Wyciek oleju z pod filtra oleju

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gufi24
    Classic
    • 2010
    • 11

Witam

Poszukuję kontaktu do osoby, która ma dostęp do bazy zamawianych samochodów przez dilerów i podgląd całej operacji - co dzieje się z każdym samocodem od momentu zamówienia do odbioru.

Proszę o kontakt na PW.
  • adi2009
    Ambiente
    • 2009
    • 105

Witam.
    Mam taki problem jak w temacie. Od 3 tygodni jestem posiadaczem Octavii Tour z silnikiem 1.6 BFQ. Wczoraj zauważyłem na śniegu po ok 100km trasie kropelki oleju. Okazało się, że wycieka po filtrze oleju, a żeby tego było mało filtr był na tyle luźny, że dokręciłem go rękoma. Dzisiaj, po powrocie do domu ok 100km, dotknąłem ręką filtr i znowu jest na nim olej. Poprzedni właściciel wspominał że po wymianie oleju wraz z filtrem w jednym z warsztatów zauważył, że olej wycieka. Udał się do skody i tam wymienili filtr i go dokręcili rzekomo kluczem. To było ok rok temu. Z tego co widzę olej dalej cieknie. Jutro jadę do mechanika na wymianę rozrządu i przy okazji zwrócę mu uwagę na ten filtr. Czy to może być coś poważnego???

Komentarz

• Nedar
      Ambiente
      • 2009
      • 209
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Obudowa filtra oleju to zwykła puszka z wlotem i wylotem. Powodem wycieku może być uszkodzona obudowa filtra (pękniecie lub uszkodzenie któregoś króćca), uszkodzona pokrywka lub ścięty o-ring, który uszczelnia obudowę i pokrywkę.
      Przy wymianie poproś, aby mechanik przyjrzał się bliżej temu elementowi.

Pozdrawiam.

Komentarz

• bubuDE
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2007
        • 763
        • Octavia III (5E3)
        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Nie trzeba przypominac ze filtr dokreca sie tylko reka a posmarowanie powierzchni gumki na styku z silnikiem to koniecznosc. Za kazdym razem dokladnie wytrzyj ubrudzone olejem miejsce bo nawet niewielka ilosc uciapie duza powierzchnie i robi wrazenie jakby dziura byla.
        PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

Pracuję...