Czujnik parkowania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • masch1
    Classic
    • 2009
    • 37

Czujnik parkowania

Daruj sobie tempomat. Miałem dokładany w salonie przy zakupie mojej Czeszki... koszt niewielki, pożytek średni...autostrad ci u nas przecież "dostatek" a tempomat po 2 latach przestał działać... :?
  • mecholl
    L&K
    • 2008
    • 1006

Czujnik parkowania

Jak w temacie.

PS. Na forum trochę już tego było ale wszyscy podawali linki do allegoro lub innych sklepów i już są przesunięte do archiwum więc dużego pożytku nie ma. W miarę możliwości podawajcie nazwy, symbole itp. W ten sposób za jakiś czas inni może też będą mogli skorzystać z tej wiedzy. Mile widziane foty po montażu.

Pzdr.
    mecholl
    Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• mirro
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2007
      • 248

witaj ja kupiłem na allegro z firmy STIG z Łodzi i jestem super zadowolony a właściwie żonka bo zamontowane są przy jej autku New Beetle sprawują się dobrze i montaż powiem że prawie dziecinnie prosty -patrzeć w instrukcje i montować do tego lakier w spraju i wyglądają jak fabryczne

Komentarz

• zgucio
        Rider
        • 2007
        • 691

mirro, można bez problemu pomalować całe te czujniki pod kolor? Nie ma później problemu z ich działaniem? Pytam bo też jestem na etapie szukania czujników
        ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• mirro
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2007
          • 248

niema problema działają prawidłowo tylko że w środku jest mała gumka taka ze 1-2 mm i na niej sie lakier nie trzyma ale widać to tylko z bliska

Komentarz

• zgucio
            Rider
            • 2007
            • 691

mirro, jak możesz to zrób fotki jak ci to wyszło. Zostało mi troche lakieru po malowaniu grilla to spokojnie starczy też na czujniki. Trzeba je jakoś rozłożyć przed malowaniem czy maluje sie w całości
            ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• mirro
              Ambiente
              S_OCP Member
              • 2007
              • 248

maluje się je w całości a foty postaram sie zapodać w miare możliwości jak sie dokopie do garażu bo jak zimy nie było tak teraz jest zajeb.....

Komentarz

• rezon
                RS
                • 2006
                • 1894
                • Volvo
                • AKL 1.6 MPI 101 KM
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Polecam uwadze bezprzewodowe z zasilaniem wyświetlacza przez baterie słoneczne - montaż to tylko zasilana centralka i czujniki z tyłu oraz przyklejenie/przykręcenie wyświetlacza z przodu. Działa podobno bezproblemowo

Komentarz

• tryton
                  Elegance
                  • 2008
                  • 935

Zamieszczone przez rezon
                  Działa podobno bezproblemowo
                  ale polecasz sory ale niezle to napisałeś

Komentarz

• bubuDE
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 763
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Masz zdjecia, opinie, sposob montazu: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...iki+parkowania , http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...owania&start=0 .
                    PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• rezon
                      RS
                      • 2006
                      • 1894
                      • Volvo
                      • AKL 1.6 MPI 101 KM
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez tryton
                      ale polecasz sory ale niezle to napisałeś
                      bo widziałem tylko jak w serwisie Mitsubishi montowali klientowi i pytałem się o opinię montujących. A nie mam informacji od użytkowników. Stąd "podobno". Montaż był znacznie prostszy niż miałem montując samodzielnie do O1, gdzie najwięcej czasu zeszło mi na przełożenia kabla z tyłu do deski rozdzielczej. W bezprzewodowym tego nie ma.

