Zamieszczone przez lukasz3112
Wymiana oleju po dotarciu?
Zwiń
X
-
Wymiana oleju po dotarciu?
Witam :!:
Cieszę się swoją bryczką od ponad miesiąca, przejechałem ca 1600 km.
Pytanie mam do doświadczonych kolegów: czy warto jednak po okresie docierania silnika wymienić olej i filtr oleju?
W instrukcji stoi napisane, że pierwsza wymiana po 30000 tyś, lub po dwóch latach, - dotyczy silnika 1,4 TSI.
Co sądzicie w tym temacie, ewentualnie jak postąpiliście w swoim przypadku :?:
Pozdrawiam
-
-
5000tyś i wymiana na motul.....narazie brak usterek ...21-12-2009 wymiana akumulatora i przekroczyłem 103000tyś przebiegu...(listopad 2010r)juz 5lat minęło)..po przeglądzie .....Może czas na zmiany...kurde 17-12-2010 mam 104500tyś przejechane coś mało jeżdze ostaTNIO.......11-2011 przejechane 116000tyś wymiana rozrządu kpl
Komentarz
-
-
Poczytaj sobie bo warto: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29650
Ja też mam swoją OIIFL prawie miesiąc (1300km) i zamierzam wymienić wszystko przy 15tys km.
Nie sugeruj się książkowymi przebiegami - no chyba że ci nie zależy na samochodzie. :twisted:
Komentarz
-
-
ja rowniez przy 15tys,nie bede czekal na 25 czy 30.o co mysle o 3tys lub po dotarciu,,dbam o autko ale bez przesady,technologia olejowa jest na takim poziomie ze mysle te 15 tys to bedzie akurat nie za pozno nie za wczesnie,po co zlewac praktycznie swierzy olej i zalewac go praktycznie o podobnym stanie.bo raczej przez 3tys nie zestarzal sie az tak,ale to co ja mysle i oczywiscie szanuje kazdego wybor.pozdrawiam
Komentarz
-
-
Dzięki za sugestie
Tak sobie myślę, że jednak olej dam wymienić po przejechaniu pierwszych 3 tyś.
W poprzednich autkach też tak robiłem, więc chociażby z przyzwyczajenia.... :wink:
No i mam zamiar nową Octą zrobić dość pokaźną ilość kilometrów.
Poprzednią Fabią z motorkiem 1,2 HTP nakręciłem ponad 100 tyś bez najmniejszego problemu z silnikiem, jak i całym samochodem.
Pzdrav.
Komentarz
-
-
3000KM to przegięcie, minimum 8000km :P
W mocno wysilonych jednostkach to robi się co 5000km, więc nie popadajmy w przesadę.
Poczekajcie chociaż do 5000km.BLUELIGHT.PL
ledy, zestawy i palniki xenonowe D2S, H1, H4, H7 .... 4k,5k,6k,8k,10k,12k
Komentarz
-
Komentarz