[O2] Opony w salonie ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dav6id
    Classic
    • 2011
    • 12

[O2] Opony w salonie ?

wawer80, gratuluje przebiegu

przede wszystkim podłącz VAGa i zobacz jakie błędy generuje tempomat
    było kilka watków na ten temat- dość częstym problemem bywa zanieczyszczenie manetki- po przeczyszczeniu styków problem zanika

ale najpierw trzeba wiedzieć jaki to problem
  • abrymarz
    Ambiente
    • 2010
    • 200
    • Octavia III (5E3)
    • DKTB 2.0 TSI RS 245 KM

[O2] Opony w salonie ?

Witajcie,
    Szukałem, ale nie znalazłem żadnej informacji na interesujący mnie temat.
    Nie zdążyłem zadać pytania w poprzednim temacie o oponach z salonu i został zamknięty.
    A teraz pytanie:
    Jaka może być data produkcji opon w salonie?
    Jaka data jest dopuszczalna? tzn. czy są jakieś zalecenia co do "starości" opon instalowanych w octawkach?
    Czy możemy "żądać" (wymagać) opon nowszych od tych, które są już założone w aucie salonowym?

Komentarz

• robekcool
      RS
      • 2009
      • 2041
      • Octavia II (1Z3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Data produkcji opon zależy od tego kiedy auto zjedzie z taśmy produkcyjnej lub w przypadku zmiany na zimowe lub letnie (zależnie od pory roku) od dealera, który je montuje.
      O dopuszczalnej dacie nic mi nie wiadomo.
      Jeśli autko masz np.2010 rok produkcji, a oponki powiedzmy z 2008 to raczej wymagałbym nowszych, ale i tak komu innemu je wcisną.
      www.k-mot.pl
      Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
      Autoholowanie.
      Robert Kulma

Komentarz

Jeśli byłaby taka możliwość że kupuję auto bez opon na których zjechało z fabryki to napewno zdecydowałbym się na taki manewr. Przecież te opony to wielka porażka. Są to opony które można porównać z obuwiem dla nieboszczyków. Odrazu wymieniłem.

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8033
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez octavian16
          Przecież te opony to wielka porażka
          a jakie masz, ze porażka?

[ Dodano: Pon 22 Lut, 10 13:12 ]
          Zamieszczone przez robekcool
          Jeśli autko masz np.2010 rok produkcji, a oponki powiedzmy z 2008 to raczej wymagałbym nowszych, ale i tak komu innemu je wcisną.
          Opona która była prawidłowo magazynowana to po 2 latach magazynowania jest jeszcze pełnowartościową oponą. (Już pisaliśmy o tym w innym temacie.). Opony montowane w fabryce nie są starsze niż kilka miesięcy.
          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

miałem Conti - były bardzo głośne jak zliżałem się na luzie do zatrzymania to szum tych opon był przerażający jak bym jeczał na samych felach.
            Kolega w swej octavii też nowej wyrzucił oponki i założył zakupione w sklepie też Conti ten sam model co miał wcześniej i wnioski - odrazu zdejmować te co fabryka zakłada.

Komentarz

• jacog
              Rider
              • 2008
              • 420
              • Felicia I (6U1)

Odbierałem 1.4TSI w kwietniu zeszłego roku też na Conti i nie mam zastrzeżeń do tych opon. Były z bieżącej produkcji. Szok, że opony mogą być tak głośne, był dopiero po zamontowaniu zimówek GY UG7+.

Komentarz

• AdamB
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 8033
                • Octavia IV (NX3)
                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

octavian16, kupiłem swoją na 195/65r15 ContiECOcontact3 i one były ciche. A trzymały przyzwojcie jak na rozmiar i na fakt, że są ECO :szeroki_usmiech
                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Marx
                  Elegance
                  • 2009
                  • 865

opcbrymarz, temat zostal zamkniety, ale masz podany link do tematu w ktorym bardzo wiele osob wypowiedzialo sie n/t opon salonowych i to w tamtym watku powinienes zadac to pytanie. Obawiam sie ze jak wpadnie kol. Szkoda to ten temat zostanie takze zamkniety.

