[Inne] Daewoo Matiz kontra Seicento

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ediada
    Ambiente
    • 2008
    • 156
    • Octavia III combi (5E5)
    • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Znalazłem jeszcze 2 pozycje w sumie najciekawsze.
    Który z ponizszych wybralibyście :?:

Matiz zamieszczony w pierwszym poście: 2 plusy (gaz i komplet kół)

Pozycja druga, (najmniejszy przebieg).

Ciekawa wersja niemiecka, najbogatsza wersja. Trochę ma inny przód i tył. Co w przypadku np. stłuczki ? Należałoby wymienic więcej elementów ?
    zaiste ze wszystkich nauk enologia jest najszlachetniejsza
    "Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Rancho"

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

kup żonie coś z klimatyzacją sknero
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• ediada
        Ambiente
        • 2008
        • 156
        • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez szkoda
        jeszcze się za bardzo schłodzi i później pożytku z niej nie będę miał :szeroki_usmiech

matiza z klimą znależc to nie taka prosta sprawa
        "Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Rancho"

Komentarz

• phoneman
          RS
          • 2008
          • 3374
          • Octavia I (1U2)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Tu masz z klimą

i tu

i kilka innych na allegro
          .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• WaRo58
            Classic
            • 2008
            • 16

Zamieszczone przez ediada
            Zamieszczone przez szkoda
            jeszcze się za bardzo schłodzi i później pożytku z niej nie będę miał :szeroki_usmiech
            No nie jestem pewien, będziesz miał kogo rozgrzewać, może jaknak warto. :roll:

WaRo58

Komentarz

• ediada
              Ambiente
              • 2008
              • 156
              • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

WaRo58, W sumie warto się zastanowic

To będzie auto na krótkie trasy po mieście tzw. podjazdki po zakupy, po dzieci do szkoły itp.
              Zanim klima schłodzi będzie koniec trasy.
              W przypadku takiego auta bardziej zależy mi na jak najmłodszym roczniku i najmniejszym przebiegu.

Komentarz

• phoneman
                RS
                • 2008
                • 3374
                • Octavia I (1U2)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Własnie w mieście klima najwięcej daje. Kup z klimą
                .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• rafik11
                  Rider
                  • 2009
                  • 448

ten matiz z innym przodem to tzw matiz II ktory wszedł do produkcji w korei w miejsce I u nas dalej wtedy klepali starą wersję. W matizie II był oferowany silnik 1,0 czterocylindrowy nie pamiętam ile miał koni. Prawdopodobnie poprawili jakieś usterki z wersji I co do części najlepiej podjechać do intercarsu i zapytać jak z dostępnością. Celowo wspominam o intercarsie bo to spora firma i może sobie pozwolić na sprowadzanie części do różnych aut.

Komentarz

• mane
                    Drive
                    • 2008
                    • 72

Miałem Matiza 10 lat. Zrobiłem na nim 150 tys. km, bez najmniejszej awarii. Muszę jednak dodać, że był to "egzemplarz" Koreański, rocznik 1999.

Komentarz

• OctaviaFLKrak
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 138

Osobiscie polecam Matiza, mam (teraz zona nim jezdzi) z roku 1999 i z przebiegiem 120kkm wersje Joy. W skrócie: tankuje, raz do roku wymiana oleju i filtrów, opłata oc i jezdzi i jedzi, naprawde goraco polecam. To byl mój pierwszy samochód, nigdy mnie nie zawiódł. Mam do niego wielki sentyment od czasu do czasu jezdze go biore do pojezdzenia . Super na miasto. Srednie spalanie ok 5-5,5. Rekord w trasie 4,7

Komentarz

• MG
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 101
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Miałem koreańskiego Matiza z początku 2000 roku. U mnie w rodzinie na zmianę jeździły nim 3 osoby i lekkiego życia nie miał. Mimo to nigdy nie zawiódł w trasie. Przeprowadziłem się nim dwa razy, po położeniu tylnej kanapy jest spora przestrzeń bagażowa. Siedzi się w nim dość wysoko i później w innych autach wydawało mi się, że te fotele to jakoś za nisko są zamontowane. Matiz często robił dłuższe trasy i przy większych prędkościach trzeba radio pogłośnić.

W moim Matizie wystąpiły takie problemy:
                        - w czasie jazdy w dość wilgotny dzień jak się silnik zagrzał to nagle samochód tracił moc i gasł, po tej akcji nie dawało się go odpalić. A jak postał w spokoju 15 minut to odpalał jakby nigdy nic i danego dnia sytuacja już się nie powtarzała. Problem rozwiązany przez wymianę aparatu zapłonowego.
                        - po 7 latach eksploatacji na rancie maski wyszło kilka bąbli rdzy.
                        - odpadła okleina z podstaw lusterek bocznych, trzeba to później pomalować i po sprawie.
                        - przetarł się wężyk doprowadzający płyn do spryskiwacza tylnej szyby w łączeniu między tylną klapą a nadwoziem.

Mi palił trochę więcej
                        W zimę w korkach dochodził do 8,5, trasa 6,5 - ale ja jeździłem szybko jak na jego możliwości. Osobiście byłem bardzo zadowolony z tego sympatycznego autka, a nawet często z sentymentem rodzinnie go wspominamy.

