Witam,
Wczoraj wymijałem TIR-y. Spod kół jednego z nich wyskoczył kamień i łup w moją szybę.
Efektem jest okrągła plamka o średnicy około 1-groszówki. Plamka jest poza polem widzenia kierowcy, "chowa" się za lusterkiem.
Zastanawiam się co z tym zrobić.
Naprawiać? Gdzie i za ile ?
Wymienić na nową w ASO? około 1000 zł
Wymienić na nową nie oryginalną? ale gdzie i za ile żeby nie była jakaś lewa...
Może ktoś mi coś doradzi?
Co będzie jak po naprawie i tak jakiś gliniarz się czepi?
Pozdrawiam
Andrzej
Ps. Jeszcze nie do końca zarejestrowana, a tu masz...
http://www.autoglassjaan.pl/ spróbuj tutaj, widziałem parę aut zrobionych przez nich i nie widać różnicy(małe odpryski), zadzwoń spytaj będzie wiadomo :diabelski_usmiech
Efektem jest okrągła plamka o średnicy około 1-groszówki.
narysuj sobie kółeczko flamastrem w około i pojeździj i zobacz czy nie "idzie" pajączek dalej, ja też u siebie mam takie pęknięcie już od 1,5 roku i nic się nie dzieje.
Zamieszczone przez guzolot
Co będzie jak po naprawie i tak jakiś gliniarz się czepi?
jeżeli jest poza polem widzenia to nic, ale jak się jakiś uprze to powiesz że właśnie dostałeś kamienie.
Zamieszczone przez sesik
spróbuj tutaj, widziałem parę aut zrobionych przez nich i nie widać różnicy(małe odpryski), zadzwoń spytaj będzie wiadomo :diabelski_usmiech
ta... też kiedyś do nich podjechałem to kosztów naprawy nie pamiętam ale sama naprawa i "rozwiercanie" odprysku odbywał by się na moje ryzyko i jak pójdzie cała szyba to na mój koszt itp itd wiec dałem sobie spokój.
narysuj sobie kółeczko flamastrem w około i pojeździj i zobacz czy nie "idzie" pajączek dalej, ja też u siebie mam takie pęknięcie już od 1,5 roku i nic się nie dzieje.
dokładnie, jak nie peka dalej to bym się nie spieszył z wymianą :idea:
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Znajomy policjant powiedział, że może się przyczepić każdy policjant, gdyż jest to jazda niesprawnym autem. Co grozi? Mandat od 20-200 pln. Zabranie DR. wymiana szyby, przegląd, odbiór DR.
Zastanawiam się czy nie zrobić wymiany w ASO z AC.
W glassjanie naprawa 150 zł. wymiana na nową 520+150. Robią też bezgotówkowo z AC
Znajomy policjant powiedział, że może się przyczepić każdy policjant, gdyż jest to jazda niesprawnym autem. Co grozi? Mandat od 20-200 pln. Zabranie DR. wymiana szyby, przegląd, odbiór DR.
nie no, proszę Cię, daj sobie spokój
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
jezdzilem 6 lat z dziura na wylot. Zostala wypelnione czyms i z obu stron naklejona taka jakby naklejka. Na przegladzie raz sie gosc przyczepil ze to w polu widzenia itepe, ale jak zobaczyl ze od paru lat przechodze w ich stacji przeglad to dal spokoj. Niemniej nie jezdzilbym z odpryskiem tylko sprobowal zakleic. Jak jest mroz i przymarznie szyba to jesli drapiesz, mozesz powodowac naprezenia i moze pojsc szyba.
Tu raczej nie ma mowy o naprężeniach z prostej przyczyny- nie ma podłużnego pęknięcia. Najbardziej martwiłybm się o pęknięcie "na godzinie 5"- odchodzące delikatne pęknięcie. Nie jestem pewien jak jest w OI (czy jest szyba klejona). Jeśli tak, to nie zawracałbym sobie głowy, zwłaszcza że nie jest to w polu widzenia.
Zamieszczone przez loru
Dokładnie tak- jeśli nie idzie nigdzie dalej, to po co ładować się w koszty.
It doesn't matter what we're losing
It only matters what we're going to find!
Jeśli będziesz chciał naprawiać to zmierz najmniejszą odległość od brzegu. Nie może być mniej niż 10 lub 11 cm nie pamiętam ale na stronach naprawiaczy jest to dokładnie określone. W trakcie naprawy zakładają trójnóg z pompą próżniową i stąd te odległości. Naprawiają ubytki do wielkości 5 zł. Nie istnieje coś takiego jak idealna naprawa, zawsze coś będzie widać mniej lub więcej. A czy się to będzie Ci opłacać? Rozważ wszystkie za i przeciw.
[ Dodano: Sro 27 Sty, 10 17:12 ]
Zamieszczone przez tomil
jeśli nie idzie nigdzie dalej, to po co ładować się w koszty
Owszem, tylko w najmniej odpowiednim momencie może zrobić trrrrrach i co wtedy?
Co do wymiany szyby to poczytaj npTUTAJ
Witam
Naprawa szyby -to co mogę Ci poradzić . Jest to naprawdę skuteczna rzecz . Jezeli jest poza polem widzenia kierowcy , nie martw sie o zadne refleksy . Jedna bardzo wazna rzecz- naprawa musi się odbyć max 3/4 dni od zdarzenia - potem jest pradopodobienstwo niepełnego wypełnienia plombą miejsca ubytku i miejsce po ubytku trzeba zaraz zabezpieczyć taśmą klejącą przed czynnikami atmosferycznymi ( oczywiscie klej taśmy nie moze stykać się z powierzchnią ubytku )
U mnie był "pajączek" ok 6-8mm i to na wysokości oczu kierowcy. Jeździłem z nim ze 3 miesiace , ale przed zimą naprawiłem ( żeby zamarzająca woda nie poczyniła większej szkody ) . Robiłem na rogu Marsa i Chełmżyńskiej cztery lata temu i do dziś jest super . Z zewn. wcale nie widać , od środka sam nieraz szukam 'gdzie TO jest'. Możesz stać przy aucie i się przyglądać. Czas pracy fachowca ok 30min . Koszt 80zł bez f-ry.
Po przeanalizowaniu za i przeciw zdecydowałem się na naprawę.
Umówiłem się w zakładzie na Wale Miedzeszyńskim, tuż przed stacją shell'a (jadąc na PN).
Koszt 100zł.
Jakieś opinie o tej firmie?
Pozdrawiam
Andrzej
[ Dodano: Czw 04 Lut, 10 23:01 ]
Witam,
Szyba naprawiona.
Wyszło chyba dość dobrze.
Jak ktoś nie wie, że była trzaśnięta to nie zauważy,,,
Komentarz