Czujnik ilosci plynu do spryskiwczy szyb - Octavia II
Mam takie pytanie do uzytkownikow Octavii II. W sumie to ja moge ustosunkowac sie tylkodo wersji Elegance, ale do rzeczy.
Od samego poczatku, nie dzialal (zepsul sie, nie bylo go :lol: - nie wiem) sygnal, komunikat na desce, ze skonczyl sie plyn od spryskiwaczy. I teraz pytanie, czy tam zapalac sie ma lamka, lampa plus komunikat czy sam komunikat. U nas nie dzieje sie nic, czujnik jest zmieniony na nowy. Sygnal do niego dochodzi, mase tez ma, a komputer nawet idac po CAN-BUSIE nie widzi, zadnych bledow. Szybciej zauwazy brak zarowki w halogenie, niz brak plynu.
W sumie to jest drobnostka, ale lepiej wiedziec wczesniej, ze plyn sie konczy.
..., ale statystycznie będzie jeszcze bardziej dokładnie. U mnie też jak płynu jest zbyt mało pojawia się gong i żółte pole z symbolem płynu na wyświetlaczu MAXI-DOT. I tak co jakiś czas...
Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...
U mnie też jak płynu jest zbyt mało pojawia się gong i żółte pole z symbolem płynu na wyświetlaczu MAXI-DOT.
Tak samo u mnie .
Ciekawią mnie dwie rzeczy : ( prze za Off topic)
1. Ile płynu pozostało w zbiorniku ,od momentu zapalenia się kontrolki (na ile psiknięć wystarczy ) ? (jescze nie opróżniłem zbiorniczka do zera , przez TĄ ... własnie kontrolkę :? ).
Wersja elegance wyposazona jest też w spyskiwacze reflektorów , które IMO w ogóle się nie sprawdzają (przynajmniej u mnie ) i wdodatku tylko marnują płyn do spryskiwacza , bo widocznego efektu - czystych reflektorów - jak do tej pory nie zauważyłem .
2. Spryskuję szybę ,włączają się wycieraczki , wykonują cztery ruchy , czyszcząc ją w miarę dokładnie i ... po około 4 -5 sekundach jest jeszcze jeden ruch , który wycieraczki wykonują po prawie suchej szybie .
Czemu to ma służyć ? I czy można w jakiś magiczny , vag- owski sposób , przeprogramować pracę wycieraczek . Czy jest to ..., AWYKONALNE ?
Latem troche mnie to dziwiło , po kiego diabła ,wycieraczki wycierają mi suchą szybę ? Jeszcze jak się stoi ,to zawsze trochę płynu ścieknie w dół po szybie , ale podczas jazdy .... to już nie kumam. Teraz zimą jest fatalnie , bo ten dodatkowy ruch wycieraczek powoduje iż ,to co one zebrały , starły , jest znowu rozmazywane po szybie .I tak w kółko . Ja spryskiwacz , wycieraczki się włączają , szyba czysta i znowu ten bezsensowny "piąty jałowy " ruch .
I co tankowanie , leję płyn do spryskiwacza . :roll bo jescze mam suuppeer wydajne spryskiwacze reflektorów ku ... wa !!! )
U mnie też jak płynu jest zbyt mało pojawia się gong i żółte pole z symbolem płynu na wyświetlaczu MAXI-DOT.
Tak samo u mnie .
Ciekawią mnie dwie rzeczy : ( prze za Off topic)
1. Ile płynu pozostało w zbiorniku ,od momentu zapalenia się kontrolki (na ile psiknięć wystarczy ) ? (jescze nie opróżniłem zbiorniczka do zera , przez TĄ ... własnie kontrolkę :? ).
Wersja elegance wyposazona jest też w spyskiwacze reflektorów , które IMO w ogóle się nie sprawdzają (przynajmniej u mnie ) i wdodatku tylko marnują płyn do spryskiwacza , bo widocznego efektu - czystych reflektorów - jak do tej pory nie zauważyłem .
Nie wiem, ile zostaje, ale u mnie, gdy dolałem zaraz po zapaleniu kontrolki, weszło ok. 4.5l płynu. Czyli zostawało jeszcze sporo...
2. Spryskuję szybę ,włączają się wycieraczki , wykonują cztery ruchy , czyszcząc ją w miarę dokładnie i ... po około 4 -5 sekundach jest jeszcze jeden ruch , który wycieraczki wykonują po prawie suchej szybie .
Czemu to ma służyć ? I czy można w jakiś magiczny , vag- owski sposób , przeprogramować pracę wycieraczek . Czy jest to ..., AWYKONALNE ?
