Nowy problem z zawieszeniem w mojej Octavi :(

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JanuszP
    Drive
    • 2005
    • 65

Nowy problem z zawieszeniem w mojej Octavi :(

Propozycja howarda:
    Zamieszczone przez howard7
    witam serdecznie sorki ze zawracam glowe bedac tylko prostym czlonkiem klubu
    ale chcialbym zglosic kandydature do strefy "klubowicze OCP"
    mam na mysli kol. FRANCE pojawia sie na wszystkich spotach
    dzielnie walczy z kartami (mimo nienajlepszych czasow na poczatku)
    i ogolnie jest osoba kolezenska
    nie wiem czy mam do tego prawo ale jesli mozna to prosilbym o rozpatrzenie kandydatury
    pozdrawiam
    Mysle, ze nawet sluszna. Co tym sadzicie ?
    L&K
  • Radkow
    Rider
    • 2004
    • 299

Nowy problem z zawieszeniem w mojej Octavi

Dzis rano jade do pracy i po przejechaniu jakis 5-7 kilometrow nagle zaczyna telepac kierownica w lewo i prawo na przemian oraz dochodzil bardzo glosni metaliczny dzwiek. Dodatkowo kilka dni temu pojawil sie przy przyspieszaniu dzwiek jakby przebug sie konczyl. Nastawilem sie wiec na wymiane przegubu, ale dzis okazalo sie, ze to jednak chyba nie przegub, gdyz dzwiek narastal wraz ze wzrostem predkosci i byl rowniez wyraznie slyszalny gdy auto jechalo na luzie.

Powiedzcie mi, co to moze byc? Umowilem sie na 14 z mechanikiem, ale nie wiem czy dojade, gdyz jazda z predkoscia wieksza niz 30km/h jest mocno stresujaca.

Kiedys ktos mowil, ze powodem drgan przy hamowaniu u niego bylo lozysko kola przedniego. Wtedy wymienilem wiekszosc rzeczy w zawieszeniu procz lozyska. Moze wlasnie teraz skonczylo mi sie to lozysko w sposob brutalny
    Jak pamietacie u mnie wlasnie drga i krzywi tarcze - juz z 2-3 komplety.

Dodam, ze wszystko zaczelo sie po przejechaniu przez tory tramwajowe

Czy takie moga być objawy łożyska??
    Pozdrawiam
    Radek

Komentarz

• Jackal
      Elegance
      S_OCP Member
      • 2004
      • 758

z tego co opowiadasz to ja obstawiam przegub... niestety na odleglosc ciezko cos stwierdzic jednoznacznie.
      bylo: Octa I Combi TDI+MTKATOWICE
      Jest: 170/365@204/430... cos tam jezdzi :twisted:
      Perfect service by DobryGrzesWawa

Komentarz

• Radkow
        Rider
        • 2004
        • 299

Zamieszczone przez Jackal
        z tego co opowiadasz to ja obstawiam przegub... niestety na odleglosc ciezko cos stwierdzic jednoznacznie.
        Tylko, ze tak jak napisalem to wali i kreci kierownica w lewo i prawo (2cm w lewo, 2 cm w prawo) rowniez jak autko leci sobie spokojnie na luzie, a jak ruszam ostro spod swiatel (bo specjalnie testowalem) to do 30-40km/h nic nie stuka, nie puka - jedynie kierownica chodzi na lewo i prawo.

A jak szybciej chce jechac to od razu metaliczne stuki, puki dochodza z przedniego lewego kola i przy hamowaniu mocno zaczelo sciagac w lewo.
        Pozdrawiam
        Radek

Komentarz

• Jackal
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2004
          • 758

mialem to samo w poprzednim samochodzie...

przegub nie terkaly, nie piszczal NIC... pare razy mi zaczelo ruszac kierownica lewo-prawo ( na poczatku myslalem ze to kapec ), za ktoryms razem przy skrecie poprostu sie rozpial i bylo po wszystkim... holowanie i naprawa
          bylo: Octa I Combi TDI+MTKATOWICE
          Jest: 170/365@204/430... cos tam jezdzi :twisted:
          Perfect service by DobryGrzesWawa

Komentarz

• Radkow
            Rider
            • 2004
            • 299

No to objaw podobny z tym ruszaniem kierownica. Jednak u mnie dodatkowo jest ten przerazliwy zgrzyt, ktory narasta wraz ze wzrostem predkosci, tak jakby wlasnie sie jakies lozysko rozsypalo

No nic. Widze, ze procz Ciebie nikt nie mial nic podobnego, wiec poczekamy do 14 jak wstawie autko do mechanika. Powiem co sie posypalo jutro z ranca
            Pozdrawiam
            Radek

Komentarz

• henio
              Rider
              S_OCP Member
              • 2005
              • 631

To że auto leci na luzie i wtedy też słychać to wydaje mi się normalne , bo chyba przegób wtedy też się obraca.Niepokoi mnie ten zgrzyt, no ale zobaczymy co mechanik powie.I co powiedział?????????? :roll:

Komentarz

• Radkow
                Rider
                • 2004
                • 299

Wszystko stalo sie juz jasne i naprawione. Polecialo lozysko, a wlasciwie to zmielilo sie, ze prawie nie bylo co wyjmowac. Kolo po podniesieniu auta latalo samo na lewo i prawo. Dodatkowo przegub zostal sprawdzony i okazalo sie, ze tez mial male juz luzy - mechanik powiedzial, ze jeszcze z 10 tysiecy na nim powinienem zrobic, ale kazalem wymienic, bo po co pozniej drugi raz placic za to samo, a tak przy wymianie lozyska za wymiane przegubu powiedzial 20 pln + cena przegubu, wiec przezylem jakos Autko od razu zaczelo jezdzic normalnie, tylko teraz zastanawia mnie, czy przypadkiem te giecie tarcz hamulcowych od kilku miesiecy to jednak nie bylo spowodowane rozwalonym jednak lozyskiem, bo wszystko inne w sierpniu zostalo wymienione.
                Pozdrawiam
                Radek

