Na seryjnych hamulcach i plynie po 2 takich ostrych hamowaniach pedal zapadal sie w podloge, tarcze hamulcowe swiecily, swad klockow byl okropny, a auto w ogole nie hamowalo tylko zwalnialo.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Ja dzisiaj swoje BKD zupełnie amatorsko na 4. zmierzyłem 80-120 i wyszło jakieś 5 sekund, ale aż się prosiło o 3. Mam nadzieję wykonać dokładniejszy pomiar (VAGiem), to się podzielę wynikami :wink:
Ja dzisiaj swoje BKD zupełnie amatorsko na 4. zmierzyłem 80-120 i wyszło jakieś 5 sekund, ale aż się prosiło o 3. Mam nadzieję wykonać dokładniejszy pomiar (VAGiem), to się podzielę wynikami :wink:
VAG-iem Ci wyjdzie gorzej, bo prędkościomierz zawyża
ciekawe czy rozpędzając auto z nizszych prędkosci czas bedzie taki sam czy lepszy?
imo lepszy
imo również, ale mogę kiedyś (jeśli będę pamiętał :szeroki_usmiech ) dla porównania nagrać filmik ze startem z prędkości ustawionej na np. 80km/h
Zamieszczone przez zwirek75
Zamieszczone przez fernando
VAG-iem Ci wyjdzie gorzej, bo prędkościomierz zawyża
ale zawyża i prędkość wyjściową i końcową, także jedyne co się zmienia to one i to że startujesz z niższych obrotów niż wystartowałbyś przy rzeczywistej prędkości, więc np. w moim przypadku powinno być nawet ciut szybciej gdybym się uparł, że mierzę start i stop według prędkości z GPS np. :idea:
ale zawyża i prędkość wyjściową i końcową, także jedyne co się zmienia to one i to że startujesz z niższych obrotów niż wystartowałbyś przy rzeczywistej prędkości, więc np. w moim przypadku powinno być nawet ciut szybciej gdybym się uparł, że mierzę start i stop według prędkości z GPS np. :idea:
Przyspieszenie od 0-100 wg licznika a gps rozni sie pomimo, ze predkosc wejsciowa i wyjsciowa sa takie same
Licznik zawyza predkosc a wiec obroty sa wyzsze a nie nizsze, wiec powinno byc latwiej.
Co za roznica, jest szybko.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Przyspieszenie od 0-100 wg licznika a gps rozni sie pomimo, ze predkosc wejsciowa i wyjsciowa sa takie same
Przy takim pomiarze prędkość początkowa według GPS i licznika jest taka sama - zero
Przyśpieszenie 0-100 wg licznika wynosi x
Przyśpieszenie 0-100 wg GPS wynosi x+błąd licznika
Czyli przyśpieszenie według licznika w pierwszym przypadku będzie do 100km/h według wskazania licznika a w drugim do np. 105km/h według wskazania licznika i dlatego zmierzony czas będzie dłuższy :idea:
Zamieszczone przez bradley
Licznik zawyza predkosc a wiec obroty sa wyzsze a nie nizsze, wiec powinno byc latwiej.
Zastanów się jeszcze raz :wink: Kiedy masz przykładowo 3000 obrotów na 3 biegu na liczniku jest 60km/h ale licznik zawyża zatem przy 3000 obrotów na 3 biegu według GPS faktyczna prędkość to (przykładowo) 55km/h. Zatem jeżeli chcesz zmierzyć czas przyśpieszania od faktycznych 60km/h (a nie licznikowych) musisz przyśpieszyć do realnych 60km/h czyli zwiększyć obroty do np 3300.
MisiekWAW, mnie chodzilo o predkosc realna. Czyli przy 60-100 przy realnych 60 masz latwiej. EOT
Nawet GPSowi nie mozna ufac bo nie ma az tak duzej predkosci odswiezania a i dokladnosc pozycjonowania nie jest tak duza. Na potrzeby cywilne jest to wystarczajace, ale wojsko ma wlasne systemy.
Powyższe jest prawdziwe dla liczników które pokazują prędkość wyższą od faktycznej ale znakomita większość przekłamuje właśnie w tą stronę
Przy okazji - ładnie się zbiera MPS-ka
Wszystkie przekłamują w góre. Jest chyba zapis w normach, że licznik nie moze pokazywać prędkości mniejszej niż rzeczywista. W rzeczywistości więc dla pewnosci większość producentów zawyża wskazania predkościomierza - z doświadczeń od 5-10%.
[ Dodano: Pią 29 Sty, 10 10:11 ]
Zamieszczone przez olus
zwirek troche dziwne z tym esp, u mnie po odlaczeniu poprostu sie swieci
Kurcze, rzeczywiście dziwne.
Wczoraj sobie jeździlem po rondku i pomimo ze się było wyłączone (w sensie migało) to czasami mnie wyprowadzało z driftu
Powyższe jest prawdziwe dla liczników które pokazują prędkość wyższą od faktycznej ale znakomita większość przekłamuje właśnie w tą stronę
Przy okazji - ładnie się zbiera MPS-ka
Wszystkie przekłamują w góre. Jest chyba zapis w normach, że licznik nie moze pokazywać prędkości mniejszej niż rzeczywista. W rzeczywistości więc dla pewnosci większość producentów zawyża wskazania predkościomierza - z doświadczeń od 5-10%.
Komentarz