Komentarz

• Łosiu1988
                        Elegance
                        • 2009
                        • 864
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • AKL 1.6 MPI 101 KM
                        • BZB 1.8 TSI 160 KM

podpinam się pod temat bo także poszukuję czujników parkowania i narazie mam firmę STIG z Łodzi...nie chce z ekranem ani niczym takim, chce po prostu z brzęczkiem...czy polecacie jakąś inną firmę?
                        Moja czarna bestia: http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%9B%C2%81osiu

Komentarz

• Jagna
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 156

Witam

Chciałabym poprosić o radę a mianowicie parę dni temu kupiłam ładnego szkodnika.
                          Zależy mi na tym żeby nadal pozostał ładny więc zastanawiam się poważnie nad kupnem czujników parkowania i nie wiem jakie wybrać polecacie STIG np takie http://www.allegro.pl/item977892356_...swietlacz.html
                          lub VALEO http://www.allegro.pl/item989788067_...eo_krakow.html
                          ciekawe rozwiązanie http://www.allegro.pl/item1009054333..._lusterku.html
                          ten mi się bardzo spodobał http://www.allegro.pl/item1007188268...swietlacz.html
                          Dajcie znać co o tym myślicie
                          Pozdrawiam

Komentarz

• MikeWRC
                            Elegance
                            • 2009
                            • 995

Czujniki cofania

Jagna, ja polecam tak jak koledzy powyżej czujniki STIGa. Wg mnie nie warto też inwestować kasy w różne wyświetlacze czy magiczne lusterka tylko kupić najprostsze - czuniki dźwiękowe za około 90 złotych. Czujniki te jak dla mnie bardzo dobrze się sprawdzają - właczają się od około 1,5 metra od przeszkody (pikanie) i pikają ze zmiennym natężeniem aż do 30 cm kiedy to masz ciągły pisk i należy się zatrzymać. Czujniki Stiga są o tyle fajne, że można je bez problemu pomalować.

Czujniki podpina się pod światło cofania - każdy elektryk Ci to zrobi. Jeżeli chodzi o otwory to do zestawu dołączone jest wiertło i instrukacja. Ja polecam wydrukować sobie fotkę z Ori Skody z czujnikami i zamontować w tych samych miejscach.

Poniżej wrzucam fotkę jak to wygląda u mnie.
                            Załączone pliki

Moja Octavia:
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=mikewrc

Było: 116,3KM / 279,5Nm
                            Jest: 143KM / 325,9NM

Komentarz

• Jagna
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 156

MikeWRC
                              Dzięki za pomoc ponieważ jestem zielona jak trawa na wiosnę nie skąd mam wydrukować sobie fotkę. A wracając do tematu to ten czujnik http://www.allegro.pl/ite...yswietlacz.html wydaja mi się super ma wyświetlacz a mój mężulek trochę ma przytępiony słuch za dużo głośnej muzy, więc wolałabym coś z nimi wyświetlaczem. A ponieważ obecnie mieszkam w Piasecznie a nie wiem czy ktoś z forum wie jak wygląda parkowanie np na osiedlu Słowicza. Każdy centymetr się liczy, mieszkają tutaj mistrzowie wjazdu w kopertę. Ale do czego zmierzam ponieważ jak wspomniałam jest tutaj bardzo mało miejsca często gęsto ktoś Ci brzdęknie w samochód pół biedy jak to tylko delikatny buziak gorzej jak coś ci uszkodzi.
                              Nie będę się rozpisywać o tym w jakie dziury ludzie potrafią wjechać niemniej jednak tak jak wszędzie są Ci co szanują inne samochody i tacy co mają innych i ich własność gdzieś.
                              A więc czujnik Valeo z tymi sygnałami dźwiękowymi informującymi "zaraz walniesz we mnie" kusi mnie perspektywą tego że ludziska będą uważać parkując koło mojego szkodnika i może go nie walną ale sporo kasy kosztuje a i jeszcze sama tego nie zamontują raczej dużo dłubaniny nie wiem czy dałabym radę podłączyć się pod klakson i światła. Niby zalecają montować w warsztacie. No cóż rozpisałam się :drive:

Komentarz

• Morgoth
                                L&K
                                • 2010
                                • 1116

Jagna ten Twój link nie działa (źle wklejony).

U siebie w Toyocie mam czujniki z malusieńką "budką suflera" zamocowaną na desce przy lewym przednim słupku. Wyświetlacz pokazuje 4 słupki odległości oraz samą odległość w skokach co 10 cm, do tego jest sygnał dźwiękowy.

