszczone przez MarxNo coz, wynika z tego ze nie warto zamawiac auta pod koniec roku.
sam mialem 'okazje' w lutym '09 kupic O1 '08 z dodatkowym najdrozszym 'pakietem' w cenie 'pakietu' najtanszego, dlatego ze samochod po prostu stal i zajmowal miejsce u dealera a nikogo i tak to wyposazenie nie skusilo.
dodatkowa znizka jest zawsze na samochody z ubieglego rocznika z prostej przyczyny: zalozmy ze po dwoch latach chcesz sprzedac samochod a rocznikowo ma on juz trzy.kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
sprawa jest prosta: w tym roku pakiet o 100zl drozszy zawiera dodatki za 3600 wiecej.
Wszystko pięknie się opłaca jak się chce wszystko mieć z pakietu optimum. Ale ktoś nie potrzebuje lakieru metalizowanego albo centralnego zdalnego -bo chce mieć i tak alarm to płaci niepotrzebnie za cały pakiet. Nie wspomnę już o komputerze który jeżdżącym na LPG jest całkowicie nieprzydatny.
Reasumując można dostać więcej za mniej ale trzeba brać wszystko razem.Skoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mlacsprawa jest prosta: w tym roku pakiet o 100zl drozszy zawiera dodatki za 3600 wiecej.
[ Dodano: Sro 06 Sty, 10 16:07 ]
Zamieszczone przez mlacNie wspomnę już o komputerze który jeżdżącym na LPG jest całkowicie nieprzydatny.
[ Dodano: Sro 06 Sty, 10 16:15 ]
Właśnie przed chwilą kolega mi powiedział, że może kupić TOUR '2010 1.6i z LPG i pakietem OPTIMUM za 47.500zł z gratisowym(!) pakietem ubezpieczeniowym - ofertę dostał od niezależnego brokera samochodowego...
Komentarz
-
-
Panowie
Zawsze ( dopuki auta się nie sprzedają jak "swieże bułeczki " ) auta na wyprzedazy rocznika bedą tańsze . Proponuje udać sie do dealera i zapytac o faktyczną cenę . Ja tak zrobiłem przy okazji wizyty po lakier ( co prawda chodziło o 1.4 TSI FL ) no i wyszło o ponad 6 tys drozej . Oczywiscie doliczam to co mi dorzucili w zeszłym roku + zywą gotówkę
Komentarz
-
-
Moim zdaniem branie autek z promocji zawsze opłaca się tylko wtedy, jak chcemy kupić autko najtaniej - nie przywiązując wagi do tego co ma w wypasie. Jak chcemy kupić autko, które nam opowiada (dokładne wyposażenie) i jeszcze kupujemy autko na "kilka" latek, to strata promocji (kilka tysięcy złotych) w zamian za uzyskanie tego co chcemy bardziej się opłaca. Te kilka tysięcy złotych dopłacone w przeliczeniu np. na 5, 6 czy 7 lat eksploatacji - to grosze.
Lepiej brać to co się chce i targować upust u dealera.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pedroWiecie może do kiedy bedzie produkowana octavia 01 tour? Cały czas kusiła mnie nówka z salony, ale z budżetem słabo i kupiłem z drugiej reki.
Komentarz
-
-
pedro,
Zamieszczone przez AZAsprzedawca powiedział mi, że do 2011 będzie jeszcze produkowana O1.
W sumie od 1997 roku ten model jest na rynku, całkiem nieźle...Była Octavia II (Combi) 1.9 TDI PD
Był Rapid 1.4 TDI-CR
Poprzednio także Fabia II Combi 1,4 16V
Komentarz
-
-
-
Hanz2k, na bazie Reanult Fluence powstaje nowa Dacia
cytat: Będzie to tańsza alternatywa dla liderów segmentu D, takich jak Opel Insignia, VW Passat czy Renault Laguna.
Z zainteresowaniem sledze rozwój Dacki i wydaje mi się, że namieszają na rynku tańszych aut. Jesli faktycznie będzie coś takiego za 50 tys nowoczesniejsze od obecnego Toura? Ciekawe...
Musi byc godny następca Tour'a w takiej cenie..... No chyba ze OII przed FL zejdzie z ceny.
Komentarz
-
Komentarz