Latem troche mnie to dziwiło , po kiego diabła ,wycieraczki wycierają mi suchą szybę ? Jeszcze jak się stoi ,to zawsze trochę płynu ścieknie w dół po szybie , ale podczas jazdy .... to już nie kumam. Teraz zimą jest fatalnie , bo ten dodatkowy ruch wycieraczek powoduje iż ,to co one zebrały , starły , jest znowu rozmazywane po szybie .I tak w kółko . Ja spryskiwacz , wycieraczki się włączają , szyba czysta i znowu ten bezsensowny "piąty jałowy " ruch .
Też się temu dziwiłem. Podobno to jest po to (wedle instrukcji), żeby zebrać resztę płynu, który po chwili ocieknie z powrotem. Ponadto w instrukcji jest również napisane, o ile pamiętam, że to, jak pracują wycieraczki zależy od prędkości, z jaką jedzie auto, tzn. inna ilość ruchów jest do 120km/h, a inna po... Będę musiał doczytać, ale tak chyba było napisane, no teraz nie pamiętam...
I co tankowanie , leję płyn do spryskiwacza . :roll bo jescze mam suuppeer wydajne spryskiwacze reflektorów ku ... wa !!! )
Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
zostaje okolo 1L
Zamieszczone przez greszczyn
ma to sluzyc zebraniu resztek sciekajacego plynu, ja akurat na to nie narzekam, podobny patent stosuje fiat.
Zamieszczone przez mariobros
Ponadto w instrukcji jest również napisane, o ile pamiętam, że to, jak pracują wycieraczki zależy od prędkości, z jaką jedzie auto, tzn. inna ilość ruchów jest do 120km/h, a inna po... Będę musiał doczytać, ale tak chyba było napisane, no teraz nie pamiętam...
chyba chodzi o to, ze ponizej 120 najpierw uruchamia sie spryskiwacz a potem wycieraczki, natomiast powyzej tej predkosci odwrotnie.
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Ponadto w instrukcji jest również napisane, o ile pamiętam, że to, jak pracują wycieraczki zależy od prędkości, z jaką jedzie auto, tzn. inna ilość ruchów jest do 120km/h, a inna po... Będę musiał doczytać, ale tak chyba było napisane, no teraz nie pamiętam...
chyba chodzi o to, ze ponizej 120 najpierw uruchamia sie spryskiwacz a potem wycieraczki, natomiast powyzej tej predkosci odwrotnie.
Wiedziałem, że w którymś kościele dzwonią, ale nie wiedziałem w którym :szeroki_usmiech
Dobra po prawie 3 tygodniach odgrzewam temacik. Dzis byl telefon, ze juz wiedza co sie dzieje. Trzeba przeinstalowac system. Czas realizacji 6 godzin - ciekawe co tyle trwa. Jakos zgranie i wgranie softu po kablu trwa znacznie mniej. Do tego maja byc znowu programowane kluczyki itd.
Jak cos konstruktywnego wymysla to dam znac, bo moze komus tez cos podobnego nie bedzie chcialo dzialac w aucie.
Znowu cos napisze, bo w sumie zapomnialem. W srode pojechalismy w inne miejsce no i znow opowiesc od poczatku co jest, czemu dlaczego kiedy to sie stalo i takie bzdety. W koncu rozmowa z elektrykiem i koles mowi, ze to trzeba sprobowac zakodowac dodatkowe moduly do szafy i tyle. No to umowilismy sie na nastepny dzien i oczywiscie jak zawsze pol godziny pozniej czlowiek jest przyjety, 'bo inni sie spoznili'. Ale wzieli auto, 10minut i po bolu. Szafa chyba w fabryce nie przyjela kodu aktywacyjnego tego komunikatu i dlatego byl problem.
Jak na 10kkm i 4,5 miesiaca posiadania tego samochodu, to jest pierwsza wpadka. Zobaczymy co bedzie dalej 8)
Mi się dzisiaj skończył płyn bez mrugnięcia żadnej kontrolki :cry: Pomyślałem, że jej nie ma w Ambiente :wink:
Czyli znowu serwis... Jak wchodzę na Felińskiego do ASO, to mnie witają z lekkim uśmiechem, pamiętając moje imię pytają, no co tam tym razem Panie Marcinie? Nie wiem, czy się śmiać, czy płakać... :szeroki_usmiech
Mi się dzisiaj skończył płyn bez mrugnięcia żadnej kontrolki :cry: Pomyślałem, że jej nie ma w Ambiente :wink:
Czyli znowu serwis... Jak wchodzę na Felińskiego do ASO, to mnie witają z lekkim uśmiechem, pamiętając moje imię pytają, no co tam tym razem Panie Marcinie? Nie wiem, czy się śmiać, czy płakać... :szeroki_usmiech
a co ci sie dzieje z samochodem? :roll:
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Zgłosiłem w serwisie nie działanie kontrolki poziomu płynu spryskiwacza. Odpowiedź serwisu była jasna: kontrolka nie działa bo w O2 Ambiente nie ma czujnika poziomu płynu :szeroki_usmiech . Sprawdzili, że go tam nie ma .
Komentarz