Zamieszczone przez giovanni1982
[O2] Wymieniłem akumulator, teraz czas na felgi i opony.
Zwiń
X
-
[O2] Wymieniłem akumulator, teraz czas na felgi i opony.
Witajcie Koleżanki i Koledzy!
Na początek krótko o pierwszej części tematu. Zły ze mnie człowiek, zostawiłem na trzy tygodnie Octavkę pod kupą śniegu. Akumulator zdechł. Okazało się, że nadal była to seryjna "krypto" VAG Varta 61 Ah. Po przeczytaniu szeregu postów i opinii na temat wyboru akumulatora, zdecydowałem się na Centrę Futurę 77 Ah (jednak trochę wyposażenia elektrycznego w aucie jest) i jestem zachwycony. Auto znów postało sobie parę dni na mrozie, ale przy temperaturze - 7 oC odpaliło od cyknięcia. Wcześniej nawet przy niewysokich ale jednak dodatnich temperaturach trzeba było trochę "pochechłać". Jednym słowem (jak na razie) mogę z czystym sumieniem polecić ten akumulator. Wydatek dość spory, ale mam nadzieje, że na jakieś 5 lat mam spokój.
Teraz druga część. Zwracam się do Was Forumowicze z takim oto pytaniem:
Advanti Racing ADV 60 E 7x16/5/112/40/57.1 + Bridgestone Turanza ER300 205/55/R16 lub Kleber Dynaxer HP2 w tym samym rozmiarze lub Fulda Carat Progresso również ten sam rozmiar
czy takie połączenie felgi i opony będzie ze sobą oraz z OII współgrało?
Którą z tych opon polecacie? (wolałbym coś z wyższej półki, ale niestety ograniczone fundusze mam).
Z góry dziękuję za odpowiedzi
PozdrawiamA miał być Charger '71
-
-
Zamieszczone przez drakennidhoggBridgestone Turanza ER300
[ Dodano: Wto 02 Lut, 10 22:49 ]
felg nie byłbym taki pewien, IMO albo większe ET albo szersza felga, tutaj trochę całość na zewnątrz idzie -> czy nie będzie biło :?:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
szkoda, dzięki za odpowiedź. Wczesniej myslałem jeszcze nad Uniroyalami Rallye 550, ale niestety są już dużo droższe a z tego co wyszperałem w necie wcale nie są dużo lepsze od podanych przeze mnie wyżej.
A co z połączeniem z tymi felgami, będą pasować do OII (rozstaw śrub wydaje się odpowiedni), nie wiem natomiast co z ETA miał być Charger '71
Komentarz
-
-
miałem "fabryczne" turanzy, własnie ten model i byłem zachwycony jakkolwiek w miarę zużycia zrobiły się strasznie głośne, ale opony się wymienia jednak co jakiś czas
Zamieszczone przez drakennidhoggA co z połączeniem z tymi felgami, będą pasować do OII (rozstaw śrub wydaje się odpowiedni), nie wiem natomiast co z ETsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maru 123ja mam dezenty 17 z et 40 i nic nie bije :wink:
czy może 7,5 :szeroki_usmiech
[ Dodano: Wto 02 Lut, 10 22:59 ]
spoko nawet jak masz 7,5 to i tak gorzej niż te 16, no to wygląda, że git :!:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
drakennidhogg, et 40 daje radę , ale ta felga do tego koloru to chyba raczej nie...
montowałem je już i jest to towar do czarnych aut, dobrze jak jest w 17 choć na pasku w 16 też jakoś uchodzi..O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Dzięki Panowie za zainteresowanie tematem. Wysłałem też podobne zapytanie do sklepu z felgami i oponami. Ciekawe co odpowiedzą.
Odnośnie dopasowania do koloru auta, liczyłem, że chromowane elementy w połaczeniu z czarnym wypełnieniem nadadzą autu nieco charakteru, a czerwona obwódka wewnątrz bedzie pasować do koloru karoserii.
leszekmw, czyli uważasz, że lepiej wziąć standardowe srebrne? Co możesz powiedzieć o trwałości tych Advanti?
Jak dziś wracałem z roboty, naszła mnie taka refleksja, czy nie lepiej na razie odpuścić sobie felgi (opony muszę kupić), zaoszczędzić dzięki temu dobre 1600 zł, dołożyć trochę i wymienić standardowe reflektory na ori ksenony. Co o tym sądzicie?A miał być Charger '71
Komentarz
-
-
drakennidhogg, do tego koloru założył bym dezenty F , lub coś normalnego srebrnego.
co do Twojego pytania to sądzę że sam musisz sobie odpowiedzieć na co chcesz wydać kasę... :roll:
O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Witaj.
Co do opon to Ci powiem Tak. Miałem Kleber Dynaxer HP2 w mondeo. Byłem z nich bardzo zadowolony. Ale to był inny rozmiar i Made in Poland. Ponoć to gdzie produkowane ma bardzo duże znaczenie.
PozdrawiamSprzedam dom: http://www.paulinaguzek.pl/dom/
---
A to moja skodzinka:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1470014
Komentarz
-
-
Mam Turanze. Mają tą fajną zaletę, że mają kołnierz ochraniający rant felgi. Więc, jakieś delikatne obcierki o krawężniki nie porysują Ci felg. Poza tym ładnie trzymają się drogi, przy wyższych prędkościach nie biją. Co do głośności, to jeszcze ich nie słyszę, ale zrobiłem na nich tylko 5k km.Skoda 105S ->EX, CC700 ->EX, Skoda Felicia 1,3MPI ->EX, Skoda Octavia I More Sport
www.octavia-bedzyna.blog.pl
Komentarz
-
-
Dzięki za informacje, szczególnie zainteresowała mnie wzmianka o tym kołnierzu w Turanzie.
Co do Dezentów to bardziej podobają mi się V Dark, jakoś napaliłem się na felgi z większą ilością szprych.
Klebery miałem kiedyś w Megance, co prawda inny model, ale też byłem zadowolony.
Opony właściwie już wybrałem, a Wasze opinie utwierdziły mnie w tym wyborze - w kwietniu zaopatrzę się w Bridgestony. Sprawa felg nadal jest otwarta (może jednak te ksenony)
Dziękuję wszystkim za pomoc w podjęciu decyzji.
Pozdrawiam!A miał być Charger '71
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez drakennidhoggNiby czeskie, a kula się aż miłoSprzedam dom: http://www.paulinaguzek.pl/dom/
---
A to moja skodzinka:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1470014
Komentarz
-
Komentarz