Wygląda to tak :arrow: KLIKNIJ

Teraz oczywista oczywistość - fotka przedstawia wyświetlacz informujący o pionowej przeszkodzie (tu człowieku) ustawionej przy prawym rogu zderzaka w odległości 50 cm za autem. Każdy kolorowy "słupek" na wyświetlaczu odpowiada za jeden czujnik z tyłu i można łatwo wykoncypować czy zbliżasz się do długiego niskiego murka, czy tylko do pieńka/słupka/trzepaka. Im słupek dłuższy tym bliżej znajduje się przeszkoda.
                                Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                                G.B.Show

Komentarz

• Jagna
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 156

Wklejam jeszcze raz http://www.allegro.pl/item977892356_...swietlacz.html

Komentarz

• piotrek_os
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 8162
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jagna, http://www.allegro.pl/item991866378_...nia_gw_fv.html w mojej byłej 01 zamontowałem cos takiego jak wyzej podałem. Po kupnie 0II brakowało mi dzialania tych czujnków z 01 - dopiero po pewnym czasie sie przyzwycziłem do ori z 0II
                                    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Jagna
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 156

Morgoth, a jakiej to firmy??? Ogólnie nie mam problemów z parkowaniem ale widoczność do tyłu w Szkodniku nie jest najlepsza i wolałabym nie przydzwonić, w auto sąsiada. Dzięki za pomoc

[ Dodano: Sro 21 Kwi, 10 13:31 ]
                                      piotrek_os, Dzięki za informacje i pomoc faktycznie wygląda ok muszę jeszcze zastanowić się który będzie najlepszym rozwiązaniem.

Komentarz

• piotrek_os
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 8162
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jagna, ten wyswietlacz w pudełku wydaje się dośc sporawy....ale realnie jest duzo mniejszy. Poszukam fotek - moze cos znajde jak to w aucie wygladało

[ Dodano: Sro 21 Kwi, 10 13:55 ]
                                        Znalazlem fotke. kabelki do wyswietlacza puszczone górą pod uszczelka i słupkiem opuszczone wiec nic nie widac. Miejsce w kótrym umiejscowiłem czujnik wybralem dlatego, ze jak sie cofa to tez w lusterko się patrzy.....wiec 2 w 1
                                        Załączone pliki
                                        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Jagna
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 156

piotrek_os, faktycznie w pudełku wygląda na duży ale w autku jest ok. thx

Komentarz

• radik79
                                            Ambiente
                                            • 2008
                                            • 222
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Witam,

Podepnę się pod temat. Jakiś czas temu na parkingu ktoś mi przyrysował zderzak. Na tyle mocno nacinął na zderzak, że "wcisnął" jeden z czujników.

Mam pytanie jak w OII FL dostać się tych czujników?

Pozdrawiam,
                                            Radek
                                            ... Èerná Magic s perle»ovým efektem, dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací, dal¹í 4 reproduktory vzadu, navigaèní systém "COLUMBUS"...

Komentarz

• Morgoth
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1116

Zamieszczone przez Jagna
                                              Morgoth, a jakiej to firmy???
                                              Nie wiem, zamontowali mi w ASO Toyoty przy odbiorze auta, ale same czujniki i wyświetlacz nie są oryginalne toyotowskie (wtedy mieli tylko wersję piszczącą, bez wyświetlacza). Podrzucam Ci tylko przykład i pomysł.
                                              Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                                              G.B.Show

Komentarz

• Jagna
                                                Ambiente
                                                • 2010
                                                • 156

Morgoth, Dzięki za pomoc zastanowię się co wybrać, montaż tych prostszych nie nastręcza chyba dużo problemów i można to zrobić samemu przynajmniej mam taką nadzieję :szeroki_usmiech . Muszę jeszcze zastanowić się nad paroma innymi rzeczami dzięki za pomoc :bow

Komentarz

• Morgoth
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1116

Zamieszczone przez Jagna
                                                  montaż tych prostszych nie nastręcza chyba dużo problemów i można to zrobić samemu przynajmniej mam taką nadzieję :szeroki_usmiech
                                                  Znam ludzi, którzy twierdzą że wszystko da się zrobić samemu. Inni dają zarobić specjalistom i nie marnują czasu

BTW skoro macie taki ciasny parking w Piasecznie, to może warto wybrać coś droższego, ale żeby czujniki były z przodu i z tyłu?
                                                  Morgoth

G.B.Show

Komentarz

Pracuję...