Komentarz

• Agamek12
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 9943
                          • Ford

Jako że miałem okazję jeździć obydwoma autami, z całą odpowiedzialnością polecam MATIZA. Ja kupiłem super zadbanego Matiza od 1-ej właścicielki z przebiegiem 100.000km non stop serwisowanego w ASO. Przez rok przejechałem 10.000km i nic mi się nie działo... aż do przeddnia sprzedaży, gdy pękło mocowanie linki sprzęgła na przegrodzie czołowej. Ale mimo wszystko polecam MATIZA, bo w stosunku do SC ma nastepujące zalety (porównuję znane mi wersje LIFE vs. 900S):
                          1. 5 drzwi
                          2. bardzo fajna pozycja za kierownicą (siedzi się wysoko)
                          3. dużo lepsza jakość wykonania (nic nie trzeszczało)
                          4. brak gołej blachy we wnętrzu
                          5. dużo lepsze osiągi
                          Ale jest jeden minus: Matiz więcej pali (około litr)...
                          Aha, w SC bardzo blisko siebie położone są pedały...
                          I jeszcze jedno: Matiz należy niestety do tych aut, w których "wypasy" lubią się psuć - dlatego sugeruję kupno LIFE - nie ma wspomagania, elektryki, gołych blach, itp. - ja z premedytacją szukałem takiej wersji i z perspektywy czasu muszę stwierdzić, że nic mu w tej wersji nie brakowało...
                          Adam... Używam:
                          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• robertw
                            Classic
                            • 2009
                            • 3

szwagier przejechał matizem z 2000 r 280kkm praktycznie bezawaryjnie.Tylko dziury w progach wyszły

Komentarz

• hanjan
                              Drive
                              • 2009
                              • 50

ediada, Witam
                              Mam aktualnie podobny problem z wyborem auta "limuzyny" do jazdy po mieście .Więc bardzo proszę powiedz na co się zdecydowałeś z tych dwóch rozpatrywanych na forum somochodzików.

Komentarz

• LordWiader
                                Classic
                                • 2009
                                • 26
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

jezdzilem i czasem zdarza mi sie jezdzic seicento 1.1
                                ogolnie jak dla mnie porazka
                                siedzisz jak na taborecie, zero trzymania w fotelu, auto dziwnie sie przechyla na zakretach, malo miejsca
                                Nie polecam!
                                co do matiza to nie wiem bo nie jezdzilem wiec sie nie wypowiem.
                                a za takie pieniadze proponowalbym opla corse - duzo wygodniejszy i DUZO wiecej miejsca

Komentarz

• ediada
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 156
                                  • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

hanjan, jeszcze nie zakupiłem auta. Szukam na spokojnie. Nie mam przymusu, że na dziś , jutro mi auto potrzebne. Sam mam dylemat ale po obejrzeniu wielu aut zacząłem brać pod uwagę VW Lupo/Seata Arosa 1.7 SDI ewentualnie VW Polo 1.9 SDI. Na podstawie zebranych opinii wiem, że jakość Matiza czy Seicento zależy w dużej mierze od danego egzemplarza. Biorąc pod uwagę podobny rocznik to Seicento, Matiz jest moim zdaniem drogie w stosunku do Lupo, Arosy czy Polo.
                                  Za Seicento/Matiza np. z 2000 r. w b.dobrym stanie ludzie chcą ok. 6 tyś. Za 10 tyś. masz już Lupo/Arosę z 99 r.

Komentarz

• Marx
                                    Elegance
                                    • 2009
                                    • 865

ja tez sie rozgladam za malym autem, tyle ze obowiazkowo z automatyczna skrzynia biegow. Na placu boju zostaly wlasnie Arosy/Lupo i Micry. Czasem zdarza sie Corsa. Jak szukasz Lupo, to jest fajne forum http://lupo.org.pl/ i tam czasami ktos sprzedaje zadbana sztuke.

Komentarz

• mrrudzin
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 403

Witaj

Jeździłem Matizem 2 lata, później kupiłem O2FL, a Matizem jeżdzą rodzice.

Bardzo wdzięczne autko. Warto kupując zwrócić uwagę na kilka rzeczy (korozja przedniej klapy, rdzewiejące progi itp). Jeśli zdecydujesz się szukać - zajrzyj na autokacik w dział daewoo matiz - jest sporo informacji w kupie na co zwrócić uwagę.

Generalnie odradzałbym kupowanie wysokiej wersji, bo mało który zakład podejmie się naprawy (mało miejsca pod maską).

Komentarz

• Piotr_T
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 479

Moja zona jezdzi Matizem. Auto z rocznika '99, przebieg jakies 50 tys km., byl garazowany wiec rdza nie jest problemem. Auto jest wygodne - mowie to jako osoba majaca 190cm wzrostu i 110kg wagi - mieszcze sie bez problemu i nie czuje sie stloczony jak w SC (w Matizie przednia szyba jest wzglednie daleko i daje poczucie jazdy duzym autem). Na plus zaliczamy to, ze jest 4 drzwiowy - mamy dwojke maluchow i mozemy latwo ich z tylu zainstalowac (lub jednego z przodu). Niezla jest widocznosc - siedzi sie troche jak na taborcie, ale w miescie to sie raczej przydaje. Silnik... taki sobie, do miasta spokojnie wystarcza, pali naprawde malo (w cyklu miejskim, w Warszawie, zamykalo sie w 6.5-7l/100km) do tego jest prosty jak konstrukcja cepa. Co na minus... hmm.. bagaznik - praktycznie go nie ma, co prawda mozna tam zaladowac zakupy, ale szalu nie robi. Ceny czesci to smiech na sali w porownaniu do Skody, komplet amorow chyba jest tanszy niz jeden do Octavii.
                                        Gdybym mial jeszcze raz szukac auta miejskiego i dysponowal tym samym budzetem to znow bym kupil Matiza.

Komentarz

Pracuję...