Komentarz

• henio
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 631

tylko teraz zastanawia mnie, czy przypadkiem te giecie tarcz hamulcowych od kilku miesiecy to jednak nie bylo spowodowane rozwalonym jednak lozyskiem, bo wszystko inne w sierpniu zostalo wymienione
                  Kurcze a toś mi dał do myślenia.Mam tak właśnie od paru ładnych miesięcy i teraz sam już myślę że to łożysko.Zobaczymy jak trochę pojeżdzisz czy coś wyjdzie , oby nie .A swoją drogą ile dałeś za przegub?Pozdrawiam.

Komentarz

• Radkow
                    Rider
                    • 2004
                    • 299

Przegub w Lodzi oryginal w sklepie z czesciami tylko do SKody 190 pln, a zamiennik 115. Ja kupilem zamiennik.
                    Pozdrawiam
                    Radek

Komentarz

• Luca
                      Rider
                      • 2004
                      • 524

Autko od razu zaczelo jezdzic normalnie, tylko teraz zastanawia mnie, czy przypadkiem te giecie tarcz hamulcowych od kilku miesiecy to jednak nie bylo spowodowane rozwalonym jednak lozyskiem, bo wszystko inne w sierpniu zostalo wymienione.
                      Bardzo możliwe, bardzo........
                      Najważniejsze ze juz wszystko ok, i dalej pomykasz
                      Pozdrawiam
                      "Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
                      Pokój jego duszy - Kris 27-09-2003
                      Pionek znów gra.......

Rodzinne Combiaczki AHF i BKD by ALI oraz E 30
                      www.dynosoft.pl

Komentarz

• adam_was
                        Drive
                        • 2005
                        • 63

Tak sobie czytam i aż mi sie włosy na głowie jeżą.
                        A jak by to łozysko rozsypało sie na autostradzie przy 1.. km/h???
                        Ludzie dbajcie troche o swoje samochody, a jak się kompletnie nie znacie to znajdźcie przyzwoitego mechanika i odwiedzajcie go regularnie, bo pozabijacie siebie i innych.

Komentarz

• MiKruS
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 7976

Zamieszczone przez adam_was
                          Tak sobie czytam i aż mi sie włosy na głowie jeżą.
                          A jak by to łozysko rozsypało sie na autostradzie przy 1.. km/h???
                          Ludzie dbajcie troche o swoje samochody, a jak się kompletnie nie znacie to znajdźcie przyzwoitego mechanika i odwiedzajcie go regularnie, bo pozabijacie siebie i innych.
                          Jakbys uwaznie czytal ten temat, to zauwazylbys, ze kolega Radkow dba o swoj samochod jak malo kto.
                          Poza tym sam fakt, ze ktos jest zalogowany na forum motoryzacyjnym swiadczy o tym, ze stan jego samochodu nie jest mu raczej obojetny.

Wiec nie wiem co oznacza ta Twoja wypowiedz? :evil:
                          TDI 205PS

Komentarz

• adam_was
                            Drive
                            • 2005
                            • 63

Po prostu moim skromnym zdaniem łozyska nie rozsyują się z dnia na dzień, najpierw troche szumi, potem szumi bardziej, potem wystarczy poszarpać kołem na boki żeby wyczuć luzy, a jak sie to wszystko zlekceważy i w pore nie pojedzie do warsztatu to sie takie łozysko rozsypuje i koło ma kilka centymetrów "luzu". Jak stanie sie to przy wiekszej predkości to może byc klops, bez wzgledu na to czy samochód był zadbany czy nie.

Oczywiście zakładam, że wszyscy uczestnicy forum interesują się swoimi samochodami, nie chciałem nikogo urazić, jeżeli tak sie stało to przepraszam, trochę mnie poniosło.

Komentarz

• henio
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 631

najpierw troche szumi, potem szumi bardziej, potem wystarczy poszarpać kołem na boki żeby wyczuć luzy, a jak sie to wszystko zlekceważy i w pore nie pojedzie do warsztatu to sie takie łozysko rozsypuje i koło ma kilka centymetrów "luzu". Jak stanie sie to przy wiekszej predkości to może byc klops, bez wzgledu na to czy samochód był zadbany czy nie.
                              Jednak kolega adam-was ma trochę racji.Bo raczej łożysko ot tak się nie rozleci , coś tam wcześniej wydaje z siebie :lol: Nie zmienia to faktu że kolega Radkow dba o auto ( chociaż z tym filtrem przeciwpyłkowym to było trochę przegięcie :roll: :wink: )

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

adam_was, U nas lozysko polecialo w ciagu kilku minut. Auto wrocilo z trasy i NIC mu nie bylo, na drugi dzien rano na poczatku nic, a za kilka kilometrow zaczelo cos trzec, po kolejnych 15km halas byl juz duzo wiekszy, a ASO na to co :?: No umowimy Pana w najblizszym wolnym terminie :lol: W koncu po dwoch dniach zrobili, chodz z wielkimi problemami bo w ciagu 15minut gdzies im na serwisie dwa lozyska sie zawieruszyly :roll:
                                Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...