Zamieszczone przez gerrad
Oznaki działania ASR w O2
Zwiń
X
-
Oznaki działania ASR w O2
Zastanawiam się czy mój ASR wogóle działa :roll:
Czy jest włączony czy nie na śliskiej nawierzchni nie czuć i nie słychać żadnych oznak działania, może minimalnie pomaga nie przekroczyć maksymalnych obrotów silnika...
Czu Was jest tak samo? Kumpel posiadający O1 mówi mi, że on przy uślizgu kół słyszy dźwięk bardzo podobny do tego, który wydaje ABS i odczuwa znaczne zduszenie silnika. I to zaczęło mnie zastanawiać...
Kiedyś na forum poruszaliśmy już temat ostrych startów z włączonym i wyłaczonym ASR, wtedy byłem zaskoczony, że pisaliście iż Wam potrafi konkretnie zdusić silnik przy właczonym ASR i dupa z dobrego startu. Ja natomiast utrzymywałem, że czuję iż z włączonym ASR wcale nie jest gorzej... Także coś mi tu śmierdzi i wolałbym jeszcze na gwarancji załatwić ewentualną sciemę :evil:
-
-
Re: Oznaki działania ASR w O2
Zamieszczone przez zebZastanawiam się czy mój ASR wogóle działa :roll:
Czy jest włączony czy nie na śliskiej nawierzchni nie czuć i nie słychać żadnych oznak działania, może minimalnie pomaga nie przekroczyć maksymalnych obrotów silnika...
Czu Was jest tak samo? Kumpel posiadający O1 mówi mi, że on przy uślizgu kół słyszy dźwięk bardzo podobny do tego, który wydaje ABS i odczuwa znaczne zduszenie silnika. I to zaczęło mnie zastanawiać...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zebhmm, będę musiał stanąć jednym kołem na lodzie i zobaczyć, bo z jego wypowiedzi wynikało coś innego, ale dzięki za info!Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
zeb,
Przerabiałem ten temat i w BJB chyba nie ma tego ustrojstwa. Wydaje mi się, że ze skąpstwa producent odstąpił od montażu przydatnego w górach gadżetu.W OI którą mialem do lipca wyraźnie zaznaczała sie praca tej tzw "szpery".
W OII mimo prób lodowych dźwięku pracy nie usłyszałem. A szkoda.
pzdr.
ps. Ładny kolor furki.
pzdr.OII ambientna sztuka
Komentarz
-
-
U mnie podobnie , tak jak to opisuje szkoda .
Natomiast przy wyłączonym ASR i dodaniu gazu , na 1 , 2 , 3 , 4 biegu wskazówka obotomierza momentalnie leci do 4 tyś i czuć jak koła buksują . Na lodzie zostawiasz jeden lub dwa ślady , podobne do hamowania bez ABS- u .
Najprościej będzie jak znajdziesz kawałek placu , bądz mniej uczęszczany odcinek drogi ( czyli nie odśnieżony) i sprawdż jak zachowuje się twój samochód z włączonym ASR -em
i bez.
W porzednim aucie nie miałem ASR- u i zimą zdażało się , że wyprzedzając ,czy zmieniając pas ruchu , przejeżdżająć przez zimową breję przednie koła traciły przyczepność i trzeba było uważnie operować pedałem gazu by nie zaliczyć pobocza .W chwili obecnej nie zdażyło mi się jeszcze bym przez moment , czuł się niepewnie jadąc po naszych białych drogach .Moment 382 Nm powoduje , że ASR świeci prawie stale :lol:
Komentarz
-
-
Re: Oznaki działania ASR w O2
Zamieszczone przez zeb(...)Kumpel posiadający O1 mówi mi, że on przy uślizgu kół słyszy dźwięk bardzo podobny do tego, który wydaje ABS i odczuwa znaczne zduszenie silnika. I to zaczęło mnie zastanawiać...Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...
Komentarz
-
Komentarz