EPC, check engine, chmura dymu i zapach zgniłych jaj

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • carlos
    Classic
    • 2009
    • 10

to piszcie termin a ja bede (odpada mi tylko wtorek 22 i sobota 26 bo mam sluzbe)

[ Dodano: Wto 06 Lip, 10 20:52 ]
    a ktos z elbląga pojawi sie jutro w sopocie??
  • Olaff
    Drive
    • 2007
    • 93

Rano na parkingu -26st. C, kręcę rozrusznikiem, chwilka zakrztuszenia i motorek odpalił, traska 50 km - wszystko OK.
    Po południu -20st. C odpalam, włącza się kontrolka EPC, obroty ok. 1000, samochód wogóle nie reaguje na pedał gazu.
    Odpalam drugi - to samo - chwilę pochodził; nie raguje na pedał gazu.
    Odpalam trzeci raz tyle że po zaskoczeniu od razu wciskam gaz, obroty skaczą do 3000 zdejmuję nogę z gazu, pali się EPC plus "check engine", obroty skaczą 800-1500 góra-doł-góra-dół ... kopci z rury gęstą chmurą białego dymu, czuć zgniłe jaja - gaszę.
    Odpalam czwarty raz - to samo co za trzecim - gaszę.
    Wracam do biura, dzielę się z kolegami wrażeniami, dzwonię do ASO - pracownik z ASO mówi że mogą być padnięte światła stopu, hmm ...
    Wracam do auta - odpalam piąty raz, silnik pracuje równo - śmierdzi jeszcze trochę zgniłymi jajami z rury, obroty ok, już nie kopci, EPC zgasło, "check engine" zostało. Kolega potwierdza, że ze stopem się nic nie dzieje. Wracam do domu - 50 km, wszystko jest ok - świeci się tylko "check engine".
    Co to było ??? Jechać do sewisu i sprawdzić czy nie zawracać sobie głowy ?
    Octavia Tour 1,6 BFQ 102 KM Twinpowr Ice plus + 2007, LPG:
    Czym jest Skoda Octavia ?

Komentarz

• SuchyX
      L&K
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1170

Olaff, EPC między innymi odpowiada za czujnik stopu w pedale wiem bo sam to przerabiałem ale i nie koniecznie muszą to być światła stopu. Check Engigne możesz mieć od gazu u mnie tzn w drugiej OI też 1.6 BFQ zapala mi się Chceck Engine tylko wtedy kiedy lipny gaz się trafi.

Najlepiej będzie jak podepniesz pod Vaga.
      Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
      Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• Olaff
        Drive
        • 2007
        • 93

Zamieszczone przez SuchyX
        Olaff, EPC między innymi odpowiada za czujnik stopu w pedale wiem bo sam to przerabiałem ale i nie koniecznie muszą to być światła stopu. Check Engigne możesz mieć od gazu u mnie tzn w drugiej OI też 1.6 BFQ zapala mi się Chceck Engine tylko wtedy kiedy lipny gaz się trafi.

Najlepiej będzie jak podepniesz pod Vaga.
        Check engine zapalił się przy uruchamianiu na benzynie. Dopiero jak wszystko się unormowało, ruszyłem w trase i auto przełączyło się na gaz.

Komentarz

• rkb
          RS
          • 2008
          • 2152
          • Rapid Spaceback (NH1)
          • CYVB 1.2 TSI 110 KM

przy takich akcjach rozne bledy wywala, niektore zapalaja "checka" inne nie, np jak wysrał mi sie aku to miałem bład "zbyt niskiego napięcia" ale check sie nie zapalil, jak auto jest na gwarancji mozna podjechac i sprawdzic w aso co to a jak nie to pierwsza lepsza osoba z kabelkiem i bedzie wszystko jasne
          Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Olaff
            Drive
            • 2007
            • 93

Wczoraj samochód stał na parkingu, dzisiaj rano odpaliłem bez problemu, "check engine" - pamiątka po przedwczorajszym przypadku - samo zgasło.

Komentarz

Pracuję...