osłona z tworzywa sztucznego na akumulatorze to jeden element a podstawa pod akumulatorem to inny element.
AKUMULATOR
Zwiń
X
-
Mój BOSCH SILVER zdaje się mieć dość, akurat teraz jak jezdze tylko na krótkich odcinkach (7km rano + 7 km wieczór), z ogrzewaniem szyby, dmuchawa itp. to żeby przy -10 odpalał to co tydzien trzeba podładować.
Akumulator wytrzymał 4 lata, co jakoś nie przekonuje mnie do ponownego zakupu baterii tego producenta (chociaż w zeszłym roku jak odpalił bezproblemowo przy -26 to nie powiem byłem zadowolony). Mimo to chyba tym razem wybiorę coś tanszego.
Komentarz
-
-
wczoraj rano w o 5.30 chce jechać do pracy a tu lekko tylko zakręciło i nic, padł akumulator. Już od stycznia dawał oznaki że padnie ale trzymał się dzielnie. Pobudziłem w domu wszystkich dwa kable i akumulator 180 AH (od ciągnika)) i odpaliłem. Po skoń czonej pracy 8 godzin później nic nawet nie dygnął kolega podjechał i znowu mi pomógł. najgorsze że nie mogłem znaleźć żadnego profesjonalnego sklepu z akumulatorami (wszystko zamknięte) no i zostało tesco centra 74 AH ciekawe czy długo pociągnie narazie oki.
[ Dodano: Nie 08 Kwi, 07 11:58 ]
wytrzymał stary 5,5 roku
Komentarz
-
-
ja u siebie tez ostatnio wymienialem akumulator po wyj z warsztatu dostalem jakies nie swoje gowno i codziennie musialem prosic sie kogos zeby przyjechal bo badziewie padlo.. teraz mam jakiegos BANERA czy cos takiego 62 AH za 200 zl (nowy) jak narazie to moge na rozruszniku jezdzic hahaha kreci jak wsciekly
Komentarz
-
-
Pozwalam sobie na mały OT w tym wąstku.
Co powiecie na zakup ogniwa słonecznego które za dnia doładowałoby akumulator? Przy dłuższym postoju poprawiłby się wtedy bilans energetyczny i może aku by tak szybko nie padał. Znalazłem na Allegro coś takiego: http://www.allegro.pl/item371005415_...sloneczne.html
Ogniwo przy maksymalnym oświetleniu daje prąd 125mA. Posiadacze kombi mogą je przyczepić przysawkami do bocznej tylnej szyby i podłączyć do gniazda zapalniczki w bagażniku (o ile takie posiadamy).
Komentarz
-
-
Takie coś zdało by egzamin co najwyżej w samochodzie, który nie jest używany przez dłuższy okres ( po to by zapobiec rozładowaniu aku przez alarm i ewentualnie prąd upływu ). To ogniwo daje maksymalny prąd 0,125 A; licząc, że udało by się go utrzymać przez 8h dziennie otrzymamy maks. 1 Ah. Tyle samo uzyskasz mniej więcej po 5-7 min jazdy samochodem... Zresztą wydaję mi się, że jak na tak duże aku jak w Octavii ( 65 Ah ? ) to nawet ten maksymalny prąd może być zbyt mały by rozpocząć skutecznie proces ładowania...
BTW. Za to całkiem dobrze sprawowało by się to z jakąś niedużą ( 7 Ah ) żelówką...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
Komentarz