Komentarz

• ruwado
                    RS
                    • 2009
                    • 14890
                    • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez abrymarz
                    Jaka data jest dopuszczalna? tzn. czy są jakieś zalecenia co do "starości" opon instalowanych w octawkach?
                    raczej są zalecenia ogólnie co do starości opon - a nie tylko w stosunku do octavki.

"Przechowywanie opon regulują zalecenia wydane przez organizację ETRTO (The European Tyre and Rim Technical Organization), których kwintesencja zawiera się w kilku punktach:
                    1. Pomieszczenie przeznaczone do przechowywania powinno być chłodne (najlepiej poniżej 25۫C), suche i umiarkowanie wentylowane.
                    2. Nie przechowywać opon w bezpośrednim świetle słonecznym, silnym sztucznym świetle o dużej emisji ultrafioletu ani w pobliżu źródeł ciepła.
                    3. Przechowywać opony z dala od silników i innych źródeł ozonu. Oleje, paliwa i chemikalia nie powinny być przechowywane w tym samym pomieszczeniu.
                    4. Przechowywać opony w stanie wolnym od naprężeń i deformacji.
                    Pakowanie, przechowywanie i transport ogumienia reguluje także polska norma PN-C-94300-7, która zaleca nie przekraczanie czasu przechowywania trzech lat od daty produkcji."
                    Marcin Bortlik, Field Engineer Manager, Bridgestone Sales Polska Sp. z o.o.

"Normy dotyczące składowania opon, określając maksymalny czas przechowywania nowej opony przed wprowadzeniem jej na rynek informują, że okres ten nie powinien być dłuższy niż trzy lata, licząc od daty produkcji umieszczonej na boku opony w numerze DOT. Opona taka traktowana jest jako nowa i spełnia wszystkie swoje parametry w zakresie bezpieczeństwa użytkowania."
                    Jacek Młodawski, Customer Service, Continental Opony Polska Sp. z o.o.

Continental zaleca, aby wszystkie opony (uwzględniając koło zapasowe), które są starsze niż 10 lat zostały wymienione na nowe, bez względu na ich wygląd zewnętrzny oraz wysokość rzeźby bieżnika.

info ze strony
                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• kecaj
                      RS
                      • 2009
                      • 1511
                      • Superb II (3T4)

Według wytycznych VW AG opony montowane w nowych samochodach nie mogą być starsze niż 10 miesięcy. Problem, kiedy auto zostało sprzedane.
                      Przeważnie jest to max 6 miesięcy. Powodem jest to, że dostawca opon nie wie czy opona trafi do auta placowego (które stoją po kilka miesięcy) czy do auta zamówionego przez klienta.
                      Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• Yarek
                        Elegance
                        • 2005
                        • 992

Zamieszczone przez abrymarz
                        Jaka może być data produkcji opon w salonie?
                        Kupowałem już kilka nowych Skód i jeszcze nie zdarzyło się, żeby data ich produkcji była "starsza" od auta o więcej niż ~pół roku. Zazwyczaj są to opony prawie nowe.
                        Zawsze były to opony dobrej klasy.
                        Natomiast jeśli chodzi o ich jakość, to jest różnie - z najnowszą octą dostałem bridgestone'y re050, 2 wymieniono mi na gwarancji, bo były trochę "kwadratowe".

Zamieszczone przez octavian16
                        miałem Conti - były bardzo głośne jak zliżałem się na luzie do zatrzymania to szum tych opon był przerażający jak bym jeczał na samych felach.
                        Kolega w swej octavii też nowej wyrzucił oponki i założył zakupione w sklepie też Conti ten sam model co miał wcześniej i wnioski - odrazu zdejmować te co fabryka zakłada.
                        Chyba przesadzasz.... :roll:
                        . pzdr Jarek
                        aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• MG
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 101
                          • Octavia II (1Z3)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Mam takie wydaje się retoryczne pytanie.

Czy kupując razem z nowym samochodem pełne koło zapasowe, opona na zapasie jest taka sama jak te już założone na koła ?

[ Dodano: Pią 26 Lut, 10 22:41 ]
                          Nikt nie kupował nowej O2 z kołem zapasowym ?

Komentarz

Pracuję...