Spryskiwacze reflektorów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krafan
    Classic
    • 2010
    • 6

Spryskiwacze reflektorów

Panowie, o czym jest mowa??? Co to za imola???
  • m4riusz
    Classic
    • 2009
    • 20

Spryskiwacze reflektorów

Witam, posiadam O2 z reflektorami ksenonowymi, spryskiwacze reflektorów włączają się nawet przy załączonych światłach pozycyjnych, w instrukcji mowa jest tylko o ich załączaniu przy światłach mijania lub drogowych, czy Wy też tak macie?

pozdrawiam
    Mariusz

Komentarz

• zajas
      Rider
      • 2009
      • 631

a masz czujnik zmierzchu?

na przykladzie superba II to dziala tak: spryskiwacze reflektorów włączają się zawsze przy pierwszym razie gdy spryskujesz szybe a potem co 5 razy (oczywiście gdy w miedzyczasie nie zgasiłeś auta)

Komentarz

• m4riusz
        Classic
        • 2009
        • 20

tak jest czujnik zmierzchu,
        zalaczaja sie jak mowisz co 5 uruchomienie, ale wg instrukcji powinny tylko przy sw. mijania lub drogowych dlatego pytam o pozycyjne poniewaz u mnie zalaczaja sie takze przy pozyzcyjnych.

Komentarz

• ufo
          L&K
          • 2008
          • 1475
          • Octavia III combi (5E5)
          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez m4riusz
          ale wg instrukcji powinny tylko przy sw. mijania lub drogowych dlatego pytam o pozycyjne poniewaz u mnie zalaczaja sie takze przy pozyzcyjnych.
          nic tu nie zdziałasz...tak ten typ ma. u mnie jest to samo :?

Komentarz

• voltar
            L&K
            • 2009
            • 1107
            • Octavia II (1Z3)
            • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez m4riusz
            tak jest czujnik zmierzchu,
            zalaczaja sie jak mowisz co 5 uruchomienie, ale wg instrukcji powinny tylko przy sw. mijania lub drogowych dlatego pytam o pozycyjne poniewaz u mnie zalaczaja sie takze przy pozyzcyjnych.
            No ale to chyba nie jest jakis problem ... ? na pozycyjnych przeciez nie jezdzisz ...
            Tak przy okazji najlepsza obecnie opcja to opcja skandynawska w dzien ( wtedy spryski nie dzialaja ) no i normalne swiatla drogowe w nocy.
            Lepsza opcja sa juz tylko fabryczne swiatla do jazdy dziennej i wtedy bez opcji skandynawskiej. No i czyjnik swiatla to chyba nie jest ci zbyt potrzebny ? chyba ze zmienia przepisy.

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• ufo
              L&K
              • 2008
              • 1475
              • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez voltar
              Tak przy okazji najlepsza obecnie opcja to opcja skandynawska w dzien
              a druga najlepsza opcja to wyciągnąć bezpiecznik by odłączyć układ zmywania reflektorów :wink:

Komentarz

• jaca
                Drive
                • 2007
                • 92

Mam włączony tryb skandynawski. Jak chcę spryskać tylko szybę to przestawiam przełącznik świateł na "0" (światła mijania wciąż się świecą, gasną tylko wskaźniki w kabinie) i pryskam, pryskam...

Komentarz

• voltar
                  L&K
                  • 2009
                  • 1107
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez jaca
                  Mam włączony tryb skandynawski. Jak chcę spryskać tylko szybę to przestawiam przełącznik świateł na "0" (światła mijania wciąż się świecą, gasną tylko wskaźniki w kabinie) i pryskam, pryskam...
                  Przeciez w trybie skandynawskim nie musisz tego robic bo przelacznik juz masz na pozycji 0 ...

[ Dodano: Sro 13 Sty, 10 20:27 ]
                  Zamieszczone przez ufo
                  Tak przy okazji najlepsza obecnie opcja to opcja skandynawska w dzien
                  a druga najlepsza opcja to wyciągnąć bezpiecznik by odłączyć układ zmywania reflektorów :wink:
                  to chyba najgorsza opcja ... kupic uklad , nie uzywac i oslepiac innych kierowcow ...

Komentarz

• jaca
                    Drive
                    • 2007
                    • 92

Przeciez w trybie skandynawskim nie musisz tego robic bo przelacznik juz masz na pozycji 0 ...
                    Tak, ale wtedy nie działa podświetlenie przyrządów.

Komentarz

• ufo
                      L&K
                      • 2008
                      • 1475
                      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

to chyba najgorsza opcja
                      nikt tu nikogo do niczego nie zmusza...

Komentarz

• voltar
                        L&K
                        • 2009
                        • 1107
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez jaca
                        Tak, ale wtedy nie działa podświetlenie przyrządów.
                        No ale po co ci podswietlenie w dzien ? Kontrolka swiatel chyba wystarczy ?

[ Dodano: Sro 13 Sty, 10 21:27 ]
                        Zamieszczone przez ufo
                        to chyba najgorsza opcja
                        nikt tu nikogo do niczego nie zmusza...
                        No jakto nikt ? W tym konkretnym przypadku to przepisy wymuszaja takie a nie inne dzialanie spryskiwaczy przynajmniej w przypadku xenonow. A w innych przypadkach to logika ... A jak ktos nie chce uzywac to lepiej bylo kupic tansza wersje a kasiore przeznaczyc na cos dzialajacego

Komentarz

• jaca
                          Drive
                          • 2007
                          • 92

No ale po co ci podswietlenie w dzien ? Kontrolka swiatel chyba wystarczy ?
                          voltar- a kto mówi o jeździe dziennej. Tak na prawdę spryskiwanie (czyszczenie) reflektorów potrzebne jest w nocy. A w nocy wolę widzieć prędkościomierz i inne przyrządy. W dzień to mam w d...e czy reflektory są brudne czy czyste.
                          W tym konkretnym przypadku to przepisy wymuszaja takie a nie inne dzialanie spryskiwaczy
                          Kolejny raz ktoś powtarz tą samą plotkę. W przepisach o ruchu drogowym w Polsce nie ma słowa o spryskiwaczach reflektorów. Przynajmniej ja nic nie widziałem.
                          Spójż na początek wątku. M4riusz pisał, że nie jest w stanie spryskać samych szyb, więc napisałem jak ja to robię - i tylko tyle.
                          Pozdrawiam

Komentarz

• voltar
                            L&K
                            • 2009
                            • 1107
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BZB 1.8 TSI 160 KM

voltar- a kto mówi o jeździe dziennej. Tak na prawdę spryskiwanie (czyszczenie) reflektorów potrzebne jest w nocy. A w nocy wolę widzieć prędkościomierz i inne przyrządy. W dzień to mam w d...e czy reflektory są brudne czy czyste.
                            [/quote]

jaca :
                            Wybacz skoro wiec piszesz o jezdzie nocnej i jak sam zauwazasz spryskiwanie (czyszczenie) reflektorów potrzebne jest w nocy to po co tak robisz dokladnie odwrotnie czyli jak napisales :
                            (światła mijania wciąż się świecą, gasną tylko wskaźniki w kabinie) i pryskam, pryskam...

Kolejny raz ktoś powtarz tą samą plotkę. W przepisach o ruchu drogowym w Polsce nie ma słowa o spryskiwaczach reflektorów. Przynajmniej ja nic nie widziałem.
                            Nie ktos tylko ja i nie jest to plotka. Faktem jest ze wiele polskich przepisów nie tylko drogowych nie nadaza za najnowszymi regulacjami prawnymi UE. Nie oznacza to jednak ze w Polsce one nie obowiazuja gdyz przepisy unijne w przypadku braku krajowego odpowiednika sa nadrzedne.
                            W Polsce w zakresie o ktorym mowimy obowiazuje europejska regulacja ECE R48.
                            Faktem jest tez ze nie mowi ona o obowiazkowych spryskiwaczach w przypadku xenonow tylko o ukladzie oczyszczania swiatel ale zareczam Ci ze nie chodzi tu o husteczki higieniczne

Komentarz

